Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε από τη ζωή – Ένας Ποντίφικας που σημάδεψε την εποχή του (video)

Share

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε από τη ζωή – Ένας Ποντίφικας που σημάδεψε την εποχή του

Με βαθιά θλίψη η παγκόσμια κοινότητα αποχαιρετά τον Πάπα Φραγκίσκο, έναν ηγέτη που άλλαξε το πρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας με τόλμη, ταπεινότητα και ανοιχτό πνεύμα. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Ο Πάπας Φραγκίσκος απεβίωσε τη Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου 2025, σε ηλικία 88 ετών, στο Βατικανό. Η ανακοίνωση έγινε από τον Καρδινάλιο Κέβιν Φάρελ, Καμεραλέγκο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στις 07:35 π.μ. τοπική ώρα, από την κατοικία του Πάπα, Domus Sanctae Marthae.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, γεννημένος ως Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ήταν ο πρώτος Λατινοαμερικανός Ποντίφικας και ο πρώτος Ιησουίτης που ανέλαβε το παπικό αξίωμα. Η εκλογή του το 2013, μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, σηματοδότησε μια νέα εποχή για την Καθολική Εκκλησία. Κατά τη διάρκεια της 12ετούς παποσύνης του, προώθησε την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενσωμάτωση των περιθωριοποιημένων , όπως των μεταναστών και της LGBTQ+ κοινότητας. Η φράση του «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;» έγινε σύμβολο της προσέγγισής του.

Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, όπως χρόνια πνευμονοπάθεια και διπλή πνευμονία, παρέμεινε ενεργός, πραγματοποιώντας διεθνείς επισκέψεις μέχρι και το 2024. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν την Κυριακή του Πάσχα, όπου ευλόγησε τους πιστούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου

Ο Πάπας των ταπεινών: Μια διαφορετική παπική πορεία

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, από την πρώτη του εμφάνιση στο μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου, με την απλή φράση “Buona sera”, κατέστη φανερό ότι κάτι είχε αλλάξει. Ο Πάπας Φραγκίσκος υιοθέτησε ένα προφίλ λιτό και προσιτό. Απέρριψε τις παπικές λιμουζίνες, προτίμησε ένα μικρό Fiat, και επέλεξε να ζει σε έναν ξενώνα αντί για το πολυτελές παπικό διαμέρισμα.

Το μεταρρυθμιστικό του έργο

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Πάπας Φραγκίσκος προώθησε:

Τη διαφάνεια στο Βατικανό, εκσυγχρονίζοντας το οικονομικό σύστημα και την Κουρία.

Την οικολογική συνείδηση, μέσω της ιστορικής εγκυκλίου Laudato Si για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τον διαθρησκειακό διάλογο, οικοδομώντας γέφυρες με άλλες θρησκείες.

Την κοινωνική δικαιοσύνη, υπερασπιζόμενος τους φτωχούς, τους μετανάστες και όσους βρίσκονται στο περιθώριο.

Με γενναιότητα, άνοιξε συζητήσεις για θέματα ταμπού μέσα στην Εκκλησία, όπως η θέση των ΛΟΑΤΚΙ+  ατόμων και ο ρόλος των γυναικών.

Το τέλος μιας εποχής – Το πρωτόκολλο μετά τον θάνατο

Μετά τον θάνατο ενός Πάπα, η Αγία Έδρα εισέρχεται σε περίοδο Sede Vacante. Οι αρμοδιότητες περνούν προσωρινά στον Καρδινάλιο Κομισάριο, ενώ ξεκινούν οι προετοιμασίες για το Κονκλάβιο – τη μυστική εκλογή του διαδόχου του, με τη συμμετοχή των καρδιναλίων κάτω των 80 ετών.

Μεταξύ των πιθανών διαδόχων συγκαταλέγονται οι καρδινάλιοι Πιέτρο Παρολίν (Ιταλία), Ρόμπερτ Σάρα (Γουινέα) και Λουίς Τάγκλε (Φιλιππίνες).

Η σωρός του Πάπα Φραγκίσκου εκτίθεται για προσκύνημα στον Καθεδρικό του Αγίου Πέτρου. Η κηδεία του, λιτή όπως επιθυμούσε, θα γίνει παρουσία πιστών, ηγετών κρατών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Μια κληρονομιά που ξεπερνά τα θρησκευτικά όρια

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν ήταν μόνο ο πνευματικός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ήταν σύμβολο ελπίδας σε καιρούς κρίσης. Ένας φάρος ταπεινότητας, διαλόγου και αληθινής αγάπης για τον άνθρωπο. Η παρακαταθήκη του θα συνεχίσει να εμπνέει όχι μόνο πιστούς, αλλά και ανθρώπους κάθε θρησκείας και ιδεολογίας.

Πάπας Φραγκίσκος: Ηγέτες από όλο τον κόσμο αποχαιρετούν τον ποντίφικα

«Αιωνία σου η μνήμη, αδελφέ πάπα Φραγκίσκε», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Συλλυπητήρια μηνύματα από τη Γαλλία και τον Λευκό Οίκο, μέχρι το Ιράν την Αίγυπτο και την Ρωσία

Φόρο τιμής αποτίουν ηγέτες από όλον τον κόσμο στον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Ως πιστό φίλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας χαρακτήρισε τον πάπα Φραγκίσκο στο μήνυμά του για το θάνατο του ποντίφικα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Θα τον θυμόμαστε πάντα», ανέφερε με συγκίνηση ο Πατριάρχης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη σταθερή στάση του πάπα υπέρ του διαλόγου και της ενότητας των Εκκλησιών. «Αιωνία σου η μνήμη, αδελφέ Πάπα Φραγκίσκε», κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που πιστεύει στην ειρήνη, στη φιλία και στην αλληλεγγύη. Αξίες στις οποίες αφιέρωσε και τη δική του ζωή και δράση ο Πάπας Φραγκίσκος», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του πάπα Φραγκίσκου.

«Αυτές τις ώρες, η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών προς την οποία εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια», προσθέτει.

«Εφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος και σπουδαίος ποιμένας, ο θάνατός του μας θλίβει βαθιά», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι για το θάνατο του πάπα Φραγκίσκου. «Είχα το προνόμιο να επωφεληθώ της φιλίας του, των συμβουλών του και της διδασκαλίας του, που δεν έλειψαν ποτέ, ούτε καν στις στιγμές της δοκιμασίας και του πόνου του», ανέφερε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα πάπα, έναν άνθρωπο που ήταν πάντα «στο πλευρό των πιο ευάλωτων», και απηύθυνε «τα ειλικρινέστερα συλλυπητήρια στους καθολικούς ολόκληρου του κόσμου». Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε «τη μεγάλη οδύνη της Γαλλίας και όλου του πλανήτη» μετά την ανακοίνωση του θανάτου του πάπα σε ηλικία 88 ετών. «Σ’ αυτούς τους καιρούς του πολέμου και της αγριότητας, είχε αισθήματα για τον άλλο, για τον πιο ευάλωτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

πάπας-φραγκίσκος-ηγέτες-από-όλο-τον-κό-563504002

«Με την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου, η Καθολική Εκκλησία και ο κόσμος χάνουν έναν υπερασπιστή των αδυνάτων, έναν συμφιλιωτή και έναν εγκάρδιο άνθρωπο», γράφει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς. «Εκτιμούσα πολύ την σαφή άποψή του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους πιστούς σε όλον τον κόσμο», αναφέρει ο κ. Σολτς.

Ο πάπας Φραγκίσκος «ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, πολύ πέραν της Καθολικής Εκκλησίας, με την ταπεινότητά του και την τόσο αγνή αγάπη του για τους πιο στερημένους», χαιρέτισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι σκέψεις μου συνοδεύουν όλους αυτούς που αισθάνονται αυτή τη βαθιά απώλεια», πρόσθεσε μέσω του X η Γερμανίδα αξιωματούχος, εκφράζοντας την ευχή η κληρονομιά του αργεντινού ιησουίτη «να συνεχίσει να μας καθοδηγεί όλους προς έναν πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό και πιο συμπονετικό κόσμο».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του πάπα Φραγκίσκου και χαιρέτισε τη στράτευσή του «υπέρ της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των πιο ευάλωτων», σε μήνυμά του στο Χ μετά την ανακοίνωση του θανάτου του. Ο αργεντινός ποντίφικας άφησε «μια βαθιά κληρονομιά. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος «τίμησε» τον πάπα Φραγκίσκο με ένα σύντομο μήνυμα στο Χ. «Ας αναπαυθεί εν ειρήνη». Το μήνυμα συνοδεύεται από φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ να συναντά τον πάπα Φραγκίσκο και του αντιπροέδρου του Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του χθες.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε στο πρόσωπο του πάπα Φραγκίσκου έναν «σοφό ηγέτη, διαρκή υπερασπιστή των υψηλών αξιών του ουμανισμού και της δικαιοσύνης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του, συνέβαλε ενεργά στην ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στη ρωσική ορθόδοξη και τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, καθώς και την εποικοδομητική διάδραση ανάμεσα στη Ρωσία και την Αγία Εδρα», αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Πούτιν.

πάπας-φραγκίσκος-ηγέτες-από-όλο-τον-κό-563573860

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θρηνούν για την τραγική είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου. Η ζωή του ήταν αφιερωμένη στον Θεό, τους ανθρώπους και την εκκλησία. Ήξερε πώς να δίνει ελπίδα, να απαλύνει τον πόνο μέσα από την προσευχή και να ενθαρρύνει την ενότητα», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Προσευχήθηκε για την Ουκρανία και του Ουκρανούς. Πενθούμε μαζί με τους καθολικούς και όλους τους χριστιανούς που στράφηκαν προς τον πάπα Φραγκίσκο για πνευματική στήριξη. Αιωνία μνήμη!».

Το Ιράν, μουσουλμανική χώρα που διατηρεί καλές σχέσεις με το Βατικανό, εξέφρασε συλλυπητήρια για το θάνατο του πάπα Φραγκίσκου.

«Οι συνάδελφοί μου με ενημέρωσαν για την είδηση (…), υποβάλλω τα συλλυπητήριά μου σε όλους τους χρισττιανούς του κόσμου», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Εσμαΐλ Μπαγαΐ, προσθέτοντας ότι «προσεύχεται στον Παντοδύναμο Θεό να αναπαυθεί εν ειρήνη» ο Φραγκίσκος.

«Εναν πιστό φίλο του παλαιστινιακού λαού» αποχαιρετά ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. «Σήμερα χάσαμε έναν πιστό φίλο του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς σημειώνοντας ότι ο πάπας Φραγκίσκος «είχε αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος και είχε επιτρέψει να υψωθεί η παλαιστινιακή σημαία στο Βατικανό».

Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου «αποτελεί μεγάλη απώλεια για ολόκληρο τον κόσμο, διότι υπήρξε μία φωνή της ειρήνης, της αγάπης, της συμπόνιας», δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.

«Ο πάπας υπήρξε μία παγκόσμια προσωπικότητα εξαιρετικού χαρακτήρα «που εργαζόταν ακούραστα για να προωθήσει την ανοχή και να ενθαρρύνει τον διάλογο…ήταν πρωτεργάτης της παλαιστινιακής υπόθεσης, υπερασπιζόμενος τα νόμιμα δικαιώματα και καλώντας για τον τερματισμό της σύγκρουσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Ο ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς το χριστιανικό κόσμο και τις κοινότητές του στους Αγίους Τόπους, αναφέρει ότι ο πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη, της ειρήνης και της συμπόνιας, ο οποίος προώθησε τις σχέσεις με τον εβραϊκό κόσμο.

«Ένας άνθρωπος βαθιάς πίστης και απεριόριστης συμπόνιας, αφιέρωσε τη ζωή του στη ενδυνάμωση των φτωχών και στην προώθηση της ειρήνης σε έναν ταραγμένο κόσμο», δήλωσε ο Χέρτσογκ για τον Φραγκίσκο. «Ελπίζω αληθινά ότι οι προσευχές του για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και για την ασφαλή επιστροφή των ομήρων (από τη Γάζα) θα απαντηθούν σύντομα», έγραψε ο ισραηλινός πρόεδρος στο X.

LIVE ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ