Τα μέτρα που ανακοίνωσε: Αναστολή εξέτασης ασύλου, κλειστή δομή στην Κρήτη – «Η επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015 θα θυμίζει πάντα πόσο κόστισε στην Ελλάδα η ζαριά του ΣΥΡΙΖΑ» – «Ζητά απεγνωσμένα να ξεπλυθεί από τον ολέθριο ρόλο του» είπε για τον Αλέξη Τσίπρα
Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μετά την αύξηση των ροών από τη Λιβύη ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη (υπό την προαίρεση δημιουργίας μίας ακόμη), που θα κρατούνται όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τον διάλογο με τη Λιβύη και εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αποτρέψουν την αναχώρηση βαρκών από τις ακτές της αφρικανικής χώρας.
Στην τοποθέτησή του για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Να κάνω κάποια αρχικά σχόλια για το μεταναστευτικό και την Λιβύη. Σύντομα θα υπάρξει αντίδραση και από τις Βρυξέλλες. Να ενημερώσω όμως για ορισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση. Γνωρίζετε τους αριθμούς των παράνομων μεταναστών που έχουν φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη. Αυτή η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης και η κυβέρνηση πήρε απόφαση να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με ρύθμιση που θα καταθέσουμε αύριο στην Βουλή θα προχωρήσουμε σε:
– Αναστολή εξέτασης αιτήσεων εξέτασης ασύλου για 3 μήνες για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα. Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση που στηρίζεται στην νομική επιχειρηματολογία την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει την εισβολή στον Έβρο. Όσοι μετανάστες εισέρχονται στην χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται. Όπως γνωρίζετε, χθες στα σύνορα νότια της Κρήτης έγινε επιχείρηση διάσωσης. Οι διασωθέντες θα μεταφερθούν στο Λαύριο και από εκεί σε κλειστές δομές του υπουργείου Μετανάστευσης.
– Δημιουργία μιας μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, κρατώντας αυτούς που εισέρχονται παράνομα. Ενδεχομένως να δημιουργηθεί και δεύτερη δομή.
– Οι συζητήσεις με τη Λιβύη, με τη νόμιμη κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης και με αυτή της Ανατολικής Λιβύης συνεχίζονται. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις Αρχές της Λιβύης, για να αποτρέψουμε την αναχώρηση βαρκών από τις ακτές της Λιβύης.
Ας είμαστε όλοι ξεκάθαροι και θα περιμένω την τοποθέτηση της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Το στέλνει προς όλους τους διακινητές και δυνητικούς πελάτες τους ότι τα χρήματα που δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα. Προφανώς η αντίδραση μας θα είναι νόμιμη και πολύ αυστηρή. Κατά συνέπεια θα ενημερώσουμε την εθνική αντιπροσωπεία πιο αναλυτικά όταν θα κατατεθεί η ρύθμιση που θα ψηφιστεί αύριο».
Εν τω μεταξύ, στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε: «Τρεις παρατηρήσεις κ. Ανδρουλάκη. Ως προς τον πυρήνα του νομοσχεδίου και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ιστορία γράφει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει τα δημοσιονομικά σε σταθερά θεμέλια δρομολογώντας αναπτυξιακή πορεία, ενισχύοντας το εισόδημα των νοικοκυριών. Όταν εμείς δρομολογήσαμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως η διασύνδεση POS, εσείς δεν δώσατε κάποιον αγώνα. Μόνοι μας δώσαμε τη μάχη πολιτικά και επιχειρησιακά και η μάχη αυτή σήμερα δικαιώνεται. Από εκεί προέρχεται το 1 δισ. ευρώ που σήμερα επιστρέφει στην κοινωνία. Πολλοί μιλούσατε γι’ αυτά αλλά η δική μας κυβέρνηση τα υλοποίησε. Δεν κατάλαβα αυτό που είπατε για τις αμυντικές δαπάνες. Όπως γνωρίζετε η χώρα μας έχει ιδιαιτερότητες και πάντοτε είχε αυξημένες αμυντικές δαπάνες. Η χώρα μας δαπανούσε περί το 3% του ΑΕΠ της πολύ πριν ξεκινήσει η συζήτηση στην ΕΕ. Η ρήτρα διαφυγής δίνει στην χώρα μας πρόσθετο και περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο. Έχουμε 3% αμυντικές δαπάνες και ταυτόχρονα πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει συνετή δημοσιονομική διαχείριση. Αυτό που πρέπει να μας πείτε είναι αν κάνει καλά η ελληνική κυβέρνηση που στηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους. Όσο αφορά για τις εξαγγελίες σας και το νέο ΕΚΑΣ, κοντός ψαλμός. Στις επόμενες εκλογές τα προγράμματα κομμάτων θα ελεγχθούν για την δημοσιονομική τους επίπτωση. Υπομονή για να δούμε την πραγματική κοστολόγηση του προγράμματός σας».
Για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αν κατάλαβα, μας κατηγορείτε για τον εμφύλιο στην Λιβύη. Κοιτάξτε. Αυτή η κυβέρνηση ασκεί πραγματική εξωτερική πολιτική επί του πεδίου. Όταν διαπραγματευόμαστε και χορηγούμε άδειες έρευνας σε μεγάλους κολοσσούς νότια της Κρήτης, έμπρακτα αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Σε εμάς ήρθαν και όχι στους Λίβυους. Όταν οι Λίβυοι προκήρυξαν τα δικά τους οικόπεδα, αναγνώρισαν την κόκκινη γραμμή. Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ ήταν ωραίος στα χαρτιά αλλά εμείς το κάναμε πράξη. Το 2010 πόσο κοντά φθάσαμε για να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με τη Λιβύη; Επί Γ. Παπανδρέου και όμως κάνατε πίσω. Δεν οριοθετήσατε την ΑΟΖ με τη Λιβύη όταν μπορούσατε. Εμείς το κάναμε με την Αίγυπτο. Εμείς οριοθετήσαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, εσείς όταν μπορούσατε να το κάνετε με τη Λιβύη, δεν το κάνατε».
Για το μεταναστευτικό, είπε: «Λέτε κύριε Ανδρουλάκη να μην προχωρήσουμε σε αναστολή ασύλου, αλλά θα σας πω το εξής. Ο λόγος που η χώρα προχωρά σε αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, έχει να κάνει με το μήνυμα που στέλνουμε στους διακινητές και στους πελάτες τους. Όταν φτάνουν στην Ελλάδα, θα μπορούν να μείνουν σε κλειστή δομή χωρίς να εξετάζεται η αίτησή της. Κυρία Κωνσταντοπούλου, ανήκετε στη συνομοταξία που λέει πως η Ελλάδα δεν έχει σύνορα. Εμείς έχουμε άλλη λογική και ακολουθούμε άλλη πολιτική. Στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό σε αυτή την προσπάθεια. Δεν υπονομεύουμε τους ένστολούς μας για να έρχεστε να τους κρεμάτε στα μανταλάκια για να κάνετε το δικό σας πολιτικό παιχνίδι. Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
«Για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, κύριε Ανδρουλάκη, έχουμε πολλά να πούμε, αλλά όχι σήμερα. Για τις διαχρονικές αμαρτίες, για τις ενέργειες του δικού σας κόμματος. Σας θεωρώ νέο και ευπρεπή πολιτικό… όταν θα απευθύνεστε σε αυτή την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο “γαλάζια συμμορία”. Δεν τον αποδέχομαι από ένα κόμμα που έχει στιγματίσει την ελληνική πολιτική με τον τρόπο που το έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. / ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΒΙΝΤΕΟ