Αλέξανδρος Κολιάδης: «Θα πάμε σε νέο διαγωνισμό για την αποκομιδή απορριμμάτων» – Τι είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Share

 

Την πρόθεση της δημοτικής αρχής, να προχωρήσει σε εκπόνηση νέας μελέτης και νέου διαγωνισμού για την αποκομιδή των απορριμμάτων στο νησί της Ρόδου, εξέφρασε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Κολιάδης. 

Με αφορμή σχετικά σχόλια από δημοτικούς συμβούλους αλλά και διάφορες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τοποθετούμενος επί του θέματος, υπογράμμισε τα εξής:

«Βεβαίως και δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με την αποκομιδή. Το αντίθετο, θα έλεγα. Εκτιμώ, ότι πληρώνουμε ακριβά και δεν υπάρχει η ανταπόδοση που θα έπρεπε από την υπηρεσία. 

Μπορεί η σύμβαση πλαισίου, να έχει πολλά κομμάτια σπουδαία και σημαντικά, αλλά βλέπουμε ότι ο ανάδοχος δεν μπορεί (για τον α’ ή β’ λόγο) να εκπληρώσει όλες αυτές τις ανάγκες. Ενώ έχει το περιθώριο να κάνει και να δώσει υπηρεσίες (και να πληρωθεί γι αυτές) δεν τις παρέχει –είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού κ.ο.κ. 

Ξέρω, (απευθυνόμενος προς τον προκάτοχό του κ. Αντώνη Καμπουράκη) ότι η προσπάθειά σας ήταν να υπάρχει μια σύμβαση που να προβλέπει τα πάντα: τις πλύσεις κάδων, τις διαγραμμίσεις και μια σειρά από άλλες παραμέτρους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αποκομιδή… όχι δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι και βεβαίως, δεν μας αρέσει να βλέπουμε εικόνες που δεν μας τιμούν. Αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζεται περισσότερο προσωπικό, ότι χρειάζονται περισσότερα δρομολόγια κ.λπ.

Γι αυτό και πρέπει να σας ανακοινώσω ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση με την αποκομιδή, θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε μια καινούργια μελέτη και να πάμε σε νέο διαγωνισμό. Και θέλουμε να είναι πολύ πιο ξεκάθαρα τα πράγματα για το τι θα πρέπει να κάνει ο ανάδοχος και πώς.

Θεωρώ ότι η προσπάθεια ήταν πάρα πολύ σημαντική για να γίνει μια σύμβαση που θα καλύπτει όλο το φάσμα (και μάλιστα, περιελάμβανε το Πράσινο αλλά στην πορεία, απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό). Ωστόσο, στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία, θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση με νέο διαγωνισμό.

Θα σας πω και κάτι ακόμη: δεν γίνεται να υπάρχουν πεντάστερα ξενοδοχεία και να έχουν απ έξω γεμάτους κάδους. Μου στέλνουν συνεχώς βίντεο και φωτογραφίες με πολλά σκουπίδια, από πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που ούτε με 10 κάδους θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν –ειδικά εάν είναι και all inclusive.

Συνεπώς, από το κόστος της αποκομιδής που πλησιάζει τα 14εκ. ευρώ +ΦΠΑ περί τα 6εκ. ευρώ είναι μόνο για τις ανάγκες των ξενοδοχειακών μονάδων (περί το 45%). Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά, σε σχέση με τα τέλη που λαμβάνουμε από αυτές τις ξενοδοχειακές μονάδες».

Ο ίδιος, ανέφερε πως η Ρόδος, πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά όλα αυτά που της έχουν αφαιρεθεί από την Πολιτεία –από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, τις παραλίες, τους πόρους και όσα αναλογούν στους Ροδίτες, εγγράφως και επισήμως:
«Προεκλογικά, η Ν.Δ. το είχε υποσχεθεί. Θα πρέπει να το διεκδικήσουμε ξανά» -τόνισε χαρακτηριστικά. / Πέγκυ Ντόκου