Ξανά σε δράση η Οργάνωση Νεοδημοκρατών του Σύδνεϋ – George Pavlis: Voting rights for Greeks abroad with improvement over time

Share

Γιώργος Παυλής: Δικαιώματα ψήφου για Έλληνες στο εξωτερικό με βελτίωση με την πάροδο του χρόνου

Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη

Mε μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση επέλεξε να αναλάβει και πάλι δράση, μετά από πολύ καιρό, η Οργάνωση Νεοδημοκρατών του Σύδνεϋ , με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και το θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Διακόσιοι περίπου Έλληνες πάροικοι του Σύδνεϋ , οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας καθώς και φίλοι τους, προσήλθαν το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής σε γεύμα με ορχήστρα που δόθηκε στο γνωστό C-SIDE και παρακολούθησαν τις ομιλίες των μελών του ανανεωθέντος Ελληνο-Αυστραλιανού Συντηρητικού Συνδέσμου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, βουλευτής Αρκαδίας και ιατρός Κώστας Βλάσης, ο οποίος συμμετείχε και μίλησε διαδικτυακά για πάνω από 45 λεπτά, ο κ. Γιάννης Καλλιμάνης Προέδρος των Νεοδημοκρατών (ΝΟDE) του Σύδνεϋ και ο επίτιμος πρεσβευτής της Λέρου στην Αυστραλία κ. Γιώργος Παυλής. Οι ομιλίες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και πολύ συζήτηση έγινε και για την «κουτσουρεμένη» παραχώρηση ψήφου των αποδήμων.

Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νίκος Καγκελάρης, ο οποίος και συνέδεσε ζωντανά, διαδικτυακά, τον υφυπουργό Κώστα Βλάση, από την Αθήνα με το Σύδνεϋ. Στην εκδήλωση δεν κατέστη δυνατό να παραστεί λόγω αδιαθεσίας ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ στο Σύδνεϋ και παλαιό στέλεχος του «Κήρυκα» Γιώργος Αντωνίου.

Ο κ. Γιώργος Παυλής, ο οποίος μας βοήθησε στο ρεπορτάζ μας για να σας μεταφέρουμε το γεγονός, είναι γνωστό ότι είναι ενταγμένος στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και υποστηριχτής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ,όπως επίσης και προσωπικός φίλος του Άδωνη Γεωργιάδη. Ο κ. Παυλής μας έκανε την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων:

«Voting rights for Greeks abroad is a step in the right direction. Although the pre-requisites are shallow it will take time to implement the measures to allow more Greeks abroad who have Greek citizenship to be able to vote. I believe strict measures of voting practice must be implemented, for example attending the Consulate Office and voting with a Greek ID card or passport – not postal voting. Voting rights for Greeks abroad with improvement over time.»

«Τα δικαιώματα ψήφου για τους Έλληνες στο εξωτερικό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, μολονότι οι απαιτούμενες προϋποθέσεις είναι «επιφανειακές» και θα χρειαστεί χρόνος για την εφαρμογή των μέτρων που θα επιτρέψουν σε περισσότερους Έλληνες στο εξωτερικό, που έχουν ελληνική ιθαγένεια, να μπορούν να ψηφίσουν.

Πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα όσον αφορά την πρακτική της ψηφοφορίας, για παράδειγμα, ψήφος μέσω του Γραφείου του Προξενείου και ψηφοφορία με ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο – όχι στην ταχυδρομική ψηφοφορία. Δικαιώματα ψήφου για Έλληνες στο εξωτερικό με βελτίωση με την πάροδο του χρόνου».

Η Νεοδημοκρατική οργάνωση του Σύδνευ ιδρύθηκε το 1950 και, ύστερα από μια μακρά περίοδο διακοπής δραστηριοτήτων, με αυτή την εκδήλωση αναπτερώθηκε η παροικιακή υποστήριξη προς τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Παυλή. / news-politics