Ζελένσκι: Τέσσερα σενάρια για το μέλλον του Ουκρανού προέδρου

Share

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ένα από τα πιο κεντρικά πρόσωπα του πολέμου στην Ουκρανία και το μέλλον του αποτελεί μια σημαντική μεταβλητή για το τι πρόκειται να συμβεί αφότου τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Η ιστοσελίδα Gzero κάνει λόγο για τέσσερα πιθανά σενάρια:

– Σύμφωνα με το πρώτο, ο Ζελένσκι θα διαφύγει μιας κατάληψης του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις και, όντας αναγνωρισμένος ως ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας από τις περισσότερες ξένες κυβερνήσεις, θα ηγείται της ουκρανικής κυβέρνησης από την εξορία – είτε από τη δυτική Ουκρανία, η οποία δεν τελεί υπό ρωσική κατοχή, είτε από το εξωτερικό.

– Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, ο Ζελένσκι θα σκοτωθεί στις μάχες και θα γίνει μάρτυρας στο όνομα της ουκρανικής ανεξαρτησίας.

– Ο Ζελένσκι θα φυλακιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις και η απελευθέρωσή του θα αποτελέσει διπλωματικό διαπραγματευτικό «χαρτί», σύμφωνα με το τρίτο σενάριο.

– Τέλος, το τέταρτο σενάριο εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να καταλάβουν το Κίεβο και η εικόνα του Ζελένσκι ως εθνικού ήρωα και διεθνούς συμβόλου, θα ενισχυθεί, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξαναγκαστεί να διαπραγματευτεί μαζί του.

Το κάθε ένα από αυτά τα σενάρια ενέχει μακροπρόθεσμα ρίσκα και όλα τους συζητούνται κεκλεισμένων των θυρών στο Κίεβο, τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι μετά από  προσπάθειες να πείσει τους Ουκρανούς καθ όλη την διάρκεια της θητείας του περί του αντιθέτου, μόνον σήμερα και ενώ η χώρα του σφυροκοπείται ακόμη από τα ρωσικά πυρά, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι: «Η Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ». Το σχόλιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όπως σημειώνει το Sky news, αν λάβει κανείς υπόψη και το σχόλιο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν πολύ καλά και φυσικά, φαίνεται να κάνει βήματα πίσω ως προς τα αιτήματα του Ρώσου Προέδρου Πούτιν.

Είχε προηγηθεί πάντως η ανάλογη παραδοχή από την αμερικανική πλευρά ενώ η Ευρωπαίοι συνεχίζουν να παίζουν με το χαρτί της ένταξης -που ίσως να λάβει μόνον χαρακτήρα οικονομικής ενίσχυσης που σημαίνει ότι η Ουκρανία μετά την λήξη της σύρραξης ίσως και να βρεθεί περισσότερο εκτεθειμένη και οικονομικά εξαρτώμενη.

με πληροφορίες από Gzero & Sky News