Για όλους και για όλα μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζήμα και Γιάννη Πρετεντέρη.
Ο κ. Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά τoυ για το εάν θέλει κυβέρνηση ειδικού σκοπού, απάντησε σε ποιον θα κάνει την πρώτη κίνηση συνεργασίας, ενώ αποκάλυψε ποια πρόσωπα θα έβαζε στο κάδρο μια προανακριτικής ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών.
«Στις δημοκρατίες μετράνε οι ψήφοι»
«Εγώ έρχομαι, άλλοι δεν έρχονται τώρα», ήταν, με το καλημέρα, η πρώτη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο στούντιο του MEGA, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Εντάξει, αυτά γίνονται στη ζωή», απάντησε η Ράνια Τζίμα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει:
«Το λέω γιατί προσκαλέσατε και σε μια συζήτηση τους δυο μας, εμένα και τον κ. Μητσοτάκη, γι’ αυτό το λέω, και αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Ελπίζω να το δεχτεί αργότερα. Εγώ εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα από αυτές τις εκλογές, όποτε δε θα χρειαστεί (σ.σ. Debate μεταξύ των δύο) ».
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις τόνισε:
«Οι δημοσκοπήσεις είναι δημοσκοπήσεις, οι εκλογές είναι εκλογές. Σήμερα είναι Τετάρτη και την Κυριακή έχουμε εκλογές. Υπάρχουν οι μετρήσεις, αλλά στις δημοκρατίες μετράνε οι ψήφοι και όχι οι μετρήσεις. Αν δεν ήταν έτσι, θα βγάζαμε τις δημοσκοπήσεις και δε θα κάναμε τον κόπο να πάμε στην κάλπη. Το ίδιο έγινε και πριν από μια εβδομάδα. Θα είχαμε τον Κιλιτσντάρογλου πρώτο και ίσως και πρόεδρο, έχουμε όμως δεύτερο γύρο για τον Ερντογάν.
«Το κρίσιμο είναι αν θα πάνε στην κάλπη οι αναποφάσιστοι & οι νέοι»
»Το κρίσιμο θέμα είναι ποιοι θα πάνε στην κάλπη, αν το 12% που είναι περίπου σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κομμάτι των αναποφάσιστων, πάει στην κάλπη, και κυρίως αν οι νέοι άνθρωποι που είναι 450.000 ψηφοφόροι, πάνε στην κάλπη. Εγώ δε θέλω να μπω ούτε στη συζήτηση για τη μεθοδολογία, για τα αποτελέσματα, για το αν υπάρχουν και άλλες μετρήσεις που άλλα δείχνουν. Εγώ να πω ‘ναι, αυτές είναι οι μετρήσεις’ και καλώ τους ψηφοφόρους, τους πολίτες, τους νέους, τους αναποφάσιστούς, να πάνε στην κάλπη για να διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα.
«Αλαζόνας ο Μητσοτάκης»
Διότι αν δεν διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα, αν δεν διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Τσίπρα, θα έχουμε άλλα 4 χρόνια έναν πρωθυπουργό που δε νοιάζεται, δε νιώθει, είναι αλαζόνας. Θα έχουμε για άλλα 4 χρόνια μια κυβέρνηση η οποία υποτιμά, να το πω έτσι μαλακά αν σας ταράζουν τα λόγια μου, τη νοημοσύνη των πολιτών.
»Όταν έρχεται ενάμιση μήνα μετά από ένα τρομερό συμβάν, και επειδή έχει εκλογές μπροστά του, λέει στους ανθρώπους που ‘χάσαν τα παιδιά τους, αναφέρομαι στα Τέμπη, ότι εργαλειοποιούν τον πόνο τους. Τον άκουσα με τα αυτιά μου και πραγματικά εξεπλάγην και λέω δεν είναι δυνατόν ενάμιση μήνα μετά να λες σε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν το παιδί τους ότι εργαλειοποιούν. Τι εργαλειοποιούν, ποιον εργαλειοποιούν;
»(…) Το σημαντικότερο θα είναι ότι θα έχουμε για άλλα 4 χρόνια μια κυβέρνηση που δε νοιάζεται για τα προβλήματα των πολιτών, που έχει κάνει την αδικία κανονικότητα, η πλειοψηφία των νοικοκυριών βυθίζεται στην ακρίβεια, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να βρεθούμε μπροστά σε ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, η υγεία και τα δημόσια πανεπιστήμια είναι σε άθλια χάλια, νομίζω αυτά πρέπει να συζητήσουμε».
«Επιθυμώ κυβέρνηση σταθερότητας & μακράς πνοής»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού την επομένη των εκλογών.
«Για να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Ερωτήθην από κάποιους συναδέλφους σας για το ενδεχόμενο αυτό (σ.σ. κυβέρνησης ειδικού σκοπού). Ήταν πολύ σαφής η απάντησή μου. Είπα ότι αυτό που εγώ προσδοκώ, στοχεύω και επιθυμώ, είναι να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής την επομένη των εκλογών.
»Ανάμεσα στο πρώτο κόμμα που φιλοδοξώ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και στο τρίτο κόμμα, που πιθανότατα θα είναι το κόμμα του κυρίου Ανδρουλάκη, με το οποίο θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε βάση προγραμματικής σύγκλισης. Έχω απευθύνει και 11 σημεία του προγράμματός μας, του συμβολαίου αλλαγής, δεν άκουσα από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη να υπάρχει καμία άρνηση ή κριτική ουσιαστική σε αυτά, ούτε και τον άκουσα να προσθέτει κάποια, αλλά θεωρώ ότι είναι εφικτό να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας στη βάση ενός προγράμματος που θα έχει στόχο την ανάρθρωση της οικονομίας και την στήριξη της κοινωνίας».
Και συμπλήρωσε:
«Στις εκλογές αυτές θα μιλήσει ο ελληνικός λαός και θα διαμορφώσει κάποιους συσχετισμούς. Αν λοιπόν οι συσχετισμοί αυτοί δίνουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι ο πρώτος ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση, είναι ο ίδιος ο κύριος Ανδρουλάκης, διότι αν πάμε σε δεύτερες κάλπες, τα μικρότερα κόμματα είναι αυτά τα οποία συνθλίβονται, διότι ουσιαστικά θα έχουν έναν δημοψηφισματικό χαρακτήρα ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα.
»Το κρίσιμο θέμα της συζήτησης την επόμενη μέρα, αν βγαίνουν οι συσχετισμοί και ο λαός μάς δώσει αυτήν την ευκαιρία, θα είναι το πρόγραμμα. Και αυτό πρέπει να είναι, έτσι γίνεται σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε κάποιες συζητούν μήνες για το πρόγραμμα. Νομίζω ότι τα πρόσωπα θα είναι δευτερεύοντα.
«Ο Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων»
Σχετικά με ενδεχόμενη συνεργασία με το ΜέΡΑ25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:
«Από την αρχή μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε προγραμματική βάση και λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, με πολύ μεγάλη ευκρίνεια, ότι αυτό είναι εφικτό ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα. Από εκεί και πέρα ο κύριος Βαρουφάκης είναι αυτός που αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο της συμπαράταξης των προοδευτικών δυνάμεων, βγαίνοντας ο ίδιος και θέτοντας ζητήματα που έχουν λήξει από το 2015, για το νόμισμα εννοώ, θέματα που δεν έχουν καμία βάση προοδευτικής συνεργασίας, διότι μας τα έβαζαν τότε στο ευρωπαϊκό επίπεδο οι αντίπαλοι της χώρας, αυτοί που ήθελαν να κατρακυλήσουμε έξω από το ευρώ και στην χρεοκοπία.
»Αυτή του η εμμονή (σ.σ. του Βαρουφάκη), έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο, δεν ξέρω αν ήταν και συνεννοημένοι με τον κύριο Μητσοτάκη, και αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων.
«Αν ήμουν στη θέση του Μητσοτάκη θα έστελνα ανθοδέσμη στον Βαρουφάκη»
»Αυτό που ξέρω είναι ότι αν ήμουν εγώ στη θέση του κυρίου Μητσοτάκη, θα του έστελνα ανθοδέσμη, του κυρίου Βαρουφάκη».
«Το ΚΚΕ να τοποθετηθεί ποιος θέλει να κυβερνήσει»
Το ΚΚΕ πρέπει να τοποθετηθεί στο ποιος θέλει να κυβερνήσει την επομένη των εκλογών, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ΚΚΕ.
«Το ΚΚΕ έχει μια ιστορία, έχει μια πορεία, νομίζω ότι έχει τον σεβασμό των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, όμως ακόμα και το ΚΚΕ σε μια διαδικασία απλής αναλογικής, οφείλει, ίσως για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, να τοποθετηθεί, εάν έρθουν τα πράγματα έτσι και είναι κρίσιμη η στάση του, στο ποιος θέλουμε να μας κυβερνήσει την επόμενη μέρα.
»Αν πραγματικά θέλει να πείσει τους εργαζόμενους ότι είναι το ίδιο πράγμα να έχουμε την επόμενη μέρα μια κυβέρνηση η οποία θα αποκαταστήσει συλλογικές συμβάσεις, θα ξηλώσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και άρα θα επαναφέρει την κανονικότητα στην εργασία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δε θα έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, είναι το ίδιο με μια κυβέρνηση που θα τα συνεχίσει όλα αυτά.
»Θεωρώ ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, και καλώ τους πολίτες να δώσουν με την ψήφο τους αυτήν τη δυναμική, πιστεύω ότι θα βγαίνουν τα κουκιά με το τρίτο κόμμα για να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα, θα έχει τον πρώτο λόγο αυτός που θα είναι πρώτο κόμμα, δηλαδή ο κύριος Μητσοτάκης.
«Έχει κόψει τις γέφυρες ο Μητσοτάκης»
Εγώ δεν έχω πειστεί ότι θα πάει αμέσως σε δεύτερες εκλογές διότι ο ίδιος είπε ότι θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή, θεωρώ ότι αν για λίγο είναι μπροστά ο κύριος Μητσοτάκης δε θα διακινδυνεύσει μια δεύτερη εκλογή, γιατί έχει κόψει τις γέφυρες με όλους τους χώρους, έχει εξαντλήσει όλες του τις δεξαμενές. Στη δεύτερη, την επαναληπτική εκλογή, αν υπάρξει, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι θα έχει πάρα πολλές δεξαμενές να αντλήσει ψηφοφόρους.
»Ο κ. Μητσοτάκης από πού; Θεωρώ ότι θα επιχειρήσει να βρει τη δυνατότητα να φτιάξει κυβέρνηση με τον κύριο Βελόπουλο που έχει ιδεολογική συγγένεια και αν δεν βγαίνουν τα κουκιά, εγώ τουλάχιστον έτσι άκουσα την πρόταση του ιδίου του κ. Μητσοτάκη ενός κόμματος αλλά πολλών χρωμάτων, ενδεχομένως να αναζητήσει και βουλευτές σε άλλα κόμματα το οποίο, κατά την άποψή μου, δεν είναι ηθικό».
«Αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνω το παν να έχουμε κυβέρνηση»
Όσο για το αν έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ;
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να κερδίσει, δε θα υπάρχουν οι όροι οι αριθμητικοί για να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα αξιοποιήσω τη δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα για να κουβεντιάσω με όλους τους αρχηγούς που είμαστε πιο κοντά, αλλά νομίζω ότι θα πάμε σε δεύτερες κάλπες. Είμαι πολύ καθαρός απέναντι στον ελληνικό λαό, δεν κρύβω κάποιον λαγό κάτω από το μανίκι μου, δεν είναι κάποιο τρικ».
«Δε με εκφράζουν οι εκφράσεις Πολάκη»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον Παύλο Πολάκη που στο παρελθόν έχει απασχολήσει πολλάκις με τη συμπεριφορά του.
«Ο καθένας έχει το ύφος, τις θέσεις, τις απόψεις και τη διαδρομή του. Ο Πολάκης έχει αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά έχει και άλλα στοιχεία. Αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να παραδεχτείτε ότι είχαμε μια εκλογική αναμέτρηση όπου, όλως παραδόξως, οι τοποθετήσεις του Πολάκη, μετά από αυτό το συμβάν, ήταν τοποθετήσεις με ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο γι’ αυτό και δεν τις αναδείκνυε κανένας, διότι δεν έχει και ένα ενδιαφέρον οι δημοσιογράφοι να τις αναδεικνύουν.
»Αλλά για να μην αποφύγω το ερώτημα, εμένα αυτές οι εκφράσεις δε με εκφράζουν. Δεν είναι ούτε στον τρόπο που εγώ μιλώ, αλλά ούτε και πιστεύω ότι τελικά μπορεί κανείς να κερδίσει κάτι με μια τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση. Αυτή είναι η δική μου τοποθέτηση».
«Δεν μπορεί η υπόθεση των υποκλοπών να συγκαλυφθεί»
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:
«Δεν μπορεί η υπόθεση των υποκλοπών, έχουν περάσει 9 μήνες από τότε που ξεκίνησε, να συγκαλυφθεί και μάλιστα όταν έχουμε την ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν υπήρξε κανένας θερμικός λόγος για τις παρακολουθήσεις.
»Υπήρξε εθνικός λόγος για την παρακολούθηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων; Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δυτική πολιτεία και κράτος δικαίου που υπάρχουν κανόνες, αυτό το οποίο συνέβη δεν είναι απλά ένα σκάνδαλο πολιτικό, είναι παρανομία και αδίκημα κακουργηματικό το να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, επιχειρηματικός κόσμος, δημοσιογράφοι.
»Άρα αυτό, κατά την άποψή μου, σε καμία σοβαρή πολιτεία δεν μπορεί να κλείσει έτσι. Διότι αν κλείσει έτσι, και αυτό μας ζητά ο κ. Μητσοτάκης, ψηφίστε με να τελειώσει το θέμα αυτό. Εγώ ευελπιστώ να έχει κάνει κάποια βήματα και η δικαιοσύνη, που δεν έχει καλέσει κανέναν ύποπτο μέχρι την στιγμή που μιλάμε και να υπάρχει μια δικογραφία.
«Θεωρώ ότι υπάρχει επιχείρηση συγκάλυψης για τις υποκλοπές»
»Θεωρώ ότι αυτήν την στιγμή υπάρχει μια επιχείρηση συγκάλυψης, το λέω ανοιχτά. Ο κ. Ντογιάκος (σ.σ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) έχει την ευθύνη γιατί επιμελείται των ερευνών, κυρίως όμως έχει την ευθύνη γιατί προσπάθησε να εμποδίσει έναν έντιμο δικαστή, πρώην δικαστή, τον κύριο Ράμμο, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, από το να βρει τα πειστήρια του εγκλήματος στους παρόχους τους τηλεπικοινωνιακούς, με μια γνωμοδότηση.
»Ο κύριος Ράμμος με απόλυτη ευθύνη, συνταγματική, έδωσε τα στοιχεία σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής. Δεν ξέρω τι έδωσε στους άλλους, σε εμένα έδωσε τα στοιχεία ότι βρέθηκαν στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ενδείξεις σαφέστατες παρακολούθησης από την ΕΥΠ που σημαίνει ότι η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ έβαζε την υπογραφούλα της να παρακολουθούνται υπουργοί, να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Κύρτσος, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά είναι δεδομένα.
«Θα συγκροτήσουμε προανακριτική με τους βασικούς υπευθύνους του σκανδάλου»
Και υπάρχει και ένα άλλο δεδομένο που είναι η PEGA η οποία έφτιαξε ένα πόρισμα το οποίο υιοθετήθηκε και λέει ότι το Predator ήταν ένα πράγμα με τον ΕΥΠ. Εγώ λοιπόν, ακόμα και αν δεν έχει κάνει βήμα η δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι σαφές και πρέπει να λάβουμε την πολιτική ευθύνη, μια προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να συγκροτήσει προανακριτική με τους βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου αυτού, που είναι ο πρωθυπουργός και είναι οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτήν, σε πρώτη φάση ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που έβαλαν την υπογραφή τους προκειμένου η ΑΔΑΕ να μην έχει τη δυνατότητα να προσφύγει κάποιος για να μάθει αν παρακολουθείτο ή όχι.
»Ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν ευθύνες και από τη διαχείριση που έκαναν σε σχέση με την ΕΥΠ εκείνη την περίοδο, και άλλοι υπουργοί μέσα στο Μαξίμου. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που δεν αφορά το σήμερα. Θα φτάσει την ώρα εκείνη. Ο στόχος είναι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, που θεωρώ ότι είναι από τα μεγαλύτερα από τη μεταπολίτευση και μετά, να μην συγκαλυφθεί, διότι τούτη την ώρα που μιλάμε υπάρχουν χιλιάδες Gigabytes που είναι τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών. Που βρίσκονται; Οι παρακολουθήσεις στον τόπο μας γίνονται με διαδικασίες. Ο εισαγγελέας υπογράφει και εξηγεί ότι υπάρχει εθνικός λόγος και είχε μέχρι πρότινος αυτός που παρακολουθείτο τη δυνατότητα να μάθει γιατί τέθηκε υπό παρακολούθηση.
»Υπάρχει αυτήν την στιγμή η δυνατότητα κάποιοι να εκβιάζουν το μισό πολιτικό σύστημα και το μισό επιχειρηματικό σύστημα πόσο πιο απλά να σας το πω;
»Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης είπε τον Αύγουστο του ’22 ότι ο κ. Μητσοτάκης με παρακολουθούσε με στόχο να με εκβιάζει και να με έχει σε ομηρία. Επειδή η ελληνική λέξη είναι πλούσια όμως, είπε ‘με στόχο’. Δε θεωρώ ότι πέτυχε τον στόχο του. Δεν τον πέτυχε διότι ο ίδιος ο Ανδρουλάκης δεν κάθισε στα αυγά του, το κατήγγειλε, βγήκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άρα δε δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εκβιάστηκε, αλλά ο στόχος ήταν αυτός.
»Δεν ήταν όμως μόνο ο Ανδρουλάκης υπό παρακολούθηση. Δεκάδες υπουργοί, ήταν ο μισός επιχειρηματικός κόσμος, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει ενεργός εκβιασμός σήμερα. Αυτό όμως που μπορώ να ξέρω είναι ότι καμία σοβαρή ευρωπαϊκή δημοκρατία, ένα τέτοιο σκάνδαλο θα το άφηνε χωρίς να διαλευκανθεί, χωρίς φως, αλήθεια και λογοδοσία».
«Τα Τέμπη & ο τρόπος που τα χειρίστηκε η κυβέρνηση, αποδεικνύει υποκρισία»
Σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:
«Τα Τέμπη και ο τρόπος που τα χειρίστηκε η κυβέρνηση αποδεικνύει μια πολύ μεγάλη υποκρισία διότι, εγώ δε θα μείνω μονάχα στις ευθύνες του παρελθόντος τα είπα αναλυτικά, θα πάω στο μετά. Ο τρόπος που τα χειρίστηκαν είναι εξίσου εγκληματικός. Θα σταθώ σε δύο σημεία.
»Πρώτον στα ψέματα που έλεγαν για την τηλεδιοίκηση, ότι δήθεν υπήρχε, και δεύτερον στο θέμα του σταθμάρχη που αποδεικνύεται ότι ο διορισμός του ήταν παράνομος. Δεν τηρούσε τα ηλικιακά κριτήρια και ήρθε εκ των υστέρων ο Καραμανλής και το νομιμοποίησε με μια ΥΑ. Κυρίως θα σταθώ στην υποκριτική συμπεριφορά του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη που έβαλε τον Καραμανλή να ξεπλυθεί με την ψήφο στις Σέρρες αλλά δεν μπορείς να λες ότι είναι μια φθορά την οποία την ξεπεράσαμε. Δεν είναι όλα πολιτικό κόστος σε αυτήν τη ζωή. Έχεις 57 ανθρώπους, δεν μπορείς να μην καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό το πράγμα.
»Έχουμε βαθύτατη υποκρισία, ψέματα και έναν χειρισμό ο οποίος προσβάλει όχι μόνο τις 57 οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, προσβάλει τον μέσο πολίτη και κυρίως τους νέους ανθρώπους που αισθανθήκανε ότι το κράτος δεν τους καταλαβαίνει, είναι απέναντι, είναι εχθρός».
Στη σύγκρισή Παππά – Καραμανλή για τα ψηφοδέλτια, τόνισε:
«Εδώ έχουμε 57 ανθρώπινες ζωές. Στο άλλο έχουμε μια παράβαση καθήκοντος που περάσανε 20 υπουργοί πριν από αυτόν και δεν πήγε κανένας για παράβαση καθήκοντος, παρότι ήταν ο μόνος που εφάρμοσε τον νόμο, ο μόνος που έβαλε λεφτά στα δημόσια ταμεία. Πήγε για παράβαση καθήκοντος, σεβαστή η απόφαση της δικαιοσύνης, αλλά τώρα να τον ξεπλύνεις από τι δηλαδή; Από το κακούργημα να βάλει λεφτά στο δημόσιο ταμείο;
»Εδώ έχουμε ένα έγκλημα. Το να είσαι μια βδομάδα πριν στη Βουλή και να σου λένε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας και να τους λες ντροπή που το βάζετε το θέμα αυτό, το να έχεις τρία εξώδικα από τους εργαζόμενους, εδώ έχουμε ένα προαναγγελθέν έγκλημα.
»Την εποχή δηλαδή που ο κύριος Μητσοτάκης είχε στο γραφείο του τη δυνατότητα με το Predator να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε αν δύο τρένα επί 12 λεπτά στην ίδια γραμμή πηγαίνανε σε αντίθετη κατεύθυνση. Εδώ δεν έχουμε ούτε φυσικό φαινόμενο, ούτε παράβαση καθήκοντος. Εδώ έχουμε ένα έγκλημα».
«Στόχος μας να πάρουμε από τις γραμμές της ακροδεξιάς όσους θα ψήφιζαν Χρυσή Αυγή»
Σχετικά με την Χρυσή Αυγή και την τροπολογία για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, τόνισε: «Δεν ήμασταν απόντες, όλο αυτό αποδείχθηκε ότι δεν έγινε για τον κύριο Κασιδιάρη, έγινε για τη δεξιά πολυκατοικία. Διότι ο κ. Κασιδιάρης θα μπορούσε πάρα πολύ απλά να μην κατέλθει στις εκλογές με την τροπολογία που εμείς υποστηρίξαμε. Τι λέγαμε εμείς; Ότι στον υπάρχοντα νόμο να μπει μια προσθήκη η οποία θα λέει ότι όσοι είναι οριστικά καταδικασμένοι, όσα κόμματα έχουν στους συνδυασμούς τους, οριστικά καταδικασμένους για το 187α, δηλαδή εγκληματική οργάνωση, δεν μπορούν να κατέβουν στις εκλογές, τελεία παράγραφος.
»Αντί για αυτό, υπήρξε όλως περιέργως, για πρώτη φορά στην ιστορία, η δυνατότητα ένα τμήμα του Αρείου Πάγου, κάποιοι δικαστές, να αποφανθούν αν το κόμμα του ‘Πρετεντέρη’ είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα ή το κόμμα της ‘Τζίμα’ δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Αυτό δεν το καταλάβαμε όταν έγινε και δεν το ψηφίσαμε για λόγους αρχής διότι μπορεί αύριο να έρθει μια άλλη σύνθεση και να πει όχι για τον Κασιδιάρη, για το ΚΚΕ ότι δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Μετά καταλάβαμε για τι έγινε. Καταλάβαμε από τις καταγγελίες Τζανερίκου που ήταν επικεφαλής του τμήματός αυτού. Πράγματα πρωτοφανή, χειραγώγηση της δικαιοσύνης με έναν τόσο φθηνό τρόπο, αν έχει γίνει όντως.
»Την εποχή που ήμουν εγώ πρωθυπουργός, είχατε ασκήσει οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση διότι όχι εξωδίκως σε κάποιο καφέ αλλά επισήμως είχε πάει ο κ. Τζανακόπουλος που ήταν τότε υπουργός Επικρατείας, να ρωτήσει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τι ακριβώς συμβαίνει εδώ, τι έχουμε, και ασκήσατε κριτική και καλά κάνατε. Και τώρα έχουμε τον υπουργό Επικρατείας να παίρνει τον δικαστή σε καφετέριες και να καταγγέλλει ο δικαστής ότι μου πρότειναν και ανταλλάγματα και να μου λέτε ότι του πρότεινε να εφαρμόσει τον νόμο; Γιατί ανταλλάγματα για την εφαρμογή του νόμου; Έχουμε πέσει από τα σύννεφα τόσες φορές με αυτήν την κυβέρνηση.’
»Σας λέω πολύ καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά συνολικά, η μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη και στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν την Χρυσή Αυγή να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της ακροδεξιάς και της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και να τους εξηγήσουμε ότι δεν είναι αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή. Τους απλούς ανθρώπους οι οποίοι πείσθηκαν από την Χρυσή Αυγή και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής και ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε. Δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Στις δημοκρατίες μετράνε οι ψήφοι»
«Εγώ έρχομαι, άλλοι δεν έρχονται τώρα», ήταν, με το καλημέρα, η πρώτη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο στούντιο του MEGA, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Εντάξει, αυτά γίνονται στη ζωή», απάντησε η Ράνια Τζίμα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει:
«Το λέω γιατί προσκαλέσατε και σε μια συζήτηση τους δυο μας, εμένα και τον κ. Μητσοτάκη, γι’ αυτό το λέω, και αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Ελπίζω να το δεχτεί αργότερα. Εγώ εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα από αυτές τις εκλογές, όποτε δε θα χρειαστεί (σ.σ. Debate μεταξύ των δύο) ».
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις τόνισε:
«Οι δημοσκοπήσεις είναι δημοσκοπήσεις, οι εκλογές είναι εκλογές. Σήμερα είναι Τετάρτη και την Κυριακή έχουμε εκλογές. Υπάρχουν οι μετρήσεις, αλλά στις δημοκρατίες μετράνε οι ψήφοι και όχι οι μετρήσεις. Αν δεν ήταν έτσι, θα βγάζαμε τις δημοσκοπήσεις και δε θα κάναμε τον κόπο να πάμε στην κάλπη. Το ίδιο έγινε και πριν από μια εβδομάδα. Θα είχαμε τον Κιλιτσντάρογλου πρώτο και ίσως και πρόεδρο, έχουμε όμως δεύτερο γύρο για τον Ερντογάν.
«Το κρίσιμο είναι αν θα πάνε στην κάλπη οι αναποφάσιστοι & οι νέοι»
»Το κρίσιμο θέμα είναι ποιοι θα πάνε στην κάλπη, αν το 12% που είναι περίπου σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κομμάτι των αναποφάσιστων, πάει στην κάλπη, και κυρίως αν οι νέοι άνθρωποι που είναι 450.000 ψηφοφόροι, πάνε στην κάλπη. Εγώ δε θέλω να μπω ούτε στη συζήτηση για τη μεθοδολογία, για τα αποτελέσματα, για το αν υπάρχουν και άλλες μετρήσεις που άλλα δείχνουν. Εγώ να πω ‘ναι, αυτές είναι οι μετρήσεις’ και καλώ τους ψηφοφόρους, τους πολίτες, τους νέους, τους αναποφάσιστούς, να πάνε στην κάλπη για να διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα.
Διότι αν δεν διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα, αν δεν διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Τσίπρα, θα έχουμε άλλα 4 χρόνια έναν πρωθυπουργό που δε νοιάζεται, δε νιώθει, είναι αλαζόνας. Θα έχουμε για άλλα 4 χρόνια μια κυβέρνηση η οποία υποτιμά, να το πω έτσι μαλακά αν σας ταράζουν τα λόγια μου, τη νοημοσύνη των πολιτών.
»Όταν έρχεται ενάμιση μήνα μετά από ένα τρομερό συμβάν, και επειδή έχει εκλογές μπροστά του, λέει στους ανθρώπους που ‘χάσαν τα παιδιά τους, αναφέρομαι στα Τέμπη, ότι εργαλειοποιούν τον πόνο τους. Τον άκουσα με τα αυτιά μου και πραγματικά εξεπλάγην και λέω δεν είναι δυνατόν ενάμιση μήνα μετά να λες σε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν το παιδί τους ότι εργαλειοποιούν. Τι εργαλειοποιούν, ποιον εργαλειοποιούν;
»(…) Το σημαντικότερο θα είναι ότι θα έχουμε για άλλα 4 χρόνια μια κυβέρνηση που δε νοιάζεται για τα προβλήματα των πολιτών, που έχει κάνει την αδικία κανονικότητα, η πλειοψηφία των νοικοκυριών βυθίζεται στην ακρίβεια, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να βρεθούμε μπροστά σε ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, η υγεία και τα δημόσια πανεπιστήμια είναι σε άθλια χάλια, νομίζω αυτά πρέπει να συζητήσουμε».
«Επιθυμώ κυβέρνηση σταθερότητας & μακράς πνοής»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού την επομένη των εκλογών.
«Για να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Ερωτήθην από κάποιους συναδέλφους σας για το ενδεχόμενο αυτό (σ.σ. κυβέρνησης ειδικού σκοπού). Ήταν πολύ σαφής η απάντησή μου. Είπα ότι αυτό που εγώ προσδοκώ, στοχεύω και επιθυμώ, είναι να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής την επομένη των εκλογών.
»Ανάμεσα στο πρώτο κόμμα που φιλοδοξώ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και στο τρίτο κόμμα, που πιθανότατα θα είναι το κόμμα του κυρίου Ανδρουλάκη, με το οποίο θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε βάση προγραμματικής σύγκλισης. Έχω απευθύνει και 11 σημεία του προγράμματός μας, του συμβολαίου αλλαγής, δεν άκουσα από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη να υπάρχει καμία άρνηση ή κριτική ουσιαστική σε αυτά, ούτε και τον άκουσα να προσθέτει κάποια, αλλά θεωρώ ότι είναι εφικτό να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας στη βάση ενός προγράμματος που θα έχει στόχο την ανάρθρωση της οικονομίας και την στήριξη της κοινωνίας».
Και συμπλήρωσε:
«Στις εκλογές αυτές θα μιλήσει ο ελληνικός λαός και θα διαμορφώσει κάποιους συσχετισμούς. Αν λοιπόν οι συσχετισμοί αυτοί δίνουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι ο πρώτος ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση, είναι ο ίδιος ο κύριος Ανδρουλάκης, διότι αν πάμε σε δεύτερες κάλπες, τα μικρότερα κόμματα είναι αυτά τα οποία συνθλίβονται, διότι ουσιαστικά θα έχουν έναν δημοψηφισματικό χαρακτήρα ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα.
»Το κρίσιμο θέμα της συζήτησης την επόμενη μέρα, αν βγαίνουν οι συσχετισμοί και ο λαός μάς δώσει αυτήν την ευκαιρία, θα είναι το πρόγραμμα. Και αυτό πρέπει να είναι, έτσι γίνεται σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε κάποιες συζητούν μήνες για το πρόγραμμα. Νομίζω ότι τα πρόσωπα θα είναι δευτερεύοντα.
«Ο Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων»
Σχετικά με ενδεχόμενη συνεργασία με το ΜέΡΑ25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:
«Από την αρχή μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε προγραμματική βάση και λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, με πολύ μεγάλη ευκρίνεια, ότι αυτό είναι εφικτό ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα. Από εκεί και πέρα ο κύριος Βαρουφάκης είναι αυτός που αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο της συμπαράταξης των προοδευτικών δυνάμεων, βγαίνοντας ο ίδιος και θέτοντας ζητήματα που έχουν λήξει από το 2015, για το νόμισμα εννοώ, θέματα που δεν έχουν καμία βάση προοδευτικής συνεργασίας, διότι μας τα έβαζαν τότε στο ευρωπαϊκό επίπεδο οι αντίπαλοι της χώρας, αυτοί που ήθελαν να κατρακυλήσουμε έξω από το ευρώ και στην χρεοκοπία.
»Αυτή του η εμμονή (σ.σ. του Βαρουφάκη), έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο, δεν ξέρω αν ήταν και συνεννοημένοι με τον κύριο Μητσοτάκη, και αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων.
«Αν ήμουν στη θέση του Μητσοτάκη θα έστελνα ανθοδέσμη στον Βαρουφάκη»
»Αυτό που ξέρω είναι ότι αν ήμουν εγώ στη θέση του κυρίου Μητσοτάκη, θα του έστελνα ανθοδέσμη, του κυρίου Βαρουφάκη».
«Το ΚΚΕ να τοποθετηθεί ποιος θέλει να κυβερνήσει»
Το ΚΚΕ πρέπει να τοποθετηθεί στο ποιος θέλει να κυβερνήσει την επομένη των εκλογών, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ΚΚΕ.
«Το ΚΚΕ έχει μια ιστορία, έχει μια πορεία, νομίζω ότι έχει τον σεβασμό των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, όμως ακόμα και το ΚΚΕ σε μια διαδικασία απλής αναλογικής, οφείλει, ίσως για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, να τοποθετηθεί, εάν έρθουν τα πράγματα έτσι και είναι κρίσιμη η στάση του, στο ποιος θέλουμε να μας κυβερνήσει την επόμενη μέρα.
»Αν πραγματικά θέλει να πείσει τους εργαζόμενους ότι είναι το ίδιο πράγμα να έχουμε την επόμενη μέρα μια κυβέρνηση η οποία θα αποκαταστήσει συλλογικές συμβάσεις, θα ξηλώσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και άρα θα επαναφέρει την κανονικότητα στην εργασία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δε θα έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, είναι το ίδιο με μια κυβέρνηση που θα τα συνεχίσει όλα αυτά.
»Θεωρώ ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, και καλώ τους πολίτες να δώσουν με την ψήφο τους αυτήν τη δυναμική, πιστεύω ότι θα βγαίνουν τα κουκιά με το τρίτο κόμμα για να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα, θα έχει τον πρώτο λόγο αυτός που θα είναι πρώτο κόμμα, δηλαδή ο κύριος Μητσοτάκης.
«Έχει κόψει τις γέφυρες ο Μητσοτάκης»
Εγώ δεν έχω πειστεί ότι θα πάει αμέσως σε δεύτερες εκλογές διότι ο ίδιος είπε ότι θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή, θεωρώ ότι αν για λίγο είναι μπροστά ο κύριος Μητσοτάκης δε θα διακινδυνεύσει μια δεύτερη εκλογή, γιατί έχει κόψει τις γέφυρες με όλους τους χώρους, έχει εξαντλήσει όλες του τις δεξαμενές. Στη δεύτερη, την επαναληπτική εκλογή, αν υπάρξει, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι θα έχει πάρα πολλές δεξαμενές να αντλήσει ψηφοφόρους.
»Ο κ. Μητσοτάκης από πού; Θεωρώ ότι θα επιχειρήσει να βρει τη δυνατότητα να φτιάξει κυβέρνηση με τον κύριο Βελόπουλο που έχει ιδεολογική συγγένεια και αν δεν βγαίνουν τα κουκιά, εγώ τουλάχιστον έτσι άκουσα την πρόταση του ιδίου του κ. Μητσοτάκη ενός κόμματος αλλά πολλών χρωμάτων, ενδεχομένως να αναζητήσει και βουλευτές σε άλλα κόμματα το οποίο, κατά την άποψή μου, δεν είναι ηθικό».
«Αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνω το παν να έχουμε κυβέρνηση»
Όσο για το αν έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ;
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να κερδίσει, δε θα υπάρχουν οι όροι οι αριθμητικοί για να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα αξιοποιήσω τη δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα για να κουβεντιάσω με όλους τους αρχηγούς που είμαστε πιο κοντά, αλλά νομίζω ότι θα πάμε σε δεύτερες κάλπες. Είμαι πολύ καθαρός απέναντι στον ελληνικό λαό, δεν κρύβω κάποιον λαγό κάτω από το μανίκι μου, δεν είναι κάποιο τρικ».
«Δε με εκφράζουν οι εκφράσεις Πολάκη»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον Παύλο Πολάκη που στο παρελθόν έχει απασχολήσει πολλάκις με τη συμπεριφορά του.
«Ο καθένας έχει το ύφος, τις θέσεις, τις απόψεις και τη διαδρομή του. Ο Πολάκης έχει αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά έχει και άλλα στοιχεία. Αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να παραδεχτείτε ότι είχαμε μια εκλογική αναμέτρηση όπου, όλως παραδόξως, οι τοποθετήσεις του Πολάκη, μετά από αυτό το συμβάν, ήταν τοποθετήσεις με ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο γι’ αυτό και δεν τις αναδείκνυε κανένας, διότι δεν έχει και ένα ενδιαφέρον οι δημοσιογράφοι να τις αναδεικνύουν.
»Αλλά για να μην αποφύγω το ερώτημα, εμένα αυτές οι εκφράσεις δε με εκφράζουν. Δεν είναι ούτε στον τρόπο που εγώ μιλώ, αλλά ούτε και πιστεύω ότι τελικά μπορεί κανείς να κερδίσει κάτι με μια τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση. Αυτή είναι η δική μου τοποθέτηση».
«Δεν μπορεί η υπόθεση των υποκλοπών να συγκαλυφθεί»
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:
«Δεν μπορεί η υπόθεση των υποκλοπών, έχουν περάσει 9 μήνες από τότε που ξεκίνησε, να συγκαλυφθεί και μάλιστα όταν έχουμε την ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν υπήρξε κανένας θερμικός λόγος για τις παρακολουθήσεις.
»Υπήρξε εθνικός λόγος για την παρακολούθηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων; Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δυτική πολιτεία και κράτος δικαίου που υπάρχουν κανόνες, αυτό το οποίο συνέβη δεν είναι απλά ένα σκάνδαλο πολιτικό, είναι παρανομία και αδίκημα κακουργηματικό το να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, επιχειρηματικός κόσμος, δημοσιογράφοι.
»Άρα αυτό, κατά την άποψή μου, σε καμία σοβαρή πολιτεία δεν μπορεί να κλείσει έτσι. Διότι αν κλείσει έτσι, και αυτό μας ζητά ο κ. Μητσοτάκης, ψηφίστε με να τελειώσει το θέμα αυτό. Εγώ ευελπιστώ να έχει κάνει κάποια βήματα και η δικαιοσύνη, που δεν έχει καλέσει κανέναν ύποπτο μέχρι την στιγμή που μιλάμε και να υπάρχει μια δικογραφία.
«Θεωρώ ότι υπάρχει επιχείρηση συγκάλυψης για τις υποκλοπές»
»Θεωρώ ότι αυτήν την στιγμή υπάρχει μια επιχείρηση συγκάλυψης, το λέω ανοιχτά. Ο κ. Ντογιάκος (σ.σ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) έχει την ευθύνη γιατί επιμελείται των ερευνών, κυρίως όμως έχει την ευθύνη γιατί προσπάθησε να εμποδίσει έναν έντιμο δικαστή, πρώην δικαστή, τον κύριο Ράμμο, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, από το να βρει τα πειστήρια του εγκλήματος στους παρόχους τους τηλεπικοινωνιακούς, με μια γνωμοδότηση.
»Ο κύριος Ράμμος με απόλυτη ευθύνη, συνταγματική, έδωσε τα στοιχεία σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής. Δεν ξέρω τι έδωσε στους άλλους, σε εμένα έδωσε τα στοιχεία ότι βρέθηκαν στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ενδείξεις σαφέστατες παρακολούθησης από την ΕΥΠ που σημαίνει ότι η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ έβαζε την υπογραφούλα της να παρακολουθούνται υπουργοί, να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Κύρτσος, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά είναι δεδομένα.
«Θα συγκροτήσουμε προανακριτική με τους βασικούς υπευθύνους του σκανδάλου»
Και υπάρχει και ένα άλλο δεδομένο που είναι η PEGA η οποία έφτιαξε ένα πόρισμα το οποίο υιοθετήθηκε και λέει ότι το Predator ήταν ένα πράγμα με τον ΕΥΠ. Εγώ λοιπόν, ακόμα και αν δεν έχει κάνει βήμα η δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι σαφές και πρέπει να λάβουμε την πολιτική ευθύνη, μια προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να συγκροτήσει προανακριτική με τους βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου αυτού, που είναι ο πρωθυπουργός και είναι οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτήν, σε πρώτη φάση ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που έβαλαν την υπογραφή τους προκειμένου η ΑΔΑΕ να μην έχει τη δυνατότητα να προσφύγει κάποιος για να μάθει αν παρακολουθείτο ή όχι.
»Ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν ευθύνες και από τη διαχείριση που έκαναν σε σχέση με την ΕΥΠ εκείνη την περίοδο, και άλλοι υπουργοί μέσα στο Μαξίμου. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που δεν αφορά το σήμερα. Θα φτάσει την ώρα εκείνη. Ο στόχος είναι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, που θεωρώ ότι είναι από τα μεγαλύτερα από τη μεταπολίτευση και μετά, να μην συγκαλυφθεί, διότι τούτη την ώρα που μιλάμε υπάρχουν χιλιάδες Gigabytes που είναι τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών. Που βρίσκονται; Οι παρακολουθήσεις στον τόπο μας γίνονται με διαδικασίες. Ο εισαγγελέας υπογράφει και εξηγεί ότι υπάρχει εθνικός λόγος και είχε μέχρι πρότινος αυτός που παρακολουθείτο τη δυνατότητα να μάθει γιατί τέθηκε υπό παρακολούθηση.
»Υπάρχει αυτήν την στιγμή η δυνατότητα κάποιοι να εκβιάζουν το μισό πολιτικό σύστημα και το μισό επιχειρηματικό σύστημα πόσο πιο απλά να σας το πω;
»Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης είπε τον Αύγουστο του ’22 ότι ο κ. Μητσοτάκης με παρακολουθούσε με στόχο να με εκβιάζει και να με έχει σε ομηρία. Επειδή η ελληνική λέξη είναι πλούσια όμως, είπε ‘με στόχο’. Δε θεωρώ ότι πέτυχε τον στόχο του. Δεν τον πέτυχε διότι ο ίδιος ο Ανδρουλάκης δεν κάθισε στα αυγά του, το κατήγγειλε, βγήκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άρα δε δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εκβιάστηκε, αλλά ο στόχος ήταν αυτός.
»Δεν ήταν όμως μόνο ο Ανδρουλάκης υπό παρακολούθηση. Δεκάδες υπουργοί, ήταν ο μισός επιχειρηματικός κόσμος, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει ενεργός εκβιασμός σήμερα. Αυτό όμως που μπορώ να ξέρω είναι ότι καμία σοβαρή ευρωπαϊκή δημοκρατία, ένα τέτοιο σκάνδαλο θα το άφηνε χωρίς να διαλευκανθεί, χωρίς φως, αλήθεια και λογοδοσία».
«Τα Τέμπη & ο τρόπος που τα χειρίστηκε η κυβέρνηση, αποδεικνύει υποκρισία»
Σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:
«Τα Τέμπη και ο τρόπος που τα χειρίστηκε η κυβέρνηση αποδεικνύει μια πολύ μεγάλη υποκρισία διότι, εγώ δε θα μείνω μονάχα στις ευθύνες του παρελθόντος τα είπα αναλυτικά, θα πάω στο μετά. Ο τρόπος που τα χειρίστηκαν είναι εξίσου εγκληματικός. Θα σταθώ σε δύο σημεία.
»Πρώτον στα ψέματα που έλεγαν για την τηλεδιοίκηση, ότι δήθεν υπήρχε, και δεύτερον στο θέμα του σταθμάρχη που αποδεικνύεται ότι ο διορισμός του ήταν παράνομος. Δεν τηρούσε τα ηλικιακά κριτήρια και ήρθε εκ των υστέρων ο Καραμανλής και το νομιμοποίησε με μια ΥΑ. Κυρίως θα σταθώ στην υποκριτική συμπεριφορά του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη που έβαλε τον Καραμανλή να ξεπλυθεί με την ψήφο στις Σέρρες αλλά δεν μπορείς να λες ότι είναι μια φθορά την οποία την ξεπεράσαμε. Δεν είναι όλα πολιτικό κόστος σε αυτήν τη ζωή. Έχεις 57 ανθρώπους, δεν μπορείς να μην καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό το πράγμα.
»Έχουμε βαθύτατη υποκρισία, ψέματα και έναν χειρισμό ο οποίος προσβάλει όχι μόνο τις 57 οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, προσβάλει τον μέσο πολίτη και κυρίως τους νέους ανθρώπους που αισθανθήκανε ότι το κράτος δεν τους καταλαβαίνει, είναι απέναντι, είναι εχθρός».
Στη σύγκρισή Παππά – Καραμανλή για τα ψηφοδέλτια, τόνισε:
«Εδώ έχουμε 57 ανθρώπινες ζωές. Στο άλλο έχουμε μια παράβαση καθήκοντος που περάσανε 20 υπουργοί πριν από αυτόν και δεν πήγε κανένας για παράβαση καθήκοντος, παρότι ήταν ο μόνος που εφάρμοσε τον νόμο, ο μόνος που έβαλε λεφτά στα δημόσια ταμεία. Πήγε για παράβαση καθήκοντος, σεβαστή η απόφαση της δικαιοσύνης, αλλά τώρα να τον ξεπλύνεις από τι δηλαδή; Από το κακούργημα να βάλει λεφτά στο δημόσιο ταμείο;
»Εδώ έχουμε ένα έγκλημα. Το να είσαι μια βδομάδα πριν στη Βουλή και να σου λένε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας και να τους λες ντροπή που το βάζετε το θέμα αυτό, το να έχεις τρία εξώδικα από τους εργαζόμενους, εδώ έχουμε ένα προαναγγελθέν έγκλημα.
»Την εποχή δηλαδή που ο κύριος Μητσοτάκης είχε στο γραφείο του τη δυνατότητα με το Predator να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε αν δύο τρένα επί 12 λεπτά στην ίδια γραμμή πηγαίνανε σε αντίθετη κατεύθυνση. Εδώ δεν έχουμε ούτε φυσικό φαινόμενο, ούτε παράβαση καθήκοντος. Εδώ έχουμε ένα έγκλημα».
«Στόχος μας να πάρουμε από τις γραμμές της ακροδεξιάς όσους θα ψήφιζαν Χρυσή Αυγή»
Σχετικά με την Χρυσή Αυγή και την τροπολογία για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, τόνισε: «Δεν ήμασταν απόντες, όλο αυτό αποδείχθηκε ότι δεν έγινε για τον κύριο Κασιδιάρη, έγινε για τη δεξιά πολυκατοικία. Διότι ο κ. Κασιδιάρης θα μπορούσε πάρα πολύ απλά να μην κατέλθει στις εκλογές με την τροπολογία που εμείς υποστηρίξαμε. Τι λέγαμε εμείς; Ότι στον υπάρχοντα νόμο να μπει μια προσθήκη η οποία θα λέει ότι όσοι είναι οριστικά καταδικασμένοι, όσα κόμματα έχουν στους συνδυασμούς τους, οριστικά καταδικασμένους για το 187α, δηλαδή εγκληματική οργάνωση, δεν μπορούν να κατέβουν στις εκλογές, τελεία παράγραφος.
»Αντί για αυτό, υπήρξε όλως περιέργως, για πρώτη φορά στην ιστορία, η δυνατότητα ένα τμήμα του Αρείου Πάγου, κάποιοι δικαστές, να αποφανθούν αν το κόμμα του ‘Πρετεντέρη’ είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα ή το κόμμα της ‘Τζίμα’ δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Αυτό δεν το καταλάβαμε όταν έγινε και δεν το ψηφίσαμε για λόγους αρχής διότι μπορεί αύριο να έρθει μια άλλη σύνθεση και να πει όχι για τον Κασιδιάρη, για το ΚΚΕ ότι δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Μετά καταλάβαμε για τι έγινε. Καταλάβαμε από τις καταγγελίες Τζανερίκου που ήταν επικεφαλής του τμήματός αυτού. Πράγματα πρωτοφανή, χειραγώγηση της δικαιοσύνης με έναν τόσο φθηνό τρόπο, αν έχει γίνει όντως.
»Την εποχή που ήμουν εγώ πρωθυπουργός, είχατε ασκήσει οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση διότι όχι εξωδίκως σε κάποιο καφέ αλλά επισήμως είχε πάει ο κ. Τζανακόπουλος που ήταν τότε υπουργός Επικρατείας, να ρωτήσει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τι ακριβώς συμβαίνει εδώ, τι έχουμε, και ασκήσατε κριτική και καλά κάνατε. Και τώρα έχουμε τον υπουργό Επικρατείας να παίρνει τον δικαστή σε καφετέριες και να καταγγέλλει ο δικαστής ότι μου πρότειναν και ανταλλάγματα και να μου λέτε ότι του πρότεινε να εφαρμόσει τον νόμο; Γιατί ανταλλάγματα για την εφαρμογή του νόμου; Έχουμε πέσει από τα σύννεφα τόσες φορές με αυτήν την κυβέρνηση.’
»Σας λέω πολύ καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά συνολικά, η μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη και στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν την Χρυσή Αυγή να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της ακροδεξιάς και της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και να τους εξηγήσουμε ότι δεν είναι αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή. Τους απλούς ανθρώπους οι οποίοι πείσθηκαν από την Χρυσή Αυγή και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής και ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε. Δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
BINTEO