ΣΥΡΙΖΑ: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την επόμενη μέρα – Συνεδριάζει η Κ.Ε., στο τραπέζι η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου

Share

 

Μετά από λίγες ώρες αποσυμπίεσης, ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν, ώστε να μπει σε εφαρμογή το πλάνο για την επόμενη μέρα του κόμματος, η οποία έκτος από τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου φιλολαϊκού προγράμματος, προβλέπει και καταστατικό Συνέδριο τις αρχές του Οκτώβρη, όπου εκεί αναμένονται διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Βέβαια, άμεσα θα πρέπει να περιμένουμε τη σύγκληση των Οργάνων (Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή), όπου θα γίνει ένας πρώτος συλλογικός απολογισμός για το αποτέλεσμα των εκλογών. Ανώτατες πηγές της Κουμουνδούρου, τονίζουν στο documentonews.gr πως αυτές οι συνεδριάσεις θα ήταν καλό να γίνουν άμεσα για ευνόητους λόγους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά από μια πολύ δύσκολη συγκυρία (μεγάλη ήττα στις εθνικές εκλογές του 2023, αποχώρηση από την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα,  διάσπαση σε κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα), κρατήθηκε-άντεξε το εχθρικό κλίμα εναντίον του. Παρά τον προσωποποιημένο χυδαίο πόλεμο στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, παρά τις αρχικές δημοσκοπήσεις που μας έδιναν 8-9% , παρά την λυσσαλέα επίθεση των συμφερόντων, πήραμε ένα ποσοστό που μας διατηρεί στην αδιαμφισβήτητη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη και πολιτική αλλαγή» ανέφερε ο Συντονιστής του Οργανωτικού Γραφείου, Γιάννης Βουλγαράκης.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των όσων είχαν προηγηθεί. Είναι ένα αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωταγωνιστική δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου και της Αριστεράς» τόνισε στο MEGA η εκπρόσωπος τύπου, Βούλα Κεχαγιά και συμπλήρωσε:

«Και από ‘δω και πέρα μπορούμε, με το κατάλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα, να πείσουμε τους πολίτες, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν πειστεί, καθώς είχαμε και μόλις δύο μήνες ανέφελης πορείας σε σχέση με τα εσωκομματικά μας».

Μήνυμα σε Μητσοτάκη

«Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι πράγματι έλαβε το μήνυμα από την κοινωνία, τότε δεν έχει παρά να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία» έλεγαν χθες το απόγευμα πηγές από την Κουμουνδούρου και καλούσαν τον πρωθυπουργό να θεσπίσει τον μηδενικό ΦΠΑ για συγκεκριμένο διάστημα σε συγκεκριμένα βασικά αγαθά, να μειώσει συνολικά τον ΦΠΑ στον μέσο όρο της Ευρώπης και «να κοιτάξει με προσοχή τις φορολογικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

«Θα προσθέταμε ότι πρέπει να χτυπήσει την αισχροκέρδεια και να προχωρήσει στην πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών, αλλά θα ήταν σαν να παραβλέπαμε ότι έχει δείξει πόσο άτολμος είναι όταν πρέπει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που τον στηρίζουν» τονίζαν δηκτικά οι ίδιες πηγές, ενώ αναφέρθηκαν και στα δημοσιεύματα που μιλούν για άμεσες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:

«Ας μην κοροϊδεύει και τον ίδιο του τον εαυτό ότι ανακατεύοντας την τράπουλα με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό θα καταφέρει να κοροϊδέψει τους πολίτες ότι κάτι κάνει για τα προβλήματά τους» τόνιζαν…

Προτάσεις για ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου

To θέμα της συγκρότησης μιας πολιτικής συμμαχίας «η οποία να μπορεί να καταστεί πλειοψηφική την επόμενη μέρα» άνοιξε μιλώντας στα Παραπολιτικά χθες ο Νίκος Παππάς.

«Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα και αύριο, τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες. Αυτή είναι η μεγάλη προσδοκία του προοδευτικού κόσμου» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρώτη ευθύνη να πυροδοτήσει αυτές τις εξελίξεις με ανοιχτά χαρτιά, πάνω στο τραπέζι… Θα πρότεινα μία συγκροτημένη διαδικασία ανίχνευσης προγραμματικών συγκλίσεων με ορίζοντα και εκλογική σύγκλιση».

«Είναι η ώρα όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και στον λαό. Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων» τόνιζαν σε κοινή τους δήλωση οι Διονύσης Τεμπονέρας, και Αντώνης Κοτσακάς, και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την πολιτική συνεννόηση των προοδευτικών κομμάτων.

Μεταξύ άλλων, προτείνουν τη συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου με εκπροσώπηση από όλους τους πολιτικούς φορείς, οι οποίοι όμως θα διατηρήσουν την πολιτική και οργανωτική τους αυτοτέλεια.

Λόγο για ένα «ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας» για την ευρύτερη προοδευτική παράταξη και την Κεντροαριστερά έκανε ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας χθες Στο Κόκκινο.

Ο ίδιος τόνισε ότι «αν αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, αν υπάρξει πίεση για διάλογο, συνεργασία», τότε «θα υπάρχει πάρα πολύ σημαντικό και ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας». Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αυτή θα είναι η δική του πρόταση στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ… / documento news