Βρετανία – Και επίσημα χωρίς καραντίνα τα ταξίδια στην Ελλάδα και σε πορτοκαλί προορισμούς από τις 19 Ιουλίου

Share

Η απαίτηση 10ήμερης καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες που επιστρέφουν στη Βρετανία από πορτοκαλί προορισμούς καταργείται από τις 19 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η πολυαναμενόμενη αυτή απόφαση, την οποία είχε προαναγγείλει προχθές ο πρωθυπουργός Johnson, αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των προορισμών διακοπών, τους οποίους οι Βρετανοί πλέον θα μπορούν να επισκεφθούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Οι αγαπημένοι προορισμοί διακοπών των Βρετανών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ελλάδα και η ηπειρωτική Ισπανία είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός “δυνατοτήτων” για τους Βρετανούς από το περασμένο Καλοκαίρι.

Ανακοινώνοντας τις αλλαγές, ο κ. Shapps είπε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω σήμερα ότι από τις 19 Ιουλίου, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν θα χρειάζεται πλέον να απομονωθούν όταν επιστρέψουν στην Αγγλία. Θα πρέπει ωστόσο ακόμη να κάνουν ένα τεστ τρεις ημέρες πριν από την επιστροφή και ένα τεστ PCR την δεύτερη ημέρα μετά την επιστροφή, ενώ δεν θα απαιτείται πλέον και άλλο τεστ την 8η ημέρα”.

Στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, οι απαιτήσεις για τις πράσινες και τις πορτοκαλί χώρες είναι ίδιες.

“Για να είμαστε σαφείς, ο πλήρης εμβολιασμός σημαίνει ότι έχουν περάσει 14 ημέρες από την τελική δόση του εμβολίου και είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα θέματα υγείας έχουν εκχωρηθεί στις ανεξάρτητες κυβερνήσεις, επομένως η λήψη αποφάσεων και η εφαρμογή ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους για να διασφαλίσουμε ότι επιτυγχάνουμε τους κοινούς στόχους μας για ασφαλή, βιώσιμη και ισχυρή επιστροφή στα διεθνή ταξίδια.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο εκείνους που έχουν λάβει δύο εμβολιασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα παιδιά, που επί του παρόντος δεν επιτρέπεται να λάβουν εμβόλιο κορονοϊού, θα εξαιρούνται από τους κανόνες καραντίνας”, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών.

Η αλλαγή των κανόνων θα αφορά μόνο μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά την επιστροφή. Όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, θα πρέπει να ενημερώνονται για τα μέτρα και ενδεχομένως την καραντίνα που ισχύει για τους Βρετανούς τουρίστες.

Η 19η Ιουλίου συμπίπτει με την ημερομηνία κατάργησης όλων των περιορισμών για τον Covid, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τον χάρτη πορείας του Μπόρις Τζόνσον .

Οι υπουργοί υπέγραψαν τις αλλαγές στα ταξιδιωτικά μέτρα σε συνεδρίαση της επιτροπής Covid του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα το πρωί πριν από τη δήλωση.

Μέχρι στιγμής το 64,6 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει δύο εμβολιασμούς κατά του Covid, ενώ το 86,4% είχε τουλάχιστον μια δόση.

Ελπίζεται ότι όλοι οι ενήλικες θα έχουν λάβει δύο εμβόλια έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται ως σανίδα σωτηρίας στον βαλλόμενο ταξιδιωτικό κλάδο, ο οποίος είναι ένας από τους τομείς της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Τα διεθνή ταξίδια έχουν απαγορευτεί για μεγάλα διαστήματα των τελευταίων 16 μηνών.

Οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις περιμένουν με ανυπομονησία τη χαλάρωση των κανόνων και δήλωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυστηρότερο στα διεθνή ταξίδια από άλλες χώρες.

Το αφεντικό της EasyJet Johan Lundgren είπε: «Για πολύ καιρό, οι Βρετανοί ήταν αβέβαιοι για το πότε μπορούν να απολαύσουν τις ίδιες ταξιδιωτικές ελευθερίες που παρέχονται στους εμβολιασμένους όπως στην Ευρώπη και αυτό παρά την τεράστια επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού μας που έχει πετύχει να εμβολιαστούν περίπου τα δύο τρίτα των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Ο Paul Charles, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας συμβούλων The PC Agency, συμβούλεψε τους καταναλωτές να «κλείσουν διακοπές» προτού αυξηθούν οι τιμές καθώς «η κυβέρνηση είναι πιθανό να ανακοινώσει το πλήρες άνοιγμα από τις 19 Ιουλίου». Η ανακοίνωση του κ. Shapps έρχεται μετά από μια σειρά από άλλες αλλαγές στους περιορισμούς του κορονοϊού από τους υπουργούς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid δήλωσε ότι τερματίζει την ανάγκη καραντίνας των στενών επαφών με κρούσμα κορονοϊού εάν έχουν λάβει και τα δύο εμβόλια από τις 16 Αυγούστου, ενώ ο υπουργός Παιδείας Gavin Williamson δήλωσε ότι το αμφιλεγόμενο σχολικό σύστημα “φυσαλίδων” δεν θα επιστρέψει όταν τα σχολεία λειτουργήσουν τον Σεπτέμβρι”.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την κατάργηση των περισσότερων περιορισμών κορονοϊού από τις 19 Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους. / money – tourism