World Press Photo: Η συγκλονιστική φωτογραφία από τη Γάζα που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό

Share

 

Το πρώτο βραβείο του παγκόσμιου διαγωνισμού World Press Photo, κέρδισε μια φωτογραφία που απαθανατίζει μια Παλαιστίνια να κρατά στην αγκαλιά της το σώμα της νεκρής ανιψιάς της, που σκοτώθηκε από ισραηλινό πύραυλο, στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο φωτορεπόρτερ του Reuters Μοχάμεντ Σάλεμ είδε και φωτογράφησε την Ινάς Μαάμαρ να αγκαλιάζει σφιχτά το άψυχο σώμα της πεντάχρονης ανιψιάς της, Σάλι, Το κοριτσάκι σκοτώθηκε μαζί με την μητέρα και την αδελφή της όταν ισραηλινός πύραυλος χτύπησε το σπίτι τους στη Χαν Γιούνες της Λωρίδας της Γάζας. 

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνες στις 17 Οκτωβρίου. 10 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Γάζα.

Ο Μοχάμεντ Σάλεμ είναι Παλαιστίνιος, 39 ετών, και εργάζεται για το Reuters από το 2003. Έχει κερδίσει και το βραβείο του World Press Photo του 2010. Η γυναίκα του γέννησε το παιδί τους λίγες ημέρες πριν τραβήξει αυτή την φωτογραφία.

«Είναι μία πραγματικά βαθιά συγκινητική εικόνα…Όταν την δεις, με κάποιον τρόπο δεν σου φεύγει από το μυαλό», δήλωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Φιόνα Σιλντς.

Άλλα βραβεία του διαγωνισμού World Press Photo

Μία οικογένειας στη Μαδαγασκάρη είναι το θέμα της Νοτιοαφρικανής φωτογράφου Lee-Ann Olwage του περιοδικού GEO, που κέρδισε το βραβείο «Ιστορία της Χρονιάς». Η γιαγιά της οικογένειας πάσχει από άνοια. «Η ιστορία αυτή ασχολείται με ένα οικουμενικό πρόβλημα υγείας μέσα από το πρίσμα της οικογένειας και της φροντίδας» ανακοίνωσε η κριτική επιτροπή.

   

Το βραβείο στην κατηγορία «long term» κέρδισε ο φωτογράφος Αλεχάντρο Σεγκάρα από την Βενεζουέλα με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να διασχίσουν τα νότια σύνορα του Μεξικού.

   

Στην κατηγορία «Οpen Format» το βραβείο κέρδισε η Ουκρανή Γιούλια Κοσετόβα με φωτογραφίες που ανέβηκαν στο προσωπικό της ιστολόγιο και δείχνουν την καθημερινότητα του πολέμου.

   

Πηγή: documentonews