Υπογραφές για να επιστρέψει στην Κάλυμνο ο «Έφιππος Ηγεμόνας»

Share

 

Υπογραφές για την επιστροφή ενός σπουδαίου αρχαιολογικού ευρήματος στο «σπίτι» του, την Κάλυμνο, συλλέγει η Ομάδα Εργασίας πολιτών Δήμου – Επαρχείου Καλύμνου.

Πρόκειται για τον «Έφιππο Θωρακοφόρο Ηγεμόνα», ένα μπρούτζινο άγαλμα που χρονολογείται στη μέση Ελληνιστική εποχή και το οποίο ανακαλύφθηκε τμηματικά τις προηγούμενες δεκαετίες από ψαράδες στα νερά του νησιού των Σφουγγαράδων.

Αν και τα τμήματα του αγάλματος που είχαν βρεθεί εκτέθηκαν αρχικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, εν τέλει μετακινήθηκαν το 2015 για εργασίες συντήρησης, επιστημονικής έρευνας και συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις και έκτοτε δεν έχουν επιστρέψει.

Το θέμα της επιστροφής του Έφιππου Ηγεμόνα στην πατρίδα του είχε τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή το 2020 και το 2021 από τον κ. Μάνο Κόνσολα, αλλά και το 2022 από τον αείμνηστο Νεκτάριο Σαντορινιό, καθώς είχε γνωστοποιηθεί πως τα τμήματα που είχαν βρεθεί προορίζονται για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων που πρόκειται να δημιουργηθεί στο κτήριο του Silo στον Πειραιά.

Το θέμα, που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία, ήρθε ξανά στην επιφάνεια φέτος τον Μάιο, όταν οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλύμνου οργάνωσαν δράση με τίτλο «Θα σε πάρουμε πίσω».

Στο πλαίσιο της δράσης, οι μαθητές κατέθεσαν επιστολές στον τοπικό έπαρχο και τον δήμαρχο του νησιού, αιτούμενοι την επιστροφή των «χάλκινων αρχαιοτήτων» .

Θέλοντας να δείξουν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία των μαθητών, η Ομάδα Εργασίας πολιτών Δήμου – Επαρχείου Καλύμνου έχει δημιουργήσει καμπάνια μέσω της πλατφόρμας Change.org με στόχο τη συλλογή υπογραφών και την ανάδειξη του αιτήματος της καλυμνιακής κοινωνίας, να επιστρέψει το άγαλμα ως σύνολο στο Μουσείο της Καλύμνου.

«Το ελληνικό κράτος, ενώ διεκδικεί την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, αντιφάσκει, μεταφέροντας εκθέματα από την επαρχία για να εμπλουτίσει τα μουσεία της πρωτεύουσας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

Υπογραφές για την επιστροφή του «Έφιππου Θωρακοφόρου Ηγεμόνα» συλλέγονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://chng.it/MhvxNr6y74

Όπως αναφέρει το ψήφισμα:

Ο Έφιππος Ηγεμόνας είναι ένα αρχαίο άγαλμα μοναδικής αξίας το οποίο αλιεύθηκε τμηματικά σε θραύσματα (1997,1999,2009) από τα νερά της Καλύμνου από ντόπιους ψαράδες. Παρόλο που τα τμήματά του αρχικά εκτέθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, αυτά αφαιρέθηκαν το 2015 προκειμένου να συντηρηθούν, να μελετηθούν και να συμμετάσχουν σε διεθνείς εκθέσεις.

Κατόπιν επερώτησης βουλευτών της Δωδεκανήσου έγινε γνωστό ότι τα θραύσματα του Έφιππου Ηγεμόνα προορίζονται για το μελλοντικό μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

Το Μάϊο του 2024 μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλύμνου οργάνωσαν δράση υπέρ της επιστροφής του αγάλματος, διεκδικώντας τα σπαράγματα της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους καθώς και το δικαίωμα να έχουν λόγο και να μπορούν να επιδρούν στην κοινωνία της οποίας αποτελούν το μέλλον.

Με το παρόν ψήφισμα ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους και ζητάμε την επιστροφή του αγάλματος ως συνόλου στο Μουσείο της Καλύμνου. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό, για να το θέσουμε κομψά, το ελληνικό κράτος να ζητάει μεν την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, αλλά να αποσπά δε εκθέματα της επαρχίας για να γεμίσει μουσεία της πρωτεύουσας. (με πληροφορίες από Ροδιακή / Palmos Kalymnoy)