Μανώλης Κεφαλογιάννης στο news-politics: «Η Ελλάδα ήταν και είναι πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών»

Share

Αποκλειστική συνέντευξη με απαντήσεις σε θέματα της επικαιρότητας, παραχώρησε στον ιστότοπό μας, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κεφαλογιάννης μιλάει:

-Για τις δημοσκοπήσεις και το προβάδισμα της ΝΔ: «Mία κυβέρνηση που με σοβαρότητα και αξιοπιστία αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας και μία αξιωματική αντιπολίτευση σε βέρτιγκο που έχει απωλέσει κάθε ίχνος σοβαρότητας»

-Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η σημερινή κυβέρνηση μετά από 20 μήνες στην εξουσία έχει διαχειριστεί με επιτυχία, αλλού μεγαλύτερη και αλλού μικρότερη με τα όποια λάθη ή αστοχίες τρεις πολύ σημαντικές κρίσεις»

-Για τα ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα ήταν και είναι πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών»

-Για την ένταση ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία: «Η Ουκρανία αποτελεί ένα σημαντικό εταίρο για την ΕΕ»

Γράφει η Πέγκυ Ντόκου

-Κύριε Κεφαλογιάννη, η Τουρκία με τα σοβαρά προβλήματά της στο εσωτερικό, συνεχίζει τις προκλήσεις κατά την συνήθη πρακτική της απέναντι στην Ελλάδα. Τελικά, τι μπορούμε να περιμένουμε παρά τις διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν;

Η χώρα μας, η Ελλάδα ήταν και είναι πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Στο πεδίο του διαλόγου. Ενός διαλόγου που θα εδράζεται πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η χώρα μας ασφαλώς δεν φοβάται να διαπραγματευτεί αλλά δεν διαπραγματεύεται επ’ ουδενί κάτω από το καθεστώς εκβιασμών, πιέσεων ή απειλών από κανέναν.

Με τη γειτονική χώρα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη μοναδική μας διαφορά, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και κατ΄ επέκταση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μία σύμβαση που ναι μεν δεν έχει υπογραφεί από την Τουρκία αλλά έχει υπογραφεί και κυρωθεί από πάνω από 150 χώρες αλλά και από Διεθνείς Οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που την καθιστά όχι απλά εφαρμοστέα αλλά πλέον εθιμικό δίκαιο. Κάτι άλλωστε που έχει παραδεχθεί δημοσίως και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσία μας πρόσφατα.

Με την Τουρκία, και αυτό είναι σαφές προς όλους δεν μπαίνουν, δεν μπορεί να τεθούν καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ούτε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας που ξεκίνησαν με την προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας να «γκριζάρει» το Αιγαίο ή να αμφισβητήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Που ενώ έχει καθοριστεί από το μακρινό 1931 με Προεδρικό Διάταγμα της τότε κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου ξεκίνησε η τουρκική αμφισβήτηση από το 1974 μετά την εισβολή στην Κύπρο.

Ούτε οι αναθεωρητικές της τάσεις για τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης που ξεκίνησαν μετά το 2017 με την τουρκική διαστρέβλωση να χαρακτηρίζει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «τουρκική». Κάτι που σαφώς αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάννης που ονομάζει την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη ελληνική εθνική μειονότητα και τη μειονότητα της Θράκης μουσουλμανική,

Ούτε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας που καταδικάστηκε απερίφραστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και αντιτίθεται ευθέως στο άρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που ορίζει ρητά και σαφώς ότι τα νησιά με οικονομική ζωή έχουν ίδια δικαιώματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τις ηπειρωτικές ακτές καθώς απεμπολεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Όλα αυτά δεν αποτελούν θέση της σημερινής κυβέρνησης. Αλλά πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Πάγιες θέσεις της χώρας. Και ορθώς ειπώθηκαν ξεκάθαρα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.

-Το ζήτημα με την Ουκρανία ανησυχεί την Ευρώπη αλλά και την Δύση. Εκτιμάτε ότι είναι μια χώρα που μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ και στην ευρωπαϊκή οικογένεια την ώρα που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της και χαρακτηρίζεται από πολιτική αστάθεια εδώ και χρόνια;

Παρακολουθούμε στην Ευρώπη με ιδιαίτερη ανησυχία και έντονο προβληματισμό τις τελευταίες εβδομάδες τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. Αυτή η ένοπλη σύρραξη στην Ανατολική Ουκρανία, ένας «ακήρυχτος πόλεμος» έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 13.000 ανθρώπους από το 2014 σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η εξέλιξη των τελευταίων ωρών ότι ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρησή του από τις συνοριακές ζώνες της Ουκρανίας όπου είχαν αναπτυχθεί σε προκεχωρημένες θέσεις το προηγούμενο διάστημα προκαλώντας υψηλή διεθνή ένταση και την αντίδραση των δυτικών δυνάμεων δεν μας καθησυχάζει αλλά αποτελεί ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, την κατεύθυνση της ειρήνευσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εποπτεύει στενά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και των οπλικών συστημάτων που είχαν συγκεντρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα της Ουκρανίας και την Κριμαία.

Ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Γιοσέπ Μπορέλ εξέφρασε σε δηλώσεις του την πλήρη και ακλόνητη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εθνική κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ενώ ο νέος Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στο πλευρό του Κιέβου.

Η Ουκρανία αποτελεί ένα σημαντικό εταίρο για την ΕΕ. Με τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας (ΑΑ) που περιλαμβάνει μια Βαθιά και ολοκληρωμένη Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (DCFTA) που υπογράφηκε το 2014 και ισχύει από το 2017 μετά την προσωρινή εφαρμογή, οι σχέσεις μας έχουν επιτύχει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο εγγύτητας.

Βασίζεται σε κοινές αξίες και στη δέσμευση για σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, του κράτους δικαίου, της χρηστής διακυβέρνησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Κοινός μας στόχος είναι η περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση και πολιτική σύνδεση μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ.

-Ένα σχόλιο για την κυβέρνηση: παρά την κούραση του κόσμου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά μπροστά τη Ν.Δ. με υψηλά ποσοστά και τον πρωθυπουργό ως καταλληλότερο.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν πράγματι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο να διατηρεί τα ποσοστά του αλλά και να διευρύνει τη διαφορά του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συρρικνώνεται δημοσκοπικά σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.

Αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει το ΣΥΡΙΖΑ και την ηγετική του ομάδα. Που όσο και αν «ξορκίζουν» την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων, σύμπτωση επαναλαμβανόμενη όμως παύει να είναι σύμπτωση καθώς οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών που έχουν δημοσιοποιηθεί δείχνουν μία σταθερή διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που κινείται πέριξ των 13 περίπου ποσοστιαίων μονάδων.

Μία διαφορά που λόγω των αλλοπρόσαλλων θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να θυμίσει στον αρχηγό της τη ρήση του Αβραάμ Λίνκολ ότι μπορείς να κοροϊδεύεις λίγο κόσμο για μεγάλο διάστημα, πολύ κόσμο για λίγο διάστημα αλλά δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα.

Θα ήθελα να θυμίσω μόνο ένα μικρό αλλά ενδεικτικό από τα πολλά παράδειγμα αυτής της εντελώς αντιφατικής στάσης της αντιπολίτευσης, μία στάση που εν πολλοίς καταδεικνύει μία προσπάθεια να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη από την παγκόσμια κρίση της πανδημίας που έχει πλήξει όλο τον πλανήτη.

Για το ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης η αξιωματική αντιπολίτευση στις 31 Μαρτίου δηλώνει ότι είναι παράλογο να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης. Το ίδιο κόμμα 20 ημέρες μετά στις 20 Απριλίου προτείνει ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης. Και όταν η κυβέρνηση ύστερα από υπόδειξη της επιτροπής λοιμωξιολόγων προχωρά στο άνοιγμα της εστίασης από τις 3 Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το άνοιγμα αυτό. Ο πλήρης παραλογισμός στα καλύτερά του.

Η σημερινή κυβέρνηση μετά από 20 μήνες στην εξουσία έχει διαχειριστεί με επιτυχία, αλλού μεγαλύτερη και αλλού μικρότερη με τα όποια λάθη ή αστοχίες τρεις πολύ σημαντικές κρίσεις. Την παγκόσμια κρίση της πανδημίας, τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό. Χωρίς να σταματά την υλοποίηση των αναγκαίων για τη χώρα μας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της μεταρρυθμίσεων.

Το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020 απέτρεψε με επιτυχία την τουρκική προσπάθεια στον Έβρο να περάσουν στην Ευρώπη χιλιάδες παράνομοι μετανάστες. Όλοι θυμόμαστε όχι μόνο την ευρωπαϊκή καταδίκη για την τουρκική προσπάθεια να εργαλειοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές αλλά και την επίσκεψη των προέδρων των Ευρωπαϊκών Θεσμών μετά από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού στον Έβρο όπου επιτόπου είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν τις τουρκικές προκλήσεις.

Τότε κάποιοι από την αντιπολίτευση κατηγορούσαν τη χώρα μας ότι δεν ανοίγει τα σύνορα, ότι δήθεν πυροβολεί τους «αθώους πρόσφυγες» ή χτίζει τείχη.

Στο ζήτημα της πανδημίας θα ήθελα καταρχήν να πω ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στο υγειονομικό προσωπικό, στους γιατρούς και στους νοσηλευτές για τη μεγάλη και αδιάκοπη μάχη που δίνουν. Δεν θα μπω στα νούμερα και στις στατιστικές που δείχνουν την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης από τη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης με πολύ καλύτερα συστήματα υγείας.

Να πούμε μόνο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε 550 περίπου κλίνες ΜΕΘ. Που σε ένα χρόνο με τη αμέριστη συμπαράσταση και των δωρητών η σημερινή κυβέρνηση υπερδιπλασίασε για την υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοιού.

Ενώ στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση κατάφερε να αναβαθμίσει τη διαφορά Ελλάδος-Τουρκίας σε ευρωτουρκική διαφορά. Κάτι που ενοχλεί αφάνταστα την τουρκική πλευρά που ήθελε να παραμείνουν τα ελληνοτουρκικά μία διμερής διαφορά.

‘Όλα αυτά δείχνουν μία κυβέρνηση που με σοβαρότητα και αξιοπιστία αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας. Και μία αξιωματική αντιπολίτευση σε βέρτιγκο που έχει απωλέσει κάθε ίχνος σοβαρότητας. Και νομίζω ότι δίνουν την απάντηση στο ερώτημά σας.

news-politics