Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος και στην Περιφέρεια Ν.Αιγαίου – Το ‘χορό’ άνοιξε ο Γ.Μαχαιρίδης – Ανάρτηση Παπανικόλα κ απάντηση της ΠΝΑι

Share

Η αλήθεια είναι ότι η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίησης, έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Εάν δεν μεσολαβούσαν οι εθνικές εκλογές, θα λέγαμε ότι ξεκινήσαμε από τις αρχές του… έτους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ που εκδόθηκε μόλις πριν από δύο μέρες, η προεκλογική περίοδος, ξεκινά (κανονικά και σύμφωνα με το νόμο) στις 7 Σεπτεμβρίου 2023.

Ωστόσο, έχοντας όλοι μας στραμμένα τα βλέμματα στον Δήμο Ρόδου, με πολλούς υποψήφιους να διεκδικούν έναν δύσκολο δήμο (από κάθε άποψη, συγκυριακά και μη) με τις μεταγραφές και τις πολυάριθμες συμμετοχές, κοντέψαμε να ξεχάσουμε ότι υπάρχει και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο Γιώργος Χατζημάρκος, ισχυρός και με υπερ-πλήρη συνδυασμό, δεν φαινόταν να έχει αντίπαλο. Κι ενδεχομένως, οι αντίπαλοι του, να μην έχουν την πολυτέλεια των πολυάριθμων συμμετοχών.

Γι αυτό και η αιφνίδια επανεμφάνιση που έκανε ο πρώην περιφερειάρχης (και πρώην Νομάρχης Δωδεκανήσου) κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, προκάλεσε αίσθηση στα τοπικά δρώμενα. Ακολούθησε η ανακοίνωση του υποψηφίου περιφερειάρχη κ. Νικηφόρου Παπανικόλα (υιού του τέως βουλευτή κ. Βασίλη Παπανικόλα -ο οποίος πήρε και θέση με δικές του αναρτήσεις.
Άναψε η σπίθα και ξεκίνησε η αντιπαράθεση, αφού η απάντηση ήρθε άμεσα, από το Γραφείο Τύπου της ΠΝΑι. 

Όπως όλα δείχνουν, θα έχουν ενδιαφέρον -τελικά- οι εκλογές και για το ‘απέναντι’ κτήριο. Κι ευτυχώς, δηλαδή, γιατί εδώ και πολλά χρόνια, δεν είχαμε δει αντιπαραθέσεις επί της ουσίας. 

Καλοδεχούμενος λοιπόν, ο διάλογος και η αντιπαράθεση -μόνον όμως, όταν γίνεται με πολιτικούς όρους κι έχει περιεχόμενο και επιχειρήματα. 

Ο πρώην περιφερειάρχης (και πρώην Νομάρχης Δωδεκανήσου) κ. Γιάννης Μαχαιρίδης

Ο Γιάννης Μαχαιρίδης
Μετά από αρκετά χρόνια, ο πρώην περιφερειάρχης (και πρώην Νομάρχης Δωδεκανήσου) κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, και με μια ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook άσκησε κριτική στον νυν περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, απαντώντας σε δηλώσεις του κ. Χατζημάρκου με έναν δικό χάρτη που παρουσιάζει τα οδικά έργα τα οποία άφησε επί δικής του θητείας. Δεν είναι τυχαία η ανάρτηση, αφού εδώ και χρόνια ο κ. Μαχαιρίδης δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια εδώ και πολλά χρόνια (ούτε με δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ) καθώς, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Γράφει ο Γιάννης Μαχαιρίδης:
“Μετά από εννέα χρόνια ο απολογισμός του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημαρκου. Δημοσιεύω τον χάρτη της Ροδου με τα έργα και βεβαίως ολα τα Οδικα δίκτυα που κατασκευάστηκαν στην θητεία μας. Ειμαστε υπερηφανοι για το έργο μας στα νησιά μας. Όσο αφορά την περίοδο της αφθονίας 2010-2014 ηταν περίοδος μνημονίων. Σε ότι αφορά τους χαρακτηρισμούς το αφήνω στην κρίση των νησιωτών. Είναι μικρός ο τόπος και γνωρίζουν τα πάντα οι συμπολίτες μας”.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Νικηφόρος Παπανικόλας

Η ανάρτηση του Νικηφόρου Παπανικόλα
Σε ανάρτηση που έκανε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Νικηφόρος Παπανικόλας, διαφαίνεται το ‘στίγμα’ του, για την πολιτική που θα ακολουθήσει έναντι του κ. Χατζημάρκου:

Η ενσυναίσθηση αποτελεί σπουδαίο χαρακτηριστικό για όσους ασχολούνται με τα κοινά και φιλοδοξούν να εκπροσωπούν τους συμπολίτες τους.
Η ενσυναίσθηση απαιτεί και επαφή με ανθρώπους που σε γειώνουν καθημερινά με την κοινωνία και τα προβλήματα της. Δεν τους αντιμετωπίζεις ως «κλαμπ της κακομοιριάς» θεωρώντας ότι μεμψιμοιρούν επειδή έχουν το θάρρος της γνώμης τους μπροστά στα προβλήματα τους.
Όταν, όμως, διακατέχεσαι από αλαζονεία, χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα του τόπου σου και πιστεύεις ότι την διαμορφώνεις εσύ.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον κ. Χατζημάρκο.
Διαμορφώνει την δική του πραγματικότητα με τα έργα υποδομής στο οδικό δίκτυο, παρουσιάζοντας αποσπασματικές παρεμβάσεις σε βαρύγδουπους τίτλους και επικοινωνιακά τσιτάτα.
Όταν διοικείς για 9 συνεχόμενα έτη και φιλοδοξείς να συνεχίσεις διεκδικώντας την ψήφο τον συμπολιτών σου, κρίνεσαι και δεν συγκρίνεσαι. Κρίνεσαι για τα έργα επί των ημερών σου και δεν συγκρίνεσαι με τους προηγούμενους και τι παρέλαβες. Αυτό ανήκει στην αρχή κάθε νέα διοίκησης, στην «περίοδο χάριτος».
Όραμα μας, η αλλαγή νοοτροπίας στη διοίκηση της Περιφέρειας που επικρατεί η «ενός ανδρός αρχή».
Δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε χαλίφης στη θέση του χαλίφη, αλλά να γκρεμίσουμε το υφιστάμενο χαλιφάτο συμφερόντων – μικρών και μεγάλων.
Η Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο μας αφορά όλους και οφείλει να μας περιλαμβάνει όλους. Δεν μπορεί κανείς να μείνει πίσω. 

Η απάντηση της ΠΝΑι
Άμεση ήταν η αντίδραση της ΠΝΑι που απάντησε με σχετικό Δελτίο Τύπου (χωρίς όμως να φιλοξενεί δηλώσεις του ιδίου του περιφερειάρχη):

Ο Νικηφόρος Παπανικόλας είναι ένα νέο παιδί που αποφασίζει να εκτεθεί στα κοινά, ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και η απόφασή του αυτή τον τιμά.Δυστυχώς όμως, από τα πρώτα του βήματα, γίνεται κομιστής και αναμεταδότης της ρητορικής μιας γερασμένης πολιτικής σχολής, που καταδίκασε τον τόπο για δεκαετίες και γι’ αυτό καταδικάστηκε από τους πολίτες του με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο.Είναι αυτή η σχολή, είναι αυτοί οι άνθρωποι που ευθύνονται για πολλούς σκελετούς που βρήκαμε στις ντουλάπες, ξεχασμένους για δεκαετίες. Ανοιχτές πληγές που μας κληροδότησαν όλοι εκείνοι που σήμερα, ενώ κλείνουμε την μια πίσω από την άλλη, παριστάνουν τους κριτές από καθέδρας.

Είναι εκείνοι που, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν και διόγκωσαν, έχουν τη θρασύτητα της στείρας κριτικής, με παντελή απουσία της αίσθησης ευθύνης που τους βαραίνει, χωρίς ίχνος συστολής και αιδούς απέναντι στην κοινωνία του Νοτίου Αιγαίου, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.

Ποιοι είναι λοιπόν οι αλαζόνες και ποιοι στερούνται ενσυναίσθησης;

Ποιοι είναι εκείνοι που δημιούργησαν την πιο ζοφερή πραγματικότητα για τα νησιά μας και μάλιστα στην πιο ευνοϊκή για την διοίκηση περίοδο, με τους ποταμούς των χρηματοδοτήσεων και τους μηδαμινούς ελέγχους;

Ποιοι είναι εκείνοι που διαμόρφωσαν την πολιτική σχολή της παρακμής που στιγμάτισε το Νότιο Αιγαίο;

Αν η επαναφορά αυτής της γερασμένης, ξεπερασμένης και καταδικασμένης αμετάκλητα στην συνείδηση των πολιτών, πολιτικής σχολής, αν η αναβίωση αυτής της παλαιοκομματικής νοοτροπίας, αν το να γίνει ο ίδιος εκπρόσωπος της κομματικής οικογενειοκρατίας, είναι το «όραμα» του νεαρού υποψηφίου περιφερειάρχη, που υποτίθεται ότι κομίζει το νέο, τότε, βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να αντικαταστήσει τους κομματικούς του «μέντορες» και υποβολείς καθώς και τις δανεικές ατζέντες αποτυχόντων υποψηφίων, όπως και των υπολειμμάτων ενός πολιτικού παρελθόντος που το Νότιο Αιγαίο έχει αφήσει πίσω του οριστικά. 

Πέγκυ Ντόκου για το news-politics