Ζελένσκι για συνάντηση με Πούτιν: Όλα δείχνουν ότι θα γίνει

Share
Την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαντώντας σε πρόταση του Ουκρανού ομολόγου του, ανέφερε ότι είναι έτοιμος να τον υποδεχτεί στη Μόσχα ανά πάσα στιγμή.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, έχει ήδη ζητήσει από τον επικεφαλής του γραφείου του Αντρίι Γερμάκ, να αρχίσουν οι εργασίες οργάνωσης της συνάντησης.
«Αρχικά, μου φαίνεται ότι όλα οδηγούν στο γεγονός ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Πραγματικά πρότεινα, και το ακούσατε, να συναντηθούμε στο Ντονμπάς. Ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαίωσε την επιθυμία του να συναντηθούμε, αλλά με προσκάλεσε στη Μόσχα. Έδωσε εντολή στον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου να επικοινωνήσει με τη διοίκηση Πούτιν και να βρεθεί κοινός τόπος, να βρεθεί ο χρόνος και το μέρος ή η πόλη όπου θα μπορούσαμε να συναντηθούμε» δήλωσε.
Σημειώνεται ότι προ ημερών, απαντώντας στην πρόταση Ζελένσκι για συνάντηση, ο Πούτιν ανέφερε ότι είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τον Ουκρανό ομόλογό του στη Μόσχα σε όποιο χρονικό διάστημα επιθυμεί για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις.
Πάντως, πρόσθεσε ότι αν ο Ζελένσκι θέλει να συζητήσει για το Ντονμπάς, τότε πρέπει να συναντηθεί με τους ηγέτες του αυτοανακηρυγμένου Ντονέτσκ και Λουκάνσκ (DPR και LPR) πρώτα.

Ο Ζελένσκι δήλωσε, εξάλλου, ότι η Ουκρανία δεν έχει ζήτημα με τη χρήση της ρωσικής γλώσσας και με την εκκλησία, αλλά είναι έτοιμος να τα συζητήσει με τον Πούτιν.

«Όσο για τη ρωσική γλώσσα και τις εκκλησίες, πάντα έλεγα ότι το κράτος είναι διαχωρισμένο από την εκκλησία και δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τους επικεφαλής εκκλησιών για να επηρεάσω τους πολίτες σε ό,τι αφορά την εκλογική στήριξη ή κάτι τέτοιο.

Γι’ αυτό, τόσο ο λαός όσο και οι εκκλησίες είναι απολύτως ελεύθεροι. Οι πολίτες μας μπορούν να εντάσσονται σε όποια εκκλησία επιλέξουν και αυτό είναι το σωστό» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

«Όσο για τη ρωσική γλώσσα, πιστεύω ότι πρόκειται για κάποιο είδος συνέχισης του αφηγήματος για παραβίαση (σ.σ. των δικαιωμάτων) των ρωσώφωνων. Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αλλά αν αυτά τα ζητήματα είναι στην ατζέντα και μπουν στην ατζέντα στη συνάντηση (σ.σ. με τον Πούτιν) εφόσον αυτή γίνει, τότε μπορούμε σίγουρα να τα συζητήσουμε» σημείωσε.