ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Νέο κύμα ακυρώσεων την επόμενη εβδομάδα ενώ οι τουρίστες είναι έτοιμοι για διακοπές

Share

Οι αεροπορικές εταιρείες «θα ανακοινώσουν νέο κύμα ακυρώσεων την επόμενη εβδομάδα», καθώς οι παραθεριστές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αναστάτωση

Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας, το Χίθροου, φέρεται να πρέπει να ενημερώσει τους αξιωματούχους ποιες πτήσεις δεν εκτελούνται πλέον μέχρι την Παρασκευή – ακριβώς τη στιγμή που ορισμένα σχολεία αρχίζουν να κλείνουν για τις καλοκαιρινές διακοπές. 

Η αναταραχή έρχεται ως απάντηση σε μια αμνηστία που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, η οποία θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν πτήσεις, διατηρώντας παράλληλα τις θέσεις απογείωσης και προσγείωσης το επόμενο έτος.

Οι αεροπορικές εταιρείες αγοράζουν slots για να εκτελούν τα δρομολόγιά τους, αλλά μπορούν να τα χάσουν από τους ανταγωνιστές τους εάν δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το αεροδρόμιο και τους επιβάτες, αποτυγχάνοντας να πετάξουν.

Οι ταξιδιώτες έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί εδώ και μήνες από ακυρώσεις, καθυστερήσεις και απώλειες αποσκευών -με μεγαλύτερη αναστάτωση να αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς επίκειται απεργία των πληρωμάτων της Ryanair και της EasyJet στην Ισπανία.

Η Βρετανική κυβέρνηση φέρεται να απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατολόγησης για βοήθεια στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού η Ιρλανδία έθεσε τον στρατό σε ετοιμότητα για να βοηθήσει σε περίπτωση περαιτέρω αναταραχής στο Δουβλίνο.

Μια κυβερνητική πηγή ανέφερε στην Telegraph ότι «δεν υπάρχουν σχέδια» για αίτημα στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής βοήθειας προς τις πολιτικές αρχές (MACA).

RYANAIR: ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Ryanair ισχυρίστηκε ότι οι πτήσεις έχουν γίνει «πολύ φθηνές» και προειδοποίησε ότι οι ναύλοι θα αυξηθούν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Μάικλ Ο’ Λίρι είπε στους Financial Times ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και τα περιβαλλοντικά τέλη αναμένεται να ωθήσουν τον μέσο ναύλο της Ryanair από 40 ευρώ (35 £) σε 50-60 ευρώ (43-52 £) μεσοπρόθεσμα.

«Το βρίσκω παράλογο κάθε φορά που πετάω στο Στάνστεντ, το ταξίδι με το τρένο στο κεντρικό Λονδίνο είναι πιο ακριβό από το αεροπορικό εισιτήριο», είπε στην εφημερίδα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Οι ελλείψεις προσωπικού σε υπηρεσίες εδάφους, αεροδρόμια και πλήρωμα πτήσης έχουν παρουσιάσει μεγάλες προκλήσεις καθώς ο κλάδος των αερομεταφορών αγωνίζεται να περάσει στην περίοδο αιχμής μετά από δύο χρόνια αναταράξεων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί σε διάφορες αεροπορικές εταιρείες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η χωρητικότητα δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση -ένα πρόβλημα που παρατηρείται επίσης σε όλη την Ευρώπη.

Το Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών έχει ‘χαλαρώσει’ προσωρινά τους κανόνες σχετικά με τα slots αεροδρομίων για να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να αποφύγουν τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αεροπορικές εταιρείες θα έχουν ένα σύντομο παράθυρο, που περιγράφεται ως «αμνηστία», για να παραδώσουν πίσω τις θέσεις απογείωσης και προσγείωσης που δεν είναι βέβαιοι ότι θα μπορούν να λειτουργήσουν για το υπόλοιπο της καλοκαιρινής περιόδου.

Υπάρχει πάντως η ελπίδα, ότι η πιο ελεύθερη προσαρμογή των δρομολογίων θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν μόνο τις πτήσεις που μπορούν να στελεχώσουν πλήρως, τερματίζοντας τις αναφορές επιβατών που φτάνουν στο αεροδρόμιο για να διαπιστώσουν ότι οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Την Πέμπτη, το Χίθροου ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να αφαιρέσουν 30 πτήσεις από το πρωινό πρόγραμμα αιχμής, λέγοντας ότι περίμενε «μεγαλύτερο αριθμό επιβατών από αυτόν που έχει αυτή τη στιγμή χωρητικότητα να εξυπηρετήσει το αεροδρόμιο».

(με πληροφορίες από: daily telegraph / skynews / Financial Times)