Washington Post: «Η Ρωσία καταλαμβάνει περισσότερη γη από ό,τι η Ουκρανία απελευθέρωσε στην αντεπίθεση του 2023»

Share

 

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περισσότερα εδάφη στις πρόσφατες επιχειρήσεις τους από ό,τι ανέκτησε η Ουκρανία στην αντεπίθεσή της το 2023, γράφει η Washington Post. Το άρθρο με τίτλο «Η Ρωσία καταλαμβάνει περισσότερη γη από ό,τι η Ουκρανία απελευθέρωσε στην αντεπίθεση του 2023» βασίζεται ιδιαίτερα σε συμπεράσματα Αμερικανών μη κυβερνητικών ειδικών που παρακολουθούν στενά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία.

Η Ρωσία στοχεύει πολλά σημεία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μήκους 965 χιλιομέτρων στην Ουκρανία, κερδίζοντας έδαφος ενάντια στον ουκρανικό στρατό που αναμένει περισσότερα στρατεύματα και όπλα για να φτάσουν, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Η επίθεση στο Kharkiv

«Τις τελευταίες ημέρες, μια ρωσική επίθεση στην περιοχή Kharkiv της Ουκρανίας έχει εκτοπίσει χιλιάδες ανθρώπους.
Μερικοί εκτοπισμένοι είπαν ότι αυτή η εισβολή ήταν ακόμη πιο βίαιη από την πρώτη.
Ο ρωσικός στρατός έχει επίσης κέρδη νοτιότερα.
Ενώ τα κέρδη της Ρωσίας ήταν συγκριτικά μικρά, οι αναλυτές είπαν ότι εξακολουθούν να είναι σημαντικά καθώς πιέζουν τον στρατό της Ουκρανίας σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή», επισημαίνει η Washington Post.

kerdi_1.JPGmap_2_2.JPGΑξεπέραστα προβλήματα για τον ουκρανικό στρατό

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν τρωτά σημεία στην ουκρανική πλευρά, πιέζοντας τον εχθρό από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Max Bergmann, διευθυντής του προγράμματος Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Το μέγεθος των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες είναι περίπου τόσο μεγάλο όσο το έδαφος που ανακατέλαβε η Ουκρανία κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης θερινής αντεπίθεσης το 2023.

advance.JPG
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η ρωσική προώθηση μπορεί να συνδεθεί με τις δυσκολίες της επιστράτευσης στην Ουκρανία.
Πολλοί από τους στρατιώτες που στρατολογήθηκαν πρέπει ακόμη να εκπαιδευτούν.
Ανέφεραν επίσης την επτάμηνη καθυστέρηση της Ουάσιγκτον να εγκρίνει περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Τα αποθέματα βλημάτων πυροβολικού και άλλων πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας εξαντλούνται, προκαλώντας ανυπέρβλητα προβλήματα για την άμυνα της Ουκρανίας.
Αυτή η νέα επίθεση από τη Ρωσία σημαίνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να μετακινήσει δυνάμεις, ειδικά προς τα βόρεια, δήλωσε ο Gian Gentile, ανώτερος ιστορικός στο think tank Rand.

territory.JPG
Μία τέτοια κίνηση ματαιώνει οριστικά κάθε προσπάθεια της Ουκρανίας να προετοιμαστεί για μία δική της επίθεση.
Καθώς η Ρωσία πιέζει βαθύτερα στην Ουκρανία, οι άμαχοι που ζουν στην πρώτη γραμμή έρχονται ξανά αντιμέτωποι με την πολύ γνωστή απόφαση, εάν θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή θα ζήσουν υπό ρωσική διοίκηση, σημειώνει η Washington Post.
wapo_1_1.JPG
Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι, που περίμεναν την πρώτη ρωσική επίθεσης σε μικρά χωριά και πόλεις όπως το Vovchansk εγκαταλείπουν αυτή τη φορά καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εντείνονται.

Ο ουκρανικός στρατός θα καταρρεύσει σε 3 μήνες – Πέφτει και το Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα καταρρεύσουν εντός τριών μηνών, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός στην υπηρεσία πληροφοριών του στρατού των ΗΠΑ, Tony Shaffer.
«Μπορεί να δούμε την πτώση του Κιέβου σε περίπου τρεις μήνες», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και το Κίεβο δεν θα μπορέσει να σταματήσει την προέλαση της Ρωσίας.
Ο Shaffer δήλωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απομακρύνουν τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky από τα καθήκοντά του.
Η Ουάσιγκτον αναζητά έναν πιο κατάλληλο υποψήφιο για αυτή τη θέση, πρόσθεσε.

Putin: Υγειονομική ζώνη στο Kharkiv

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τόνισε στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση (κοινοβούλιο) στις 29 Φεβρουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν την πρωτοβουλία στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, προελαύνοντας σε μια σειρά από περιοχές και απελευθερώνοντας όλο και περισσότερη γη.
Στις 17 Μαΐου, ο Putin είπε, σχολιάζοντας τις επιθετικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, ότι στόχος είναι η δημιουργία «μιας υγειονομικής ζώνης» για την προστασία των συνοριακών περιοχών από βομβαρδισμούς, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για κατάληψη της πόλης Kharkiv.

Αιμορραγεί μέχρι θανάτου η Ουκρανία

Ο απόστρατος Γερμανός στρατηγός Roland Kather, μιλώντας στη Die Welt, ζήτησε να εξεταστούν πιθανά σενάρια για έξοδο από την ουκρανική σύγκρουση.
Την ίδια μέρα με τα σχόλια του Kather ο απόστρατος συνταγματάρχης και πρώην αξιωματικός των πληροφοριών της Ελβετίας Jacques Baud αποκάλυψε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin δεν μπορούσε να προσδιορίσει τι θα θεωρούνταν νίκη στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία σταδιακά ξεμένει από αίμα.
Δεν έχει αρκετό προσωπικό για να δημιουργήσει μια κατάλληλη εφεδρεία», σημείωσε o Kather, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι «κουρασμένοι, αδύναμοι» και το ηθικό τους έχει πέσει.
«Επί μήνες, μπορούμε να πούμε, από την αρχή αυτού του τρομερού πολέμου φθοράς, πάντα υποστήριζα ότι στα παρασκήνια –τουλάχιστον όχι δημόσια, όχι στα μέσα ενημέρωσης– σκεφτείτε, όπως είπατε, ποια σενάρια εξόδου είναι δυνατά », είπε ο στρατηγός απαντώντας σε ερώτηση εάν η Γερμανία θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από τη σύγκρουση.
Ωστόσο, ο Kather αναγνώρισε ότι αυτό θα είναι «πολύ δύσκολο» εάν η μία ή η άλλη πλευρά έβλεπε στρατιωτικές ευκαιρίες για πρόοδο.

Χωρίς στρατηγική η Δύση στον πόλεμο της Ουκρανίας

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία το 2022 είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Ωστόσο, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, η ουκρανική πλευρά «πέταξε» όλες τις συμφωνίες και αργότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky απαγόρευσε νομοθετικά κάθε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.
Τα σχόλια του Kather έρχονται καθώς ο Baud είπε σε συνέντευξή του στο κανάλι YouTube Dialogue Works ότι ο Austin δεν κατάφερε να προσδιορίσει τι σημαίνει για αυτόν η νίκη επί της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κλήθηκε να καθορίσει τι θα θεωρούνταν νίκη στην Ουκρανία και δεν μπόρεσε να απαντήσει στην ερώτηση, σημείωσε ο ειδικός.
Ο Baud τόνισε ότι εάν η Δύση δεν γνωρίζει γιατί πολεμά στην Ανατολική Ευρώπη, δεν θα μπορέσει να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις και να επικρατήσει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς στρατηγική, η τακτική είναι απλώς θόρυβος πριν την ήττα.
Υπογράμμισε ότι αυτό ακριβώς βλέπουμε στην Ουκρανία με τις προσεγγίσεις του ΝΑΤΟ και του Κιέβου.

Απάτη και αυτοεξευτελισμός η διάσκεψη της Ελβετίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε στις 13 Μαΐου ότι η Μόσχα είναι έτοιμη εάν η Δύση θέλει να επιλύσει την ουκρανική κρίση στο πεδίο της μάχης.
Ο Lavrov τόνισε επίσης ότι η διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου και στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ρωσία, είναι μόνο για την κατάρτιση ενός τελεσίγραφου για τη Μόσχα.
Παρόλο που η Ελβετία δεν έχει προσκαλέσει τη Ρωσία στη διάσκεψη, η Ινδία η Βραζιλία και άλλες μεγάλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου πίεσαν να εμπλέξουν τη Μόσχα στη διαδικασία.

Η Ρωσία είπε ότι δεν είναι κατά των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αλλά ακόμη κι αν κληθεί, δεν θα συμμετάσχει επειδή δεν θεωρεί την Ελβετία ουδέτερο παράγοντα από τη στιγμή που η χώρα εντάχθηκε στις κυρώσεις υπό τις ΗΠΑ κατά της Μόσχας, δυσφημώντας τον ρόλο της ως μεσολαβητή στη σύγκρουση.

«Ουσιαστικά, η ουδετερότητα της Ελβετίας είναι απάτη και η ειρηνευτική διάσκεψη δεν θα επιτύχει τίποτα για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς η Ρωσία προφανώς δεν προσκλήθηκε παρά τον έλεγχο της κατάστασης στο έδαφος και τη συνέχιση της κατάληψης εδαφών» παρατηρεί ο γεωπολιτικός αναλυτής Ahmed Adel.
Ως εκ τούτου, ενώ η Ελβετία και η Δύση θα προσποιούνται ότι εργάζονται για την ειρήνη στην Ουκρανία και θα αυτοεξευτελίζονται, η Ουκρανία θα συνεχίσει να «ξεμένει από αίμα», όπως τόνισε ο Γερμανός στρατηγός.

Τον περασμένο μήνα, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu αποκάλυψε ότι η Ουκρανία είχε υποστεί 500.000 απώλειες προσωπικού από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση τον Φεβρουάριο του 2022. 215.000 Ουκρανοί στρατιώτες χάθηκαν μόνο το 2023.
Πρόκειται για καταστροφικές απώλειες ζωών ή μόνιμο τραυματισμό για τους επιζώντες.


ukraine_2_4.JPG
Επιμένει ο Zelensky στις ανθρωποθυσίες παρότι η ήττα είναι η σίγουρη

Παρά τον αυτοεξευτελισμό και τις υποσχέσεις για ατελείωτη υποστήριξη προς την Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παρέχουν ατελείωτες ταμειακές ροές στην Ουκρανία, καθώς ήδη υποφέρουν από οικονομικές κρίσεις, αυξανόμενη ανεργία και πολλαπλά κοινωνικά ζητήματα.
Αυτή η πραγματικότητα εγείρει για άλλη μια φορά ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό της ελβετικής ειρηνευτικής διάσκεψης δεδομένου ότι η Ρωσία δεν συμμετέχει.
Ωστόσο, με τον ουκρανικό στρατό να «ξεμένει από αίμα», ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα.
Αντίθετα, σύμφωνα με τον Guardian, το καθεστώς του Κιέβου πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο. Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε: «Παρ’ όλα αυτά, είναι αλήθεια ότι η προοπτική μιας αποφασιστικής νίκης που θα εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος φαίνεται πιο απομακρυσμένη από ποτέ».
Ουσιαστικά, όσο περισσότερο ο Zelensky και η Δύση επιτρέψουν να συνεχιστεί ο πόλεμος, η σφαγή νεαρών Ουκρανών θα συνεχίζεται με καταστροφικούς ρυθμούς.
wapo_3.JPGWashington Post / bankingnews