Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Ιερά μας Μητρόπολη θα υποδεχθεί τις ιερές θαυματουργές Εικόνες της Παναγίας Πορταΐτισσας και του Οσίου Ανθίμου από την Αστυπάλαια.
Οι ιερές Εικόνες βρίσκονται για πρώτη και μοναδική φορά εκτός της Αστυπάλαιας, αφού, εξαιτίας πυρκαγιάς τον περασμένο Οκτώβριο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Πορταΐτισσας, έπρεπε να μεταφερθούν στη Ρόδο και να συντηρηθούν στα εργαστήρια ης Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Τις εικόνες θα μεταφέρει στον Καθεδρικό Ναό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανο. Η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 το απόγευμα μπροστά στον ιερό Ναό του Ευαγγελισμού και θα ακολουθήσει πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.
Την Κυριακή 21 Ιουλίου θα ψαλεί ο Όρθρος και θα ακολουθήσει η τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία (ώρα έναρξης 07.00 π.μ.), χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (ώρα έναρξης 07.00 μ.μ.), θα ψαλεί η Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Το πρωί της Δευτέρας 22 Ιουλίου ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία (ώρα έναρξης 07.00 π.μ.).
Οι ιερές Εικόνες θα παραμείνουν στον Καθεδρικό ιερό Ναό του Ευαγγελισμού μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουλίου, οπότε και θα αναχωρήσουν για την Αστυπάλαια.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Η Ιερά Μονή Παναγίας Πορταΐτισσας Αστυπαλαίας ιδρύθηκε το 1762 από τον Όσιο Άνθιμο, τον τυφλό Ιεραπόστολου του Αιγαίου, προστάτη των πιστών κατά των φιδιών, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά (σύγχρονο του Πατρο-Κοσμά του Αιτωλού), ο οποίος της έδωσε την ονομασία της ομώνυμης ιεράς εικόνας που θησαυρίζεται θαυματουργικά στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.
Ο Όσιος Άνθιμος ο τυφλός στους οφθαλμούς, αλλά γεμάτο από το φως της θείας χάριτος, είχε νωρίτερα ιδρύσει, στην ακριτική Μεγίστη (Καστελλόριζο), την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, όπου θαυματουργικά έλυσε με την προσευχή του και το πρόβλημα της λειψυδρίας, κατόπιν δε ήρθε στην Αστυπάλαια και έμεινε στο νησί εννέα χρόνια.
Τότε εκεί, μετά από θεία αποκάλυψη, αποφάσισε να χτίσει την Ιερά Μονή. Μάλιστα, επειδή δεν υπήρχαν οικοδομικά υλικά, πέτρες, μάρμαρα, κίονες, υπέδειξε ένα χωράφι, όπου πράγματι οι νησιώτες σκάβοντας ανακάλυψαν ολόκληρο άγνωστο παλιό οικισμό, βρίσκοντας όλα τα οικοδομικά υλικά που απαιτούνταν, αλλά και ένα πιθάρι γεμάτο χρυσά νομίσματα! Για να μην μαθευτεί όμως αυτό από τους Τούρκους και σταματήσουν την ανέγερση από την απληστία τους, ο Όσιος Άνθιμος ο τυφλός προσευχήθηκε και αμέσως, θαυματουργικά, όλα εκείνα τα χρυσά νομίσματα μεταβλήθηκαν σε κάρβουνα.
Ο θαυματουργός Όσιος Άνθιμος ο τυφλός, αφού θεμελίωσε και άρχισε το χτίσιμο της Μονής το 1760 μ.Χ., ξεκίνησε περιοδεία. Περιόδευσε έτσι από τους Αγίους Τόπους ως το Άγιον Όρος και την Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου παρακάλεσε έναν γνώριμό του Αγιογράφο, να του αγιογραφήσει μια εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας. Ο μοναχός όμως ήταν γέροντας πια, τα μάτια και τα χέρια του δεν μπορούσαν και στην επιμονή του Οσίου Ανθίμου του τυφλού, αποφάσισαν να αγρυπνήσουν όλη την νύχτα, τοποθετώντας από κάτω από την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας μια μεγάλη σανίδα, εκεί στο Παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Ιβήρων.
Το πρωί, μετά την Θεία Λειτουργία, πήγαν όλοι οι μοναχοί στο Παρεκκλήσι, σηκώνουν την σανίδα και είδαν αποτυπωμένη αχειροποίητα επάνω, η μορφή της Παναγιάς. Ὁ Όσιος Άνθιμος έφερε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας στην Αστυπάλαια, όπου και θησαυρίζεται μέχρι σήμερα.