Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση για τον Οργανισμό της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Share

 

Η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπου και παρουσιάστηκε το σχέδιο του νέου Οργανισμού, προκειμένου να αποτυπωθούν οι απόψεις του Σώματος. 

Το θέμα συγκέντρωσε αρκετό ενδιαφέρον και πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση στο Σώμα, ενώ ανέβηκαν και οι τόνοι, καθώς εκπρόσωποι των εργαζομένων διαφώνησαν έντονα με το σχέδιο και υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2011, οι εργαζόμενοι της περιφέρειας ανέρχονταν σε 520 άτομα, το 2015 σε 473 άτομα και σήμερα, οι εργαζόμενοι στην περιφέρεια είναι μόλις 402. Από το 2011 μέχρι και τις μέρες μας ,το προσωπικό της περιφέρειας μειώθηκε σε ποσοστό 22,7%.

Από αυτούς, οι 199 είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, οι 116 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, οι 73 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι 14 είναι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Σήμερα, υπάρχουν 6 Γενικές Διευθύνσεις , 24 Διευθύνσεις, και 120 Τμήματα σε όλη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενώ με τον νέο Οργανισμό δημιουργούνται 8 Γενικές Διευθύνσεις, 40 Διευθύνσεις και 151 Τμήματα.

Η αντιπεριφερειάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κα Χαρούλα Γιασιράνη, αναφερόμενη στο θέμα, τόνισε, ότι σήμερα εφαρμόζεται ο Οργανισμός του 2015, ότι αυτό που επιτάσσει η νομοθεσία είναι να υπάρχει περιφερειακή συνείδηση και ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία φωνή, ώστε όλοι να μιλάμε ως περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το σχέδιο για τον Οργανισμό, όπως είπε, τέθηκε σε διαβούλευση και ακόμα και την τελευταία στιγμή, υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τους εργαζόμενους και τους επιστημονικούς φορείς, είτε γραπτά είτε προφορικά είτε δια ζώσης, ενώ έγιναν και συναντήσεις. Μάλιστα τόνισε, πως ό,τι ουσιώδες και αιτιολογημένο έχει κατατεθεί, ενσωματώθηκε στο τελικό σχέδιο, κάνοντας μάλιστα γνωστό, ότι δημιουργείται Γενική Διεύθυνση Ψηφιακής Λειτουργίας. Με την ευκαιρία δήλωσε, ότι υπήρξαν ανυπόστατα ψεύδη και παραπληροφόρηση, όπως για παράδειγμα, ότι καταργούνται ή υποβαθμίζονται τα επαρχεία, υπογραμμίζοντας με την ευκαιρία, ότι ο Οργανισμός μεταμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται.

Από την πλευρά της η κα Κυριακή Νικολαΐδου, συνεργάτιδα της περιφέρειας, διδάκτωρ ΕΚΠΑ Δημόσιας Διοίκησης, ανέλυσε το σχέδιο τού νέου ΟΕΥ, μιλώντας για τις διαφοροποιήσεις των δύο περιοχών, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και για τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας που παρατηρούνταν ενώ η κα Εύη Αριστείδου, γενική διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας της περιφέρειας, τόνισε από την πλευρά της, ότι έγιναν βελτιώσεις μετά από συζητήσεις και προτάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, παραθέτοντας το τι αφαιρέθηκε και τι προστέθηκε στον νέο Οργανισμό, ποια τμήματα και ποια γραφεία συστήνονται με ποιες αρμοδιότητες και σε ποια νησιά.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο νέος Οργανισμός «δουλεύτηκε» για 1,5 μήνα ενώ κοινοποιήθηκε στους εμπλεκόμενους συλλόγους και επιστημονικούς φορείς για κατάθεση γνώμης και παρατηρήσεις, ενώ κάποιες προτάσεις που κατέθεσαν, έγιναν δεκτές.

Εκ μέρους της παράταξης «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο», ο κος Πρόδρομος Σφυρίου, έκανε λόγο για σημαντική διοικητική διαδικασία, καθώς θα τεθούν τα πλαίσια λειτουργίας της περιφέρειας τα επόμενα χρόνια. Είπε, ότι δεν αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης και ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η έλλειψη προσωπικού και η νησιωτικότητα, τονίζοντας, ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι υπάλληλοι.

Μάλιστα, έκανε γνωστό, ότι οι σύλλογοι των εργαζομένων και οι επιστημονικοί φορείς, με έγγραφα που έστειλαν, μίλησαν για αιφνιδιασμό, και προσχηματικό διάλογο, καταθέτοντας εκ μέρους τής παράταξης, την πρόταση για συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση, ώστε να διαμορφωθεί μία τελική πρόταση αποδεκτή από όλους.

Από την πλευρά της η κα Χρύσα Καραγιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» είπε, ότι όλοι θέλουν το καλό της περιφέρειας και ειδικά των υπαλλήλων που εργάζονται σε μία υποστελεχωμένη περιφέρεια. Μάλιστα, ζήτησε να ξεκινήσει από το μηδέν ένας διάλογος, τονίζοντας, ότι η διαβούλευση ήταν ελλιπής. «Το σχήμα που προτείνετε, ξαναφέρνει ένα μοντέλο συγκεντρωτισμού, δεν συμβάλλει στην αποκέντρωση και έχει αστοχίες. Υπάρχει χρόνος για να βελτιωθεί κι άλλο», δήλωσε.

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση στο Νότιο Αιγαίο», κος Γιάννης Αγγέλου, αφού υπογράμμισε ότι η χθεσινή μέρα άνηκε στους εργαζόμενους, δήλωσε ότι ήταν αυτοί που έπρεπε να μιλήσουν.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο κος Νίκος Κακαβάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, ο οποίος δήλωσε, ότι ο νέος Οργανισμός είναι ένα τερατούργημα για τις γεωτεχνικές υπηρεσίες, προσθέτοντας, ότι στις παρατηρήσεις έκτασης 7 σελίδων που κατέθεσε η Ομοσπονδία, δεν υπήρξε καμία απάντηση από την περιφέρεια. Μάλιστα είπε, ότι από τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες με την κατάθεση προσφυγής, τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και στο ΣτΕ, λέγοντας ότι θα δικαιωθούν. «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας παράλληλες βαριές εκφράσεις, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος είπε: «Σου επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς, εδώ θα μάθεις να σέβεσαι».

Από την πλευρά του, ο κος Γιάννης Γιωτάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, είπε, ότι ο νέος Οργανισμός δε λαμβάνει υπόψη τη νησιωτικότητα, δεν έχει υποβληθεί μελέτη σκοπιμότητας, ενώ δε γίνονται ενέργειες για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και ζήτησε την απόσυρση του θέματος.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι το σχέδιο του νέου Οργανισμού πέρασε κατά πλειοψηφία, καθώς οι τρεις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, το καταψήφισαν.

ΠΗΓΗ: ΡΟΔΙΑΚΗ

Για το θέμα, από το Γραφείο Τύπου της ΠΝΑι εκδόθηκε η σχετική ανακοίνωση: 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που στον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, ενσωματώνει ξεχωριστή Διεύθυνση Παρακολούθησης Φέρουσας Ικανότητας  καθώς και Γραφεία Κλιματικής Ουδετερότητας απαντώντας εμπράκτως στη μεγάλη πρόκληση και στα διακυβεύματα, στην εποχή της κλιματικής κρίσης την οποίαν διανύουμε.

O νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εγκρίθηκε  κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου εισήλθε μετά από διαβούλευση 20 και πλέον ημερών, υιοθετώντας μεγάλο μέρος από τις προτάσεις των υπηρεσιακών στελεχών.

Ο νέος ΟΕΥ που τροποποιείται για πρώτη φορά από το 2015, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και απαιτήσεις, θέτει ως κυρίαρχο στοιχείο του τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα φορέας έχει την ολιστική προσέγγιση της φέρουσας ικανότητας τόσο ως προς το ανθρωπογενές όσο και ως προς το φυσικό περιβάλλον, με την δημιουργία ( στο πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης Αειφόρου Ανάπτυξης και Καινοτομίας) Διεύθυνσης Παρακολούθησης Φέρουσας Ικανότητας  καθώς και δύο Γραφείων Κλιματικής Ουδετερότητας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, τα οποία θα παρακολουθούν τη λειτουργία της Περιφέρειας ως προς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα,  σύμφωνα με τον στόχο της ΕΕ περί κλιματικής ουδετερότητας, για τη σταδιακή μείωση του ως το έτος 2050.

Επίσης, στο πλαίσιο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης (PROTECT) δημιουργούνται τέσσερα (4) Τμήματα, Στρατηγικού Σχεδιασμού & Συνεργασιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και Επιχειρησιακού Συντονισμού Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, με τα αντίστοιχα Γραφεία Υποστήριξης.

Μια ακόμη καινοτομία που εισάγει ο νέος ΟΕΥ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η δημιουργία Μονάδας Τεκμηρίωσης (Data Center) η οποία θα συλλέγει όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα της λειτουργίας ολόκληρης της Περιφέρειας και του Περιβάλλοντός της, ώστε να γίνεται η σωστή τεκμηρίωση των στρατηγικών της Περιφέρειας και για να αποτιμάται επιστημονικά η επιτυχία κάθε στρατηγικής απόφασης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα κράτη.

Με τον νέο ΟΕΥ επιτυγχάνεται η διασύνδεση ως ένα σημείο και η παρακολούθηση της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας με τη διαμόρφωση μιας ενιαίας κουλτούρας και αυτό γίνεται με το Οργανωτικό Δίκτυο Μονάδων Υποστήριξης που είναι ταυτόσημο παντού και με την ταυτόχρονη ψηφιακή δικτύωση της Περιφέρειας. Ειδικότερα, όλες οι υπηρεσίες, ασχέτως του τομέα που υπηρετούν, διατρέχονται από ένα ενιαιοποιημένο δίκτυο υποστήριξης των εσωτερικών τακτικών και περιοδικών αναγκών τους, που αποτελείται από τις μονάδες Υποστήριξης. Το οριζόντιο αυτό επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας, αποτελεί τον θεμελιώδη και συγχρονισμένο μηχανισμό που καλλιεργεί την ταυτότητα ενός ενιαίου Οργανισμού.

Συστήνεται Γενική Διεύθυνση Οικονομικών που σήμερα δεν υπάρχει, καθώς και Γενική Διεύθυνση Ψηφιακής Λειτουργίας, ακριβώς γιατί αυτοί οι δύο οριζόντιοι τομείς είναι θεμελιώδεις για την υπόσταση του φορέα.

Επιπλέον αυτών:

–          Στον νέο ΟΕΥ διατηρούνται όλες οι οργανικές θέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατειλημμένες και μη.

–          Οι θέσεις ευθύνης που θεσπίζονται, είναι πολλές και καλύπτουν τους σημερινούς προϊσταμένους συνολικά.

–          Τα αποψιλωμένα Επαρχεία που είχαν περισσότερα Τμήματα από ότι υπαλλήλους, μετασχηματίζονται με δύο βασικών κατηγοριών πολυτομεακά τμήματα, το ένα για θέματα λειτουργικά, οικονομικά και πληροφορικής και το άλλο με υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη και της επιχείρησης. Οι τοπικές κοινωνίες θα απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες που απολαμβάνουν και σήμερα.

–          Καμία αρμοδιότητα δεν χάνεται, αντιθέτως, η συναλλαγή των πολιτών με την Περιφέρεια θα γίνει πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική, όταν θα ολοκληρωθεί και η ψηφιακή δικτύωση.

Ο νέος ΟΕΥ χαρακτηρίζεται από:

–          Ολοκληρωμένη και αρμονική λειτουργία κάθετων υπηρεσιών που θα καλύπτει όλη την επικράτεια

–          Κεντρικό Σχεδιασμό και επίβλεψη των κάθετων παραγωγών με ενιαία ταχύτητα σε όλη την επικράτεια

–          Ταυτόσημη οριζόντια υποστήριξη όλων των μονάδων για τις λειτουργικές και οργανωσιακές ανάγκες

–          Τομεακή συνοχή σε κεντρικό επίπεδο

–          Ελαχιστοποίηση αποκεντρωμένων απαιτήσεων όπου το δυναμικό δεν επαρκεί

–          Ανάπτυξη τμημάτων που μπορούν να στελεχωθούν.