Την θέση του Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου σχετικά με το Μεταναστευτικό και την φιλολογία που έχει αναπτυχθεί για το ενδεχόμενο δημιουργίας Κλειστής Δομής αλλά προσωρινού χαρακτήρα φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών στο νησί της Ρόδου, επανέλαβε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στην συνάντηση που είχε με τα τοπικά ΜΜΕ.
«Έχει ‘φουντώσει’ και πάλι η συζήτηση αλλά και η παραφιλολογία που την ακολουθεί, αφού είναι ένα ζήτημα. Ο λόγος για το Μεταναστευτικό και την συζήτηση των τελευταίων ημερών, όπου παρουσιάζεται ως απόφαση της κεντρικής διοίκησης της κυβέρνησης, να ιδρυθεί, δηλαδή, ένα ΚΥΤ (ή Hot Spot) στην Ρόδο. Παρά το γεγονός πως αυτό, έχει διαψευστεί επανειλημμένως –όχι από εμάς- αλλά από αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα γι αυτά τα θέματα (βλέπε: Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος) υπάρχει ανάμεσά μας κόσμος που θέλει, ηθελημένα να αγνοεί την πραγματικότητα. Εμείς από την πλευρά μας, είχαμε κι έχουμε ξεκάθαρες θέσεις πάνω στο ζήτημα συνολικά και ειδικότερα για την Ρόδο.
BINTEO -1
Και πέρσι το φθινόπωρο και φέτος, αντιμετωπίσαμε ίδιες καταστάσεις, από δεκάδες έως και εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες να βρίσκονται σε μια πλήρη αταξία μέσα στην πόλη, να περιφέρονται αναζητώντας άλλοτε ένα πάρκο, άλλοτε την σκιά ενός δέντρου, άλλοτε την σκιά ενός κτηρίου και να κατασκηνώνουν όπου βρίσκουν, ελεύθερα, χωρίς κανένας να τους ενοχλεί ή να ενδιαφέρεται να τους διαχειριστεί με τον τρόπο που αρμόζει και στην δική τους κατάσταση. Δηλαδή, να τους προσφέρει τις βασικές υπηρεσίες που αφορούν θέματα της δημόσιας υγείας, ασφάλειας, τάξης κ.λπ. που είναι σημαντικές παράμετροι της ζωής μας.
Ο υπουργός, έχει δηλώσει ότι η Ρόδος ΔΕΝ έχει ανάγκη ένα ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) αλλά έναν χώρο στον οποίο θα γίνεται η προσωρινή φύλαξη για λίγες μέρες μέχρι να φύγουν και να προωθηθούν σε άλλες Δομές της χώρας. Μπορεί σε κάποια στιγμή μέσα στην τουριστική περίοδο να μην υπάρχουν επαρκείς θέσεις στα καράβια που εκτελούν δρομολόγια ή να υπάρχουν άλλοι λόγοι. Πού θα μένουν αυτοί οι άνθρωποι; Πρέπει να βρεθεί λύση. Είναι εικόνα ενός τουριστικού προορισμού, να βλέπουμε ανθρώπους και παιδιά στα πάρκα, απλωμένα ρούχα παντού; Είμαστε ένας οργανωμένος τόπος. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι» -είπε.
Ο Περιφερειάρχης είπε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσπάθησε πέρσι, να δώσει την ενδεδειγμένη λύση σύμφωνα με το νόμο σε έναν χώρο που κατασκευάστηκε και ετοιμάστηκε γι αυτούς τους λόγους (στην Ακκαντιά).
ΒΙΝΤΕΟ -2
«Φέτος όμως, αποπειράθηκε να κάνει ο Δήμος Ρόδου το οποίο εμείς, κρίναμε –και εξακολουθούμε να κρίνουμε) ότι είναι ο ιδανικός, αλλά δεν λειτούργησε. Κάποιοι, δεν θέλουν να κοιτάζουν την πραγματικότητα και να βλέπουν την πραγματική διάσταση ενός ζητήματος αλλά θέλουν απλά, να χτίζουν έωλες κατηγορίες και αντιπολίτευση. Αυτό, δεν είναι πολιτική. Είναι παρακμιακή εκδοχή της πολιτικής» τόνισε.
«Αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται εδώ, είναι κρατούμενοι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο για τις πρώτες 48 ώρες. Συνεπώς, εμείς προσπαθήσαμε να προσφέρουμε αυτό τον χώρο φιλοξενίας στον τόπο μας –όπως σίτιση, ιατρική περίθαλψη κ.λπ. όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσει η πρόταση της Περιφέρειας»
Ο κ. Χατζημάρκος, ανακοίνωσε, τέλος, ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στη Ρόδο ο υπουργός, κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.
ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΟΔΣΑ ΚΑΙ Η ΔΕΥΑΡ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα χρέη του ΦΟΔΣΑ προς τον Δήμο Ρόδου με αφορμή και την συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, ο περιφερειάρχης απάντησε τα εξής:
«Δεκάδες δήμοι, για πολλούς λόγους, οδηγούνται σε αύξηση των τελών προς τους δημότες. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα και πάει λέγοντας. Σε εμάς, στο Νότιο Αιγαίο, θα δείτε ότι όπου γίνεται λόγος για αύξηση των τελών, το αγαπημένο τους θέμα είναι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Δέκα χρόνια τώρα μείωναν τις τιμές και βγαίνουμε εμείς, οι κακοί. Η Ρόδος έχει 15 εκατομμύρια ευρώ αποκομιδή αλλά τους φταίει ο ΦΟΔΣΑ» -όπως είπε.
Έδειξε μάλιστα έναν πίνακα όπου αναγράφεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από το 2020 που ιδρύθηκε ο ΦΟΔΣΑ μέχρι σήμερα, έχει πάρει περί τα 6εκ. ευρώ ενώ θα έπρεπε να ήταν 25εκ. ευρώ από τον Δήμο Ρόδου και επικαλέστηκε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την ΠΝΑΙ για τον ΧΥΤΑ.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τα χρέη που έχει η ΔΕΥΑΡ προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος απάντησε ότι «έχουν εκτιναχτεί»!
«Αναγνωρίζω στην σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑ Ρόδου το οποίο βεβαιώθηκε στη Δ.Ο.Υ. Ρόδου κρατάει ζωντανή τη ρύθμιση, κάνοντας κανονικά καταβολές. Εντωμεταξύ, έχουν προστεθεί κι άλλα. Καταλαβαίνουμε ότι είναι μια καινούργια διοίκηση η οποία παρέλαβε μια προβληματική εταιρεία. Έχουμε υπομονή. Σέβομαι όλους τους εκπροσώπους και τους αιρετούς. Το μήνυμά μας είναι προς τους αιρετούς και την κοινωνία: ποτέ δεν θα διακόψουμε την ροή της υδροδότησης, λόγω χρεών. Δεν θα τιμωρήσουμε την κοινωνία για εσωτερικά θέματα διαχείρισης μιας εταιρείας». Δημοσιεύτηκε: topfm1024.gr