Την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της τοπικής αστυνομικής δύναμης ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Ιωάννης Γ. Πάππου.
Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, οι επιπτώσεις από την υποστελέχωση της τοπικής αστυνομίας συνθέτουν μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται ούτε στην ταυτότητα της Ρόδου, ούτε στις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της.
Η κατάσταση επιβαρύνεται από την απουσία Δημοτικής Αστυνομίας και την οριακή λειτουργία της Τουριστικής Αστυνομίας, που, με μόλις δύο άτομα προσωπικό, αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις της θερινής περιόδου.
Παράλληλα, αναφέρεται στην ανάγκη παρέμβασης στον άτυπο καταυλισμό ΡΟΜΑ, με τα συνεχή περιστατικά καύσης απορριμμάτων και την ατμοσφαιρική ρύπανση να προκαλούν εύλογη ανησυχία.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
ΘΕΜΑ: Ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης στο νησί της Ρόδου
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και πολίτες της κοινωνίας της Ρόδου, σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή για να θέσουμε υπόψη σας τη σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στο νησί σε ό,τι αφορά την ανεπάρκεια της αστυνόμευσης.
Η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων έχει οδηγήσει σε ουσιαστικό έλλειμμα ελέγχου και εποπτείας.
Η καθημερινότητα, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, παρουσιάζει ολοένα και περισσότερες εστίες προβλήματος. Παρατηρούνται αυξημένα φαινόμενα μικροπαραβατικότητας, κυκλοφοριακή αναρχία, κλοπές, ανεξέλεγκτη στάθμευση. Η απουσία Δημοτικής Αστυνομίας στο νησί και η λειτουργία της Τουριστικής Αστυνομίας με μόλις δύο άτομα, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παρουσία της όπου και όταν χρειάζεται, ενισχύει την αίσθηση ότι η περιοχή μας παραμένει χωρίς επαρκή εποπτεία – ειδικά σε περίοδο αυξημένης τουριστικής κίνησης.
Την ίδια ώρα, η υπάρχουσα τοπική αστυνομική δύναμη καλείται συχνά να εκτελεί πολλαπλά και παράλληλα καθήκοντα, προκειμένου να καλύψει τα κενά και τις ανάγκες της καθημερινότητας. Οι λιγοστοί αστυνομικοί που υπηρετούν στο νησί υπερβάλλουν εαυτούς. Ωστόσο, κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι πρακτικά αδύνατο να ανταποκριθούν επαρκώς και εγκαίρως σε όλα τα περιστατικά.
Ένα ακόμη σοβαρότατο ζήτημα αφορά στον παράνομο καταυλισμό ΡΟΜΑ εντός αστικού ιστού, όπου σημειώνονται καθημερινά φαινόμενα καύσης απορριμμάτων και πλαστικών. Η κατάσταση αυτή προκαλεί έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση και δημιουργεί ανησυχία τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην εικόνα του τόπου.
Σε συνέχεια των παραπάνω, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που παρουσιάστηκε πρόσφατα, προβλέπει τη σύλληψη και φυλάκιση των παράνομων μεταναστών.
Σύμφωνα με στοιχεία που λάβαμε από την Ά Αστυνομική Διεύθυνση, η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη αριθμεί περίπου 440 στελέχη, όταν οι οργανικές θέσεις σε μόνιμο προσωπικό είναι 540.
Η Ρόδος, ένας κορυφαίος τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός με 125.000 μόνιμο πληθυσμό, πλέον των 4.000.000 επισκεπτών τους θερινούς μήνες και έντονη οικονομική δραστηριότητα, δεν μπορεί να παραμένει χωρίς επαρκή παρουσία των δυνάμεων της τάξης.
Κύριε Υπουργέ,
Το αίσθημα ασφάλειας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία κάθε κοινωνίας – και η απουσία του υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα.
Δεν νοείται στη Ρόδο μας, κάτοικοι επιχειρηματίες και επισκέπτες να λειτουργούμε υπό συνθήκες φόβου και ανομίας!
Κύριε Υπουργέ,
σας ζητούμε να προχωρήσετε άμεσα στην ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών της Ρόδου με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επισκεπτών στους θεσμούς.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και κάθε περαιτέρω ενημέρωση.
Με εκτίμηση
Γιάννης Πάππου
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου