Βρετανικός τουρισμός: Στις 21 Ιουνίου η απόφαση για άρση των περιορισμών

Share

Οι ηγέτες της τουριστικής βιομηχανίας ζητούν ουσιαστικές προσθήκες στην πράσινη λίστα προορισμών της Βρετανίας κατά τις ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας (την Πέμπτη) που θα αφορούν τις χώρες και ίσως νησιά που θα μπουν στη λίστα από τις 7 Ιουνίου. Ωστόσο, πολλοί μιλούν για μειωμένες πιθανότητες να ευοδωθούν αυτές οι προσδοκίες λόγω αυξημένης αβεβαιότητας.

Παρότι τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για προσθήκες της Μάλτας, ορισμένων ελληνικών νησιών, της Φινλανδίας και ορισμένων νησιών της Καραϊβικής, οι ηγέτες της βιομηχανίας ζητούν περισσότερες.

Ο διευθυντής της EasyJet, Johan Lundgren, επιμένει ότι μεγάλο μέρος της Ευρώπης μπορεί να ανοίξει για ασφαλή ταξίδια και ο διευθυντής της TUI βόρειας Ευρώπης, Andrew Flintham, δηλώνει ότι τα νησιά όπως οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια θα μπορούσαν να μπουν στην πράσινη λίστα.

Ωστόσο, πηγή της Travel Weekly επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στο άνοιγμα των προορισμών από τις 7 Ιουνίου δείχνει στάση αναμονής της Βρετανίας λόγω αβεβαιότητας. Δεν ταιριάζει με το ευρύτερο άνοιγμα των ταξιδιών, τονίζει η πηγή, όμως εξηγεί ότι δεν υπήρχαν έτσι κι αλλιώς προσδοκίες για μεγάλο άνοιγμα των ταξιδιών από τις 7 Ιουνίου.

Η πηγή της Travel Weekly ανέφερε ότι ένας αριθμός προορισμών ενδέχεται να πληροί τα κριτήρια της Βρετανίας και να βρεθεί στη λίστα, όμως η επανεξέταση προορισμών για τις 28 Ιουνίου παραμένει η πιο σημαντική ημερομηνία για τα ταξίδια.

Το αποτέλεσμα φαίνεται να συνδέεται όλο και περισσότερο με το αν η κυβέρνηση αποφασίσει να άρει όλους τους εγχώριους περιορισμούς από τις 21 Ιουνίου. Η 21η Ιουνίου θα κρίνει τι θα ανακοινωθεί στα ταξίδια και τις πτήσεις από τις 28 Ιουνίου, και δεν θα υπάρξει ορατότητα μέχρι να γίνει γνωστή αυτή η απόφαση, τονίζει η πηγή της Travel Weekly.

Όλοι ελπίζουν ότι στις 28 Ιουνίου δεν θα υπάρξει απλώς σημαντική διεύρυνση της πράσινης λίστας, αλλά και αναγνώριση των πλήρως εμβολιασμένων επιβατών -μειώνοντας την ανάγκη για επαναλαμβανόμενα τεστ και απαιτήσεις καραντίνας-, αναθεώρηση των απαιτήσεων για τεστ PCR και χαλάρωση των ελέγχων στα transit μέσω μεγάλων αεροπορικών κόμβων.

Επίσης ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία για εξαίρεση των εμβολιασμένων Βρετανών και Αμερικανών ταξιδιωτών από τους περιορισμούς καραντίνας όταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη την ερχόμενη εβδομάδα.

Η απελευθέρωση των πτήσεων με τις ΗΠΑ (χωρίς καραντίνα), θα αποτελέσει την πρώτη ρύθμιση που θα προφέρει ευνοϊκή μεταχείριση στους εμβολιασμένους Βρετανούς ταξιδιώτες.