Για δεύτερη φορά σε ένα μήνα, το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών συμμετείχε σε συνάντηση στις Βρυξέλλες με στελέχη της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Γενικών Διευθύνσεων, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα κοινωνικής φύσεως. Ο αεικίνητος πρόεδρος του Δικτύου, Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, συμμετείχε στη συνάντηση αυτή, μαζί με τον Διευθυντή του Δικτύου, Κωνσταντίνο Κωστέλλο και μας δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ
Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιόγλου, οι συναντήσεις αυτές γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και είναι σημαντικές διότι εκεί γίνονται συζητήσεις για συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά και αναζητούνται λύσεις εξειδικευμένες. Καμία σχέση δεν έχουν οι συζητήσεις που γίνονται, με οριζόντιες πολιτικές, τόνισε. Η θέση μάλιστα της Κομισιόν είναι: «Πρέπει να βρούμε τις αδυναμίες των μικρών νησιών ακόμα και αν χρειαστεί να τα ψάξουμε ένα-ένα».
Ο πρόεδρος του ΕΔΜΝ μας εξήγησε ότι μετά το πρώτο ταξίδι στις Βρυξέλλες, τους δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις προθέσεις των Βρυξελλών και να παρουσιάσουν τις προτάσεις του Δικτύου, στη συνάντηση που έγινε με τους 42 δημάρχους των μικρών νησιών. Τότε ο πρωθυπουργός έδωσε άμεσα εντολή στον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να προχωρήσει στη δημιουργία προγραμμάτων για τα νησιά αυτά. Είχε πει μάλιστα χαρακτηριστικά, « η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι έχει τη θέληση να σκύψει πάνω στα προβλήματα, ειδικά των μικρών νησιών».
Στη συνέχεια, έχοντας δεδομένη τη στήριξη της κυβέρνησης, ο κ. Κεχαγιόγλου μετέβη και πάλι στις Βρυξέλλες, όπου αυτή τη φορά, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της αύξησης των καυσίμων και συγκεκριμένα οι μεγάλες διαφορές στο κόστος μεταξύ ενός μικρού και ενός μεγάλου νησιού. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τότε που ξεκίνησαν να λειτουργούν πολλά καταλύματα με τρόπο Airbnb, γεγονός που βοήθησε μεν τη χώρα, ταυτόχρονα όμως είχε δυσμενείς κοινωνικές προεκτάσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΔΜΝ Ελευθέριο Κεχαγιόγλου, η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρώπης( DG REGIO), φάνηκε να κατανόησε τα προβλήματα και συμφωνήθηκε να συνεργαστούν οι Περιφέρειες που ανήκουν τα μικρά νησιά με τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα ώστε να δημιουργηθούν προγράμματα και να υλοποιηθούν δράσεις για την επίλυσή τους.
Ιδέες υπάρχουν και τις έχουμε παρουσιάσει και λύσεις υπάρχουν που εστιάζουν σε ορίζοντα δεκαετίας, λέει ο πρόεδρος, και το ΕΔΜΝ τις έθεσε σε διαβούλευση με τους δημάρχους- μέλη του, ώστε να βρεθεί λύση για την έλλειψη κατοικιών για μακροχρόνια εργαζόμενους. «Οι οριζόντιες πολιτικές έφεραν αρνητικά αποτελέσματα για τα νησιά. Πρέπει να βρεθούν οι αδυναμίες των νησιών και να επεξεργαστούμε λύσεις για να τις αντιμετωπίσουμε», λέει ο ίδιος.
Το αισιόδοξο είναι ότι, η Κομισιόν είδε θετικά όλα αυτά, ανταποκρίθηκε , αναγνώρισε την κρισιμότητα της υπόθεσης και έδωσε «γραμμή» να διερευνηθούν οι ιδιαιτερότητες όλων των νησιών και να «ψαχθούν» αν είναι ανάγκη ένα προς ένα, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα και η φύση τους και να βρεθούν διέξοδοι με βάση την ιδιαιτερότητα του καθενός. Μάλιστα, το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 θα κριθεί στην Ελλάδα και στα Mικρά Νησιά.
Τέλος ο πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι ,είχε συναντήσεις και με στελέχη- εκπροσώπους των Ελληνικών Κομμάτων στα Ευρωπαϊκά Κόμματα. Τόνισε μάλιστα ότι οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών συμφωνούν σε κοινή γραμμή για την Επίλυση των προβλημάτων των Μικρών Νησιών.