News&

Watergate αλά Ελληνικά: Το σκάνδαλο Μαξίμου των υποκλοπών θα «τελειώσει» πολιτικά τον Μητσοτάκη

Share

Το σκάνδαλο Μαξίμου των υποκλοπών θα «τελειώσει» πολιτικά τον Μητσοτάκη – Σιωπή και αμφισβήτηση από μεγαλοστελέχη της ΝΔ

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, πέρα από την θεσμική εκτροπή που έχει δημιουργήσει στο πολιτικό σύστημα, έχει αναδείξει την πολιτική απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο που όλη η αντιπολίτευση έχει σπεύσει να κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό είτε για αυτουργία για τις υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων είτε για εγκληματική άγνοια για αυτά που γίνονταν στην ΕΥΠ, μία υπηρεσία που βρέθηκε διοικητικά υπό το προσωπικό γραφείο του.

Εξελίξεις μέσα στον Αύγουστο με πολλές διαρροές
Οι εξελίξεις μέσα στον Αύγουστο θα είναι ραγδαίες καθώς θα συσταθεί ξανά η Επιτροπή Θεσμών στις 22 Αυγούστου και θα κατατεθεί και αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές. Η κανονικότητα, έστω και στην περίοδο των διακοπών, διαταράχθηκε σημαντικά. Θα ακουστούν πολλά στην κλειστή αίθουσα και ακόμα περισσότερα θα διαρρεύσουν.

Εντύπωση δημιουργεί το «άδειασμα» Βενιζέλου στον Μητσοτάκη
Εντύπωση κάνει ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ένα πολιτικό πρόσωπο που τα είχε βρει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα ο δεύτερος τον είχε προτείνει για την Επιτροπή Σοφών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έβαλε κατά του Πρωθυπουργού γιατί δεν μπορεί να δικαιολογείται η παρακολούθηση των συνομιλιών πολιτικού αρχηγού κόμματος.

Ασφαλώς, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η παρέμβαση Βενιζέλου για άλλη μία φορά στα πολιτικά δρώμενα είναι για να μη χαθεί το σενάριο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα είχε ένα μεγάλο πρόκριμα ο ίδιος.
Όμως, είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος παίρνει το μέρος του Νίκου Ανδρουλάκη και βάλλει κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το γεγονός των υποκλοπών.
Διότι, δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς.

‘Σιγή ιχθύος’ από τα μεγαλοστελέχη της ΝΔ για το σκάνδαλο του Μαξίμου
Αυτό, όμως, που δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης είναι ότι κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει βγει να υπερασπιστεί τον Πρωθυπουργό όπως γινόταν παλαιότερα σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην πανδημία, στα ελληνοτουρκικά ή στα θέματα του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Έχουμε μία δραματική σιωπή των μεγαλόσχημων υπουργών εκτός από τον Γιάννη Οικονόμου, κυβερνητικό εκπρόσωπο που οφείλει να υπερασπίζεται τη κυβέρνηση εκ τη θέσεως του αλλά και τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ο οποίος παραμένει στο στενό πυρήνα του Μαξίμου.

Απέχθεια και φόβος για τον Γρηγόρη Δημητριάδη – Θα ανοίξουν στόματα για το ρόλο του
Μία σιωπή που δείχνει το μεγάλο φόβο και την απέχθεια των υπουργών που υπήρχε απέναντι στον παντοδύναμο κάποτε Γρηγόρη Δημητριάδη ο οποίος αντλώντας εξουσία ως «ανιψιός» του Πρωθυπουργού παρενέβαινε διαρκώς στο υπουργικό έργο και όχι μόνο. Καθώς, όπως φαίνεται, ήταν ο συνδετικός κρίκος εξουσίας, επιχειρηματιών αλλά και των εκδοτών.

Και ηθικός αυτουργός πολλών διαρροών για υπουργούς και βουλευτές. Μάλιστα, μετά την αποκαθήλωσή του, ακούγεται έντονα στα πολιτικά γραφεία ότι θα αποκαλυφθούν πολλά για το ρόλο και τις επαφές του. Θα ανοίξουν πολλά στόματα εν καιρώ…

Κανένας πρωτοκλασάτος υπουργός δεν υπερασπίζεται Μητσοτάκη – Υπάρχει αμφισβήτηση
Η σιωπή, όμως, πρωτοκλασάτων υπουργών έχει να κάνει για το γεγονός ότι σε πολλούς που δεν είναι του κλίματος Μητσοτάκη, δεν άρεσε η παντοδυναμία και η αλαζονεία που έδειξε ο ίδιος και το σύστημα Μαξίμου απέναντι στους ίδιους και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Και αυτό το σκάνδαλο που έχει να κάνει με θεσμικό σκάνδαλο που έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο Μητσοτάκης, είναι κάτι που αγγίζει και την παράταξη αλλά και τους ίδιους.
Διότι είναι άλλο πράγμα να υπερασπιστείς ένα σκληρό αντιλαϊκό νομοσχέδιο και άλλο μία θεσμική εκτροπή με πολιτικό υπεύθυνο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Υπάρχει αμφισβήτηση, πλέον, στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και αυτό έχει κάνει πολλούς να σκέφτονται το επόμενο βήμα στην παράταξη.

Σαμαράς – Καραμανλής ανήσυχοι για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας μετά το σκάνδαλο
Όμως, μεγάλη ανησυχία δείχνουν και οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της ΝΔ που βλέπουν ότι από το σκάνδαλο των υποκλοπών «λαβώνεται» η ίδια η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών έχει μία ευαισθησία παραπάνω, ο Κώστας Καραμανλής καθώς είχε βρεθεί να παρακολουθείται από πράκτορες ξένης χώρας έξω από το σπίτι του στον Λυκαβηττό. Συνεπώς, εκτός από τις πολιτικές τους διαφορές – και οι δύο δεν συμφωνούν με την κεντροαριστερή προσέγγιση που ακολουθεί ο Κ. Μητσοτάκης – διαφωνούν κάθετα με τέτοιες αντιθεσμικές πρακτικές.

Δεν προχωράει η σύμπλευση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εκτός εάν…
Όπως φαίνεται από τα πεπραγμένα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα τα βρούνε μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και αυτό φέρνει το πολιτικό σύστημα σε αδιέξοδο αφού το ισχυρό, κάποτε, ενδεχόμενο σύμπλευσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που θα συνέχιζε την κυβερνησιμότητα στη χώρα γίνεται αδύνατο. Και αυτό με υπαιτιότητα Μητσοτάκη.
Το ΠΑΣΟΚ είναι απίθανο, επίσης, να δεχτεί να συγκυβερνήσει με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ότι και αν αυτό συνεπάγεται… / (πηγή: banking news)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στη ΝΔ θα πρέπει από τώρα θα ψάξουν για νέο αρχηγό. Ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Με ποιον θα συγκατοικήσει, ποιες ισορροπίες θα προσπαθήσει να κρατήσει; Έχοντας ήδη κάνει τραγικά λάθη στην εξωτερική πολιτική (εφόσον ακολουθεί πιστά τις επιταγές των ‘ξένων’ συμμαχικών δυνάμεων χωρίς να σκέφτεται τα συμφέροντα της χώρας μας) πώς θα πορευτεί αν κερδίσει;

Και φυσικά, ποιος θέλει να συνυπάρξει σε κυβερνητικό σχήμα μαζί του, εφόσον ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ περίπτωση αυτοδυναμίας, πια; Αυτά όλα αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα ενώ ήδη ο βρετανός Guardian μιλάει πλέον για το «Μαξίμου Gate» (Watergate αλά Ελληνικά – το σκάνδαλο που έπληξε και οδήγησε σε παραίτηση τον 37ο  Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον). 

Κατά…. διαβολική πριν από 48 χρόνια, στις 8 Αυγούστου του 1974, ο Ρίτσαρντ Νίξον, υπέβαλε την παραίτησή του, στον απόηχο του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ (Watergate). Ουδέποτε καταδικάστηκε για το εν λόγω σκάνδαλο καθώς ο επόμενος πρόεδρος, Τζέραλντ Φορντ, του απένειμε χάρη. Αν ο Νίξον δεν είχε παραιτηθεί, ήταν σίγουρο πως τον περίμενε η πρόταση μομφής και η καθαίρεση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. 

Στην Ελλάδα του σήμερα τι θα γίνει; / news-politics

Exit mobile version