Δύσκολο παζλ για Ανδρουλάκη – Τα «αγκάθια» στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ ενόψει της διπλής μάχης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε Αυτοδιοίκηση και ευρωεκλογές

Share

Οι καθυστερήσεις, οι τριβές και η ανοιχτή σύγκρουση με τον Νίκο Παπανδρέου

«Στόχος είναι να γίνουμε η αξιόπιστη αντιπολίτευση», επαναλαμβάνουν διαρκώς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να κρύβουν ότι το πραγματικό μήνυμα είναι να γίνουν και αξιωματική αντιπολίτευση, εκμεταλλευόμενοι την εσωστρέφεια στον «ακυβέρνητο» προς το παρόν ΣΥΡΙΖΑ. «Βατήρας», όπως λένε χαρακτηριστικά, για την αλλαγή των συσχετισμών στον χώρο της Κεντροαριστεράς, οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει υπεροπλία απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και κυρίως οι ευρωεκλογές. Είναι, όμως, μια ευθεία αυτός ο δρόμος;

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να το δει κανείς σαν μια ευθεία. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, όμως, με καθυστερήσεις στις επιλογές προσώπων για τα «πράσινα» χρίσματα, διαρροές στελεχών του σε άλλους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς και τριβές στο εσωτερικό περί συγκεντρωτικών πρακτικών της ηγεσίας, δείχνουν ότι δεν είναι τελικά τόσο εύκολο να κερδηθεί αυτό το στοίχημα.

Ο χρόνος, άλλωστε, μετρά αντίστροφα για τις εκλογές που θα αναδείξουν τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενδεχομένως θα στρέψουν τα φώτα πάνω στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ειδικά αν, όπως όλα δείχνουν, στο πηδάλιο του κόμματος βρεθεί η Έφη Αχτσιόγλου.

Στο μεσοδιάστημα, λοιπόν, οι μηχανές της Χαριλάου Τρικούπη δεν έδειξαν να δουλεύουν στο φουλ, μέτρησαν διαρροές στην Περιφέρεια Αττικής προς την παράταξη Πατούλη πριν αποσυρθεί από την κούρσα, προς τον Γιώργο Ιωακειμίδη, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και τριγμούς στο εσωτερικό της παράταξης Σγουρού, που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας αυτών των «μεταγραφών». Μάλιστα, στον συνδυασμό Σγουρού αρκετοί υποστηρίζουν ότι η στήριξη ήρθε αργά, χλιαρά και χωρίς κυρώσεις για όσους αγνόησαν τις επιλογές του κόμματος.

Αντίστοιχα, στον δήμο της Αθήνας και η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, αν και διακρίνεται από όλα τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά, έχει απέναντί της τον χρόνο, που κυλά γρήγορα μέχρι τις κάλπες, με τον υποψήφιο να έχει, όπως είναι φυσικό, χαμηλή αναγνωρισιμότητα, αλλά και προβλήματα στη στελέχωση του συνδυασμού του. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ιδιαίτερα «ζεστή» με την παράταξη Γερουλάνου στον δήμο της Αθήνας, όπως και με τον ίδιο, άλλωστε, με συνέπεια πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη να μην είναι αυτονόητο ότι θα ακολουθήσουν τον Χάρη Δούκα.

Αποκλεισμός
Την ίδια ώρα, η στρατηγική του κόμματος, προκειμένου να καταγραφεί καθαρά, χωρίς συγχύσεις, αυτό το άτυπο μπρα-ντε-φερ στον χώρο της Κεντροαριστεράς και να επικρατήσουν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλει τον αποκλεισμό των συνεργασιών με δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αυτοδιοίκηση. Εξ ου και η απονομή χρισμάτων στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες, για να μην μπορούν στον ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσουν εικόνα περί κοινών μετώπων.

Εξαιτίας αυτής της στρατηγικής και παρά το γεγονός ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης, και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Μπίστης, είχαν προσπαθήσει να ρίξουν γέφυρες μεταξύ των δύο κομμάτων, για να βρεθεί από κοινού υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας, αυτές γκρεμίστηκαν με προτροπή-παρέμβαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Εξίσου δυσχερές είναι και το παζλ της επόμενης και πιο σημαντικής εκλογικής μάχης του ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποκτήσει προοπτική αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν είναι άλλη από αυτή των ευρωεκλογών. Οπως όλα δείχνουν, οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το ποιους θα τοποθετήσει στις εκλόγιμες θέσεις και ποιους θα αφήσει εκτός.

Εδώ, όπως φαίνεται, ένα «μέτωπο» έχει ήδη ανοίξει με ένταση, καθώς ο Νίκος Παπανδρέου, που διαδέχθηκε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, θα έχει κλείσει στις εκλογές μόλις έναν χρόνο στις Βρυξέλλες και θα επιθυμεί να συμμετάσχει και στην επόμενη ευρωπαϊκή περίοδο. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν βρίσκεται μέχρι στιγμής στα σχέδια του Ν. Ανδρουλάκη, καθώς ο ίδιος επιθυμεί στις θέσεις αυτές να βρεθούν έμπιστα σε εκείνον πρόσωπα, με προτεραιότητα σε αυτό του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου.

Η υποψηφιότητά του σε εκλόγιμη θέση έχει ουσιαστικά «κλειδώσει», ενώ συζητήσεις γίνονται και για την Ελένη Χρονοπούλου, που δεν είναι καθόλου βέβαιο, όμως, ότι θα βρεθεί σε μια από τις πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τότε, οι σχέσεις Ανδρουλάκη – Παπανδρέου βρίσκονται στον «πάγο».

Δύσκολα παζλ, λεπτές ισορροπίες και συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα κρίνουν τη ρεβάνς με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ροκανίζει τον χρόνο μέχρι να βρεθεί σταθερό χέρι στο τιμόνι του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 12/08/2023.