Χρύσα Καραγιάννη: Η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποκάλυψε πολλά

Share

 

Ανακοίνωση της Παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» με επικεφαλής την κ. Χρύσα Καραγιάννη: Η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποκάλυψε πολλά.

Πρώτον ότι ο «δημοκρατικός θεσμός» της συνεδρίασης λογοδοσίας είναι μια θεατρική παράσταση και ένα κατ’ επίφαση άνοιγμα προς μια πιο δημοκρατική έκφραση των απόψεων όλων των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου. Αντίθετα από αυτό που υποστηρίζει ο τίτλος της, δεν είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που προστίθεται στη φαρέτρα της διασφάλισης ορθής διοίκησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η έκβαση που δίνεται σε αυτόν τον θεσμό στο Νότιο Αιγαίο, λειτουργεί (και σε συνεργασία με φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ) ως μοχλός της προπαγάνδας ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή «έχει παντού και πάντα το πάνω χέρι» και ότι «τα κάνει όλα σωστά».

Από τη μία, οι ερωτήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης περνάνε από κάθε πιθανό φίλτρο ελέγχου και κριτικής, αλλά γίνονται και το αντικείμενο χλευασμού και ειρωνείας. Από την άλλη, με την υποκριτική διαδικασία υποβολής ερωτήσεων «λογοδοσίας» από αντιπεριφερειάρχες, δίνεται με τόσο εμφανή τρόπο άλλη μια ευκαιρία στον περιφερειάρχη να γίνει αυτοαναφορικός, πλέκοντας το εγκώμιο του εαυτού του και συνεργατών του.

Δεύτερον, η περιφερειακή αρχή πιστεύει ότι τρώμε κουτόχορτο και μπορεί να μας πείθει με αόριστα επιχειρήματα και αλά καρτ ανάγνωση στοιχείων / ΦΕΚ /μελετών/ αποφάσεων / νόμων κτλ, με άξονα τι εξυπηρετεί το αφήγημα που προσπαθεί να προβάλλει κάθε φορά. Παράδειγμα αυτού είναι η διαφορετική ερμηνεία των αποφάσεων των Υπουργείων Περιβάλλοντος, αλλά και των μελετών που έχουν εκπονηθεί πάνω στη διαχείριση του πληθυσμού του ελαφιού Πλατώνι. Στόχος η στήριξη για άλλη μια φορά των αποφάσεων της προηγούμενης σύνθεσης του Περιφερειακού Συμβουλίου (μέχρι το 2023), για δημιουργία ΠΕΝΤΕ πάρκων φιλοξενίας των ελαφιών στη Ρόδο.

Και ας τεκμηριώθηκε μέσα στις υπάρχουσες μελέτες και σε έγγραφα του Υπουργείου ότι ποτέ δεν προτάθηκε η δημιουργία πάρκων. Αντίθετα ως προληπτικό μέτρο προτάθηκε η επιδότηση των γεωργών για εγκατάσταση κατάλληλων περιφράξεων στα αγροτεμάχιά τους). Με αντίστοιχο τρόπο έγινε η προσπάθεια να πειστεί το σώμα, ότι οι δομές υγείας των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι άρτια στελεχωμένες, βάση των Πινάκων του Υπουργείου Υγείας. Το σώμα λοιπόν… πείστηκε ότι ΔΕΝ υπάρχει υποστελέχωση και ότι όλοι οι νησιώτες και οι νησιώτισσες λάθος αναφέρουν ως κύριο πρόβλημα της καθημερινότητας τους τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, Ιατρεία και Κέντρα Υγείας.

Γι αυτό μάλλον (!), υπερψηφίστηκε (ΟΧΙ από τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» βέβαια! ) η πρόθεση της Περιφερειακής αρχής να διεκδικήσει από το Υπουργείο Υγείας την αρμοδιότητα διαχείρισης της Πρωτοβάθμιας Υγείας (Περιφερειακών Ιατρείων), ως ΜΟΝΗ περιφέρεια που μπορεί να διεκπεραιώσει τέτοιο δύσκολο πόνημα, με τη «δικαιολογία» της Νησιωτικότητας. Σα να μην αφορά η νησιωτικότητα και άλλες νησιωτικές περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά.

Σα να μην ήταν αρκετό το φιάσκο της διεκδίκησης αποκλειστικά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (κατά 75%). Τώρα κόπτεται για τα κεκτημένα δικαιώματα της Νησιωτικότητας, όταν συστηματικά υποτιμά και απαξιώνει το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Αυτό που έγινε επίσης ξεκάθαρο από την τελευταία συνεδρίαση (στις 25/4/2023) είναι ότι δεν απαντώνται οι ερωτήσεις που τίθενται. Ως παράταξη δεν είχαμε δικαίωμα να κάνουμε διευκρινιστική ερώτηση «γιατί το ερώτημα μας ήταν μεγάλο». Δε μπορέσαμε λοιπόν να εκμαιεύσουμε την απάντηση στο ερώτημα : «αφού το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων δε είχε γίνει κοινωνός των προθέσεων, στόχων, πόρων, σχεδιασμού, προγραμματισμού του The Rhodes Co-Lab, πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις της έστω μικρής από ιδίους πόρους χρηματοδότησης του, της μεγαλεπήβολης στοχοθεσίας του;» Κυρίως όμως δεν πήραμε ολοκληρωμένη απάντηση αναφορικά με το «ΠΩΣ, ΠΟΙΟΣ και με ΠΟΙΑ κριτήρια πήρε την απόφαση να επιλεγεί για εταίρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μια εταιρεία όπως η TUI Group;».

Περιμέναμε ότι σε αντιστοιχία με τη διαδικασία υλοποίησης άλλων project – όπως αυτό της Γαστρονομικής Πρωτεύουσας-, η ΠΝΑΙ θα είχε συμπράξει με σπουδαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και άλλους επιστημονικούς φορείς με πολύχρονη θεωρητική, ερευνητική και πρακτική εμπειρία σε θέματα αειφορίας και βιωσιμότητας τουρισμού (όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου). Ακούσαμε ότι δεν επιλέξαμε την TUI αλλά αυτή μας επέλεξε, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ως έκπτωτη του θρόνου της βρήκε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως σανίδα σωτηρίας….

Επίσης είναι γνωστό και πρόσφατα εκφράστηκε από επίσημα χείλη στο περιθώριο του FORUM τουρισμού, ότι «όπου επεμβαίνει η TUI, καταστρέφεται ο Προορισμός». Μήπως το τι έγινε στο Φαληράκι μας θυμίζει κάτι; Ένας προορισμός – προϊόν όπως αυτός της ΡΟΔΟΥ, χρειάζεται ΜΙΑ εταιρεία (που επιβάλει το All Inclusive και έχει στο επίκεντρο τη δική της κερδοφορία και προβολή ) να καθορίζει τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό του νησιού (τα άλλα νησιά; ) σε βιώσιμο και ανθεκτικό; Μήπως υπάρχει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο, το οποίο θα ήταν σημαντικό να αποκαλυφθεί;

Περιμένουμε με αγωνία λοιπόν αυτή την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που εξαγγέλθηκε, στο οποίο θα γίνουμε κοινωνοί όλων των κινήτρων, παραγόντων, πυλώνων του περίφημου «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination», για να μη μείνουμε με την εντύπωση που περιεγράφηκε από τα χείλη του Περιφερειάρχη, ότι δηλαδή κατά τη βάφτιση του αποκαλύφθηκε ένα σημάδι, ένα σχήμα. Αυτό της TUI.

ΥΓ. Δεν πέρασε απαρατήρητη η διαρροή προσωπικών δεδομένων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την οποία κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν! Εν καιρώ!