Γ. Χατζημάρκος από τη Σαντορίνη: Τα μέτρα έχουν στόχο να προστατεύσουν επισκέπτες και μόνιμο πληθυσμό

Share

 

Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί κι έχει ενισχυθεί και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό, δήλωσε από τη Σαντορίνη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

«Η δουλειά μας και πρώτο μας μέλημα είναι να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή κατοίκων και επισκεπτών. Ταυτόχρονα βέβαια να στηρίξουμε την κοινωνία και θα έλεγα ότι έχουμε και τη ματιά μας και στην οικονομία. Αλλά σήμερα το πρώτο μας μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή», επισήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θήρας για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. 

Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος εφαρμόζουν τα σχέδια που έχουν στα χέρια τους και είναι εγκεκριμένα, τα οποία προβλέπουν προπαρασκευαστικές ενέργειες σε προληπτικό επίπεδο ακόμη και για κατολισθήσεις. «Έχουν παρθεί μέτρα στη Σαντορίνη τα οποία στόχο έχουν να προστατεύσουν επισκέπτες και μόνιμο πληθυσμό», σημείωσε.

«Οι νησιώτες έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και έχουμε και αντοχές. Μία τέτοια μεγάλη πρόκληση είναι αυτό το ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο που τις τελευταίες μέρες μας αγωνιά. Το παρακολουθούμε υπακούοντας στις αναλύσεις των ειδικών επιστημόνων, εφαρμόζοντας τα προπαρασκευαστικά μέτρα, τα σχέδιά μας, τα εγκεκριμένα και νομίζω ότι η δημόσια διοίκηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή με αντανακλαστικά τα οποία δίνουν αισιοδοξία. Οι αυτοδιοικητικοί φορείς, τόσο ο πρώτος βαθμός όσο και ο δεύτερος, όλος ο κρατικός μηχανισμός, είναι σε μια εγρήγορση υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο Αμοργό και Ανάφη ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι η απάντηση θα δοθεί από την ομάδα των επιστημόνων που παρακολουθούν την εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου και προσέθεσε ότι όσον αφορά το κλείσιμο των σχολείων σε άλλα νησιά, όπως Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο, Σίφνο, Μύκονο και Τήνο, πρόκειται για αποφάσεις που έλαβαν οι δήμαρχοί τους. «Ο καθένας κρίνει τοπικά με τις συνθήκες που ο ίδιος έχει να αντιμετωπίσει», επισήμανε.

Ερωτηθείς για την προσέγγιση του νησιού από θαλάσσης ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι υπάρχουν επικαιροποιημένες 8 θέσεις ακόμα στις οποίες θα μπορέσει να λειτουργήσει το ναυτικό της χώρας μας στο νησί και γνωστοποίησε ότι «ένας δεύτερος μόλος στο νησί, ο οποίος έχει μελετηθεί από τον δήμο Θήρας και από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που είναι το κατά το νόμο αρμόδιο, από προχθές έχει την διαβεβαίωση της αναγκαίας χρηματοδότησης και τoν φορέα υλοποίησης προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση και συγκεκριμένα στην Βλυχάδα.

Ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί κι έχει ενισχυθεί και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό, όπως το ΕΚΑΒ, ο ΔΕΔΔΗΕ και προσέθεσε ότι ο Δήμος της Σαντορίνης έχει δημοσιοποιήσει τα κατά τον νόμο προβλεπόμενα βήματα της ενημέρωσης των πολιτών για τους σταθμούς συγκέντρωσης σε περίπτωση που υπάρξει αυτή η ανάγκη. «Όλοι ευχόμαστε αυτό το φαινόμενο σύντομα να περάσει σε μια φθίνουσα πορεία και να μην χρειαστεί αυτό. Έχουμε μια δημόσια διοίκηση η οποία έχει δείξει αντανακλαστικά και σε επίπεδο προπαρασκευαστικό έχει εργαστεί και εργάζεται προκειμένου να είναι όσο πιο έτοιμη μπορεί να είναι», σημείωσε.

Αναφορικά με τα μέτρα και τα σχέδια προετοιμασίας ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε ότι τα τα σχέδια είναι στη Διαύγεια.

«Τα σχέδια είναι στη διαύγεια και τα σχέδια τα οποία εφαρμόζουμε είναι δημόσια σχέδια. Οι πολίτες σήμερα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην δημόσια διοίκηση. Κατανοούμε πλήρως ότι ζούμε καταστάσεις που γεννούν αγωνία. Οι ίδιες καταστάσεις όμως που γεννούν αυτή την αγωνία και αυτή την ανησυχία γεννούν και την ανάγκη για σοβαρότητα, υπευθυνότητα να εφαρμόζουμε τα μέτρα που οι αρμόδιες αρχές βγάζουν και να εμπιστευόμαστε και τους επιστήμονες μας.

Δεν υπάρχει σε κανένα σχέδιο από αυτά τα οποία σήμερα εφαρμόζονται αναφορά σε εκκένωση, σε επίπεδο προπαρασκευαστικό», υπογράμμισε.

Αναφορικά με όσους πολίτες έχουν φύγει από τη Σαντορίνη ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι «δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες αντιδράσεις, την ίδια ιδιοσυγκρασία, σαν προσωπικότητες. Κατανοούμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν την αγωνία αυτή, την αισθάνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει σε κανένα σχέδιο σαν μέτρο πρόληψης, σε επίπεδο πρόληψης, εκκένωση» και προσέθεσε: «Αν υπήρχε εκκένωση σε συζήτηση για σεισμό τότε θα ήταν σαν να λέγαμε στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλεψη για σεισμό». -amna.gr