Η Ειρήνη Βαζούκου συμμετέχει σε ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Share

Σε ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός συμμετέχει η Ροδίτισσα καλλιτέχνης, κα Ειρήνη Βαζούκου. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της διεθνούς biennale SPHINX 2021 με τίτλο ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ παρουσιάζεται, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Βοιωτίας, η εικαστική έκθεση «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ – Ο σύγχρονος πολιτισμός και η παράδοση των κειμένων», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, από τις 6 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021.

Η έκθεση αφορά στην σύνθεση των προσωπικών φωνών του βιβλίου με τα όρια που θέτει ο δημόσιος μνημειακός λόγος, όπως παρατίθεται από την αρχαία παράδοση, σε μια κοινή προσπάθεια ενάντια στην λήθη. Το «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» είναι ένα πειραματικό συλλογικό εγχείρημα εγκατάστασης ενός «μέγα-βιβλίου» που πιάνει το νήμα της
παράδοσης των εικαστικών βιβλίων (artist’s book).

Το έργο επιμελείται η καλλιτεχνική ομάδα «Ορίζοντας Γεγονότων» και συμμετέχουν σε αυτό 40 Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες μαζί
με κείμενα τους, όπως και θεωρητικών της τέχνης.

Πληροφορίες: https://www.sphinx-biennale.com/
https://www.mthv.gr

Η έκθεση παρουσιάστηκε ήδη στον εκθεσιακό χώρο του Ορίζοντα Γεγονότων στον Κεραμικό, στη Στοά του Βιβλίου και στο Επιγραφικό Μουσείο της Αθήνας προσφέροντας, σε αυτήν την τελευταία έκθεση, μια μοναδική ευκαιρία συνομιλίας του
πρωτότυπου αυτού έργου με τους αρχαίους προγόνους του, τους ομιλούντες λίθους!

Το «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» θα είναι στην Θήβα, τον Οκτώβριο τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, προσκαλώντας τους επισκέπτες του Μουσείου και το κοινό σε ένα διάλογο με την σύγχρονη τέχνη.

Συμμετέχουν: Ρένα Αβαγιανού, Κωνσταντίνος Αγγέλου, Γιάννα Αλεξοπούλου, Μαρία Αντωνάτου, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ειρήνη Βαζούκου, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Πέτρος Γεωργαρίου, Μαρία Δουκάκη, Θαλασσινή Δούμα, Ευτύχης Ευθυμίου (σχεδιασμός και κοπή εξώφυλλου), Τζίμης Ευθυμίου, Ράνια Καραμούζη, Ελισάβετ Κεχαγιά, Σπύρος Κόικας, Ειρήνη Κουκουλέτσου, Ειρήνη Κουτρίδου, Μαρία Λιάκου, Λυδία Μαργαρώνη, Κλεοπάτρα Μουρσελά, Γεωργία Μπλιάτσου, Ομάδα «Made in Athens», Δέσποινα Πανταζή, Κωνσταντίνανα Παρασκευοπούλου, Άννα Πιάτου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Παύλος Σουφλής (καλλιτεχνική βιβλιοδεσία), Διαμαντής Σταγγίδης, Κωνσταντίνος Σταμούλης, Ιορδάνης Στυλίδης (κείμενο), Αθηνά Σφαιροπούλου (κείμενο), Κερασιά Τουλιάτου, Δημήτρης Τρακαδάς, Ευτυχία Τζανετουλάκου (γραφιστικά κειμένων), Στάθης Φώτης, Σέντη Χανιαδάκη, Αθηνά Χατζή, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Γιώργος Χουρχούλης, Ιωάννα Χριστάκου. / tvstar

Η biennale SPHINX ανοιχτό κάλεσμα
Η biennale SPHINX ιδρύθηκε το 2015 και αφορά την διασύνδεση του τεράστιου πολιτισμικού αποθέματος της πόλης με την σύγχρονη τέχνη, προάγοντας έξυπνα έναν προβληματισμό παγκόσμιας εμβέλειας με στόχο την ίδια την κοινωνική ζωή. Το έργο της είναι αυτό που δημιουργείται από καλλιτέχνες, ερευνητές και πολίτες μέσα στον πραγματικό κοινωνικό ιστό της πόλης όπου σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται πολλαπλά καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα που κινητοποιούν μεγάλες μερίδες πληθυσμού σε διάφορα πεδία του επιστητού και αλλάζουν την ηθική και αισθητική διάσταση της ζωής, προτείνοντας μια νέα οντολογία. Πάνω σε αυτή την βάση οι έννοιες που επεξεργαζόμαστε είναι εκείνες της «ολιστικής τέχνης», της «κοινωνικής γλυπτικής» και της «ανθρώπινης οικολογίας».

Τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου και η ανθρώπινη δυστυχία είναι αναγκαιότητες που επιβάλλουν τον αναπροσανατολισμό της τέχνης σε μια ηθική υπέρ μιας ανθρώπινης οικολογίας που εμπιστεύεται την δημιουργική ικανότητα όλων των ανθρώπινων όντων και που εναποθέτει το μέλλον του πλανήτη σε αυτά. Θεωρούμε την κοινωνική γλυπτική ως εκείνο το θεωρητικό όχημα που επαναφέρει το χαμένο, αρχέγονο περιεχόμενο της κοινωνικής συμμετοχής στην σύγχρονη τέχνη, αποκαλύπτοντας εκείνο το βαθύ νήμα που συνδέει το παρελθόν με τον σύγχρονο κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο η biennale SPHINX επεκτείνει και δίνει μια διέξοδο σε ανάλογους προβληματισμούς που εξασκούνται στην Ευρώπη και στον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την κοινωνική γλυπτική παρέχονται στον παρακάτω σύνδεσμο του επίσημου ιστoτόπου:

https://www.sphinx-biennale.com/social-sculpture-2018

Η biennale SPHINX 2021 ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ
Η διεθνής biennale SPHINX βάζοντας φέτος ψηλά τον πήχη στην σύγχρονη πνευματική αναζήτηση, διερευνώντας με επιμονή τα θεμέλια του ανθρώπινου νοήματος και τ’ αδιέξοδα στην ταυτότητα του ανθρώπινου όντος-πολιτισμού, προτείνει, μέσα από ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό διεθνές κάλεσμα την εικαστική αναζήτηση με θέμα: ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ / ANTIGONE – LIMITS AND BORDERS. Στο θέμα επιζητείται η διερεύνηση των ορίων του σύγχρονου εγκλεισμού, και ο ρόλος της γυναίκας με αναφορά το αντίστοιχο ερώτημα των ανθρώπινων ορίων που θέτει το πρόσωπο της μυθικής Αντιγόνης, πριγκίπισσας της Θήβας, στην ομώνυμη Σοφόκλεια Τραγωδία. Αυτό που επιθυμούμε είναι να εξεταστεί η ευρύτερη έννοια του εγκλεισμού, ο εγκλεισμός ως κοινωνική και πολιτισμική κατάσταση, οι λόγοι και τα κείμενα του, η βία και οι μισητοί κανόνες, η μηχανική της ταυτότητας, οι επιτηρήσεις και οι τιμωρίες στον σύγχρονο κόσμο. Η παγκόσμια επικαιρότητα έρχεται εδώ να μας δώσει πολλά παραδείγματα.

Στη biennale που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 – 17 Οκτωβρίου 2021 με εκθέσεις και δρώμενα σε δύο (2) διαφορετικούς χώρους μέσα στην πόλη, αλλά και σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, θα συμμετέχουν καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, η μαθητική κοινότητα , φοιτητές σχολών καλών τεχνών και κοινό, μέσα ακριβώς σε εκείνο το πλαίσιο της κοινωνικής συνύπαρξης και της όσμωσης, της τεράστιας πολιτιστικής παράδοσης με το σύγχρονο πολιτισμό, εκείνης που εμπλουτίζει και αναδεικνύει την παρούσα πόλη.

Η biennale SPHINX, συνδέοντας την πλούσια, αρχαία πολιτιστική παρακαταθήκη με τον διεθνή χώρο της σύγχρονης τέχνης, τις συνδυάζει παράλληλα με τις ανάγκες εκπαίδευσης και πολιτιστικής έκφρασης όλων των ηλικιών, επινοώντας και επιτείνοντας δράσεις συνομιλίας της ελληνικής και διεθνούς τέχνης. Γι αυτό το λόγο συστήνει από τη μια, οριζόντια πρότυπα επικοινωνίας μεταξύ του τοπικού και του διεθνούς χώρου της τέχνης και του πολιτισμού και από την άλλη κάθετα τοπικά συστήματα δράσης μεταξύ των καλλιτεχνών, του κοινού και των μαθητών.