Ξέσπασε «κόντρα» για τον Βιολογικό Κρεμαστής! – Η απάντηση της Στ. Στάγκα (φωτος και βίντεο)

Share

«Κόντρα» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και τη ΔΕΥΑΡ με αφορμή την Αναβάθμιση Η/Μ έργων αντλιοστασίων ακαθάρτων Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού.

Το θέμα έλαβε διάσταση καθώς αφορά τη μεταφορά των λυμάτων από την Ιαλυσό στο βιολογικό της Κρεμαστής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντοχή του συγκεκριμένου βιολογικού είναι περιορισμένη αφού εκτιμάται πως ήδη δεν αντέχει τα λύματα της δημοτικής ενότητας  για την οποία λειτουργεί.

Μέλη της παράταξης Ρόδος Δύναμη Πολιτών (σύμβουλοι κοινότητας Ιαλυσού), απέστειλαν σχετικό έγγραφο προς την πρόεδρο της Δ.Κ. Ιαλυσού για το θέμα, ζητώντας άμεση σύγκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ιαλυσού.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡ. ΤΗΣ ΔΚ ΙΑΛΥΣΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΣΤΑΓΚΑ
Απαντώντας στα μέλη της παράταξης Δύναμη Πολιτών, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού κα Στεφανία Στάγκα, αναφέρει τα εξής ξεκαθαρίζοντας πως ‘Ουδέποτε πάρθηκε απόφαση από το Δ.Σ. ΔΕΥΑΡ για το ανώτερο θέμα’.

Προς:
Αλέξανδρος Μαύρης
Εμμανουήλ Σαχίνης
Παρασκευή Μαλαματή
Μαρία Γιακουμή

Κοιν:
α. Μέλη Κοινοτικού συμβουλίου.
Β. Αντιδήμαρχο Ιαλυσού.
Θέμα: Απάντηση στο έγγραφο
Ενημέρωση για την πορεία του έργου: Αναβάθμιση Η/Μ έργων αντλιοστασίων ακαθάρτων Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού’.

Αγαπητά μέλη της παράταξης Δύναμη Πολιτών.
Με αφορμή το έγγραφο σας και προφανώς λόγω της πολιτικής σας ανεπάρκειας και της δυσκολίας αντίληψης πραγμάτων που αφορούν την Ιαλυσό, σε ανταπόδοση όπως εσείς γράφετε, σας γνωρίζω ότι:

α) Η παράταξη σας εκπροσωπείται στο Δ.Σ. ΔΕΥΑΡ με 2 μέλη από τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε, όπως και από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ.

β) Ουδέποτε πάρθηκε απόφαση από το Δ.Σ. ΔΕΥΑΡ για το ανώτερο θέμα πρόσφατα.

γ) Το έργο δημοπρατήθηκε από το προηγούμενο συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ με την παράταξη σας γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι έργο προϋπολογισμού ύψους 4.500.000€ από ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙ διότι: Αδυνατούσατε να βγάλετε την μισθοδοσία του προσωπικού μηνιαίως καθώς και τα χρέη και οι υποχρεώσεις που άφησε η απερχόμενη διοίκηση της πρώην Δημοτικής Αρχής ήταν υπέρογκα, παραδείγματος χάρη εκατομμύρια ευρώ χρέη στη ΔΕΗ , εκατομμύρια για την προμήθεια νερού από φράγμα Γαδουρά κ.λ.π.

Αφού λοιπόν έχετε ενδιαφέρον για την Ιαλυσό για τα θέματα ΔΕΥΑΡ Ιαλυσού να κάνετε την ερώτηση στην παράταξη σας γιατί το έργο Β+Γ φάση αντικατάστασης δικτύου Ύδρευσης Ιαλυσού από 1ο Δημοτικό σχολείο Ιαλυσού έως Βουνάρα –

Λύκειο και παλαιό κοιμητήριο Ιαλυσού έως Άνοιξη δεν εκτελέστηκε ποτέ ενώ ήταν ενταγμένο επί 9 ολόκληρα χρόνια στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΡ προϋπολογισμού 700.000€, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Η Α φάση έγινε από την πρώην ΔΕΥΑ ΙΑΛΥΣΟΥ με χρηματοδότηση ίδιων πόρων το 2010.

Η ΔΕΥΑΡ εκτελεί σήμερα έργα μικρότερης κλίμακας αναβάθμισης και συντήρησης των αντλιοστασίων Ιαλυσού με τους λίγους ίδιους πόρους λόγω κωρονοϊού, περιόδου 2020-2021 και αντίστοιχα μειώσεις εσόδων περιόδου 2020-2021.

Όσον αφορά τα πολιτικά σας αντανακλαστικά όπως μου γράφετε, μάλλον σας χρειάζονται ‘πολιτικοί ευρυγώνιοι φακοί’.

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού,
Στεφανία Σ. Στάγκα

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ

Για το θέμα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση:

Στο βιολογικό της Κρεμαστής προτίθεται η ΔΕΥΑΡ να συνδέσει τα λύματα από την Ιαλυσό, ενώ είναι διαπιστωμένη –επανειλημμένα- η προβληματική και η καταστροφική για το περιβάλλον ελλιπής λειτουργία του. Για το θέμα αυτό έγινε χθες έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Κρεμαστής, στην οποία παρευρέθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάκης Πότσος και ο Σταύρος Βαρκάκης μέλος της Τ.Ε. Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Σύσσωμο το Τοπικό Συμβούλιο απέρριψε την ιδέα πραγματοποίησης ενός τέτοιου σχεδιασμού. Ο Τάκης Πότσος παρενέβη αναφέροντας τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν στη λειτουργία του βιολογικού, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άδεια, έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης, δεν υπάρχει οριοθέτηση του Κρεμαστενού ποταμού για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα και εκτίμησε ως αδύνατον να επιβαρυνθεί με επιπλέον λύματα ο βιολογικός από τη στιγμή που δεν μπορεί να επεξεργαστεί με ασφάλεια ούτε τα λύματα που δέχεται σήμερα.

Η δημοτική αρχή είναι υπόλογη γι’ αυτήν την εξέλιξη που αν εγκριθεί οριστικά θα επιβαρύνει κι άλλο τον βιολογικό της Κρεμαστής, ενώ αποδεδειγμένα αποτελεί ανθυγιεινή εστία σε βάρος της δημόσιας υγείας, προκαλεί ρύπανση του περιβάλλοντος στον Κρεμαστενό ποταμό και στη θάλασσα, λειτουργεί χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων και με σωρεία άλλων παραβάσεων στη λειτουργία της εγκατάστασης.

Τα αποτελέσματα της οικολογικής καταστροφής της περιοχής με τα νεκρά ψάρια λόγω της ρύπανσης του βυθού της θάλασσας που καταλήγουν τα λύματα, η έντονη δυσοσμία, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους, χωρίς να υπάρχει εκ μέρους της ΔΕΥΑΡ και του Δήμου επαρκείς εξηγήσεις και δραστικά μέτρα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έστειλε στον δήμαρχο από 13/11/2020 αίτημα ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου για την προβληματική λειτουργία του βιολογικού της Κρεμαστής και την πορεία των έργων που αφορούν τους βιολογικούς Αρχαγγέλου, Αφάντου και Λάρδου που παραμένουν χρόνια βαλτωμένα.

Ζητάμε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ να ανακαλέσει την αριθμ. 362 / 03-09-2021 απόφασή του για ενδεχόμενη σύνδεση των λυμάτων της Ιαλυσού στον βιολογικό Κρεμαστής. Η ρύπανση είναι σίγουρο ότι θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο μέρος θαλάσσιας έκτασης στη περιοχή.

Να προχωρήσουν άμεσα οι περιβαλλοντικές μελέτες για το βιολογικό της Κρεμαστής που έχουν λήξει από το 2004. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να εκτελεστούν όλα τα απαραίτητα έργα για την ασφαλή λειτουργία του, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σ’ αυτά τα ζητήματα «επικοινωνιακά» τερτίπια δεν χωράνε!

ΒΙΝΤΕΟ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ