Η ιδέα για τη δημιουργία ενός μικρού φεστιβάλ αφιερωμένου στην τέχνη και συγκεκριμένα στο animation, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2007 από μια μικρή ομάδα με αγάπη για τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό γενικότερα στον -τότε- δήμαρχο Ερμούπολης Ιωάννη Δεκαβάλλα. Μερικούς μήνες μετά, θα εγκαινιαζόταν το Animasyros που θα είχε σημαντική επίδραση όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά και το ίδιο το νησί της Σύρου.
Με τα χρόνια, το φεστιβάλ μεγάλωσε, εμπλούτισε τις δράσεις του και απέκτησε διεθνή χαρακτήρα. Είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της χώρας, αλλά και ένα από τα πιο ξεχωριστά στην Ευρώπη, στον τομέα του κινηματογράφου και του animation. «Το εγχείρημα ξεκίνησε με την αγάπη των ερασιτεχνών και παραμένει σε μεγάλο βαθμό εθελοντικό έχοντας όμως και πολλούς αμειβόμενους συνεργάτες», λέει στο kathimerini.gr ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.
«Είχα το προνόμιο να δω τη γέννηση του φεστιβάλ, υπηρετώντας από άλλο πόστο την τότε δημοτική αρχή της Ερμούπολης. Η αλήθεια είναι ότι με την πάροδο των χρόνων, το φεστιβάλ αυτό δεν παύει να μας εκπλήσσει και να εμπλουτίζεται διαρκώς. Έχει εξελιχθεί στο κορυφαίο – τολμώ να πω – φεστιβάλ του νησιού και σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τα κινούμενα σχέδια. Κι εμένα όπως και πολλούς άλλους Συριανούς μάς έκανε να αγαπήσουμε τα κινούμενα σχέδια», συμπληρώνει η Αλίκη Λεονταρίτη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου – Ερμούπολης.
Φέτος, από τις 20 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, οι συντελεστές και οι επισκέπτες θα γιορτάσουν τα 15 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση με πρωτότυπες προβολές και δραστηριότητες. «Είναι ένα δείγμα ωριμότητας, και αυτή η ωριμότητα φαίνεται πια στη μεγέθυνση του οργανισμού καθώς και στον πλούτο του προγράμματος. Τα 15 χρόνια είναι ένα σημαντικό ορόσημο σε μια δράση που κάνει συνέχεια μικρά βήματα και μεγαλώνει», τονίζει ο κ. Καραμητσάνης.
Όμως τη χρονιά αυτή, επεκτείνεται και η Αγορά, που ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια ως μια μικρή ιδέα εμπλουτισμού του περιεχομένου του φεστιβάλ, και αποτελεί σήμερα τον πιο κομβικό και στρατηγικό πυλώνα του Animasyros. «Συνεργαζόμαστε με το πολύ μεγάλο γαλλικό στούντιο NEF Animation και θα έχουμε επίσης συμμετοχές από όλο τον κόσμο, θα διαγωνιστούν οι προεπιλεγμένες πέντε ταινίες για το βραβείο της Αγοράς, με σημαντικά δώρα από το στούντιο αλλά και άλλους παράγοντες του φεστιβάλ».
Εκτός από το καθιερωμένο Θέατρο Απόλλων που είναι η κοιτίδα του φεστιβάλ, αυτό απλώνεται σε μια σειρά από χώρους και εντός της Ερμούπολης όπως είναι το Πνευματικό Κέντρο, το Ινστιτούτο Κυβέλη, η Πλατεία Μιαούλη με ανοικτές προβολές, η Άνω Σύρος, η Ποσειδωνία, ο Φοίνικας.
Η συμβολή της κοινωνίας
Το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων είναι γνωστό όχι μόνο για την αρχιτεκτονική και την ιστορία αλλά επίσης για τον πλούσιο πολιτισμό του. «Η Σύρος είναι εστία για πολλά σημαντικά φεστιβάλ και πολιτιστικά γεγονότα με μοναδικό χαρακτήρα για μια τόσο μικρή περιφερειακή πρωτεύουσα», εξηγεί ο κ. Καραμητσάνης.
Φυσικά, η προσπάθεια της ιδρυτικής ομάδας για ένα τέτοιου είδους εγχείρημα δεν θα μπορούσε να επιτύχει χωρίς την υποστήριξη από την τοπική κοινότητα. «Όταν μιλώ για τοπική κοινότητα, εννοώ και την οργανωμένη κοινωνία (Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου/Δεύτερου Βαθμού, Περιφέρεια, Δήμος κ.λ.π), τις άτυπες ομάδες αλλά και τους μεμονωμένους ανθρώπους που συμβάλλουν. Το Animasyros, με μια σειρά από στοχευμένες δράσεις κυρίως του δεύτερου και τρίτου χρόνου, αγγίζει σήμερα την κοινωνία της Σύρου, ακόμα και ανθρώπους που δεν ασχολούνται με τον κινηματογράφο και το animation», λέει ο πρόεδρος.
Και συμπληρώνει: «Πολλοί έρχονται στο Animasyros γιατί το αισθάνονται ως κάτι δικό τους, αποτέλεσμα βέβαια μιας συστηματικής προσπάθειας. Συμμετέχουμε όλο το χρόνο σε δράσεις στο καρναβάλι, σε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, το καλοκαίρι με εργαστήρια στις παραλίες. Μας ενδιαφέρει πολύ το νησί, και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ εντάσσουμε για παράδειγμα στα εργαστήρια άτομα τρίτης ηλικίας σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ, άτομα με αναπηρία σε συνεργασία με τη Δομή Αναπηρίας – το Κδαπ ΜΕΑ της Ερμούπολης και σχολεία. Για πρώτη φορά φέτος συνεργαζόμαστε και με τη Σχολή Δελασάλ Σύρου, όπως έχουμε ήδη κάνει με όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία του νησιού».
Σύμφωνα με την κ. Λεονταρίτη, «η σχέση μεταξύ των Συριανών και του “Anima” όπως το αποκαλούμε με οικειότητα οι ντόπιοι, είναι μια κίνηση αμοιβαίας προσφοράς και στήριξης, ένα σταθερό, δημιουργικό ραντεβού πολιτισμού, κοινωνικής συμμετοχής και διεθνούς κινητικότητας του νησιού μας».
Η βοήθεια στον τουρισμό
Ποιος είναι όμως ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας στην ανάπτυξη και εξέλιξη του θεσμού; «Η αναγνώριση και η αγκαλιά της τοπικής κοινωνίας για το φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, είναι αποτέλεσμα μιας μεικτής προσπάθειας, αφενός από την πλευρά του φεστιβάλ να προσεγγίσει την κοινωνία, και αφετέρου από τη κοινωνία να μεταβολίσει όλο αυτό θετικά και να το εντάξει μέσα στη σημερινή του ταυτότητα», τονίζει ο κ. Καραμητσάνης.
Ο ΕΟΤ, ο Κεντρικός Φορέας Τουρισμού στη χώρα μας, υποστηρίζει το Animasyros εδώ και χρόνια, αναγνωρίζοντας ότι «τουρισμός και πολιτισμός πάνε χέρι-χέρι». Αυτό φυσικά ισχύει και για τη Σύρο και ιδιαίτερα την Ερμούπολη που κουβαλούν ένα τέτοιο ιστορικό και πολιτισμικό αποτύπωμα. «Το τουριστικό αποτύπωμα που πλέον επιτυγχάνει το Animasyros στο τέλος της τουριστικής σεζόν είχε επιλεγεί ως ένα βαθμό από τη Δημοτική Αρχή που μας ζήτησε το φεστιβάλ να γίνεται ιδανικά στο τέλος του Σεπτεμβρίου».
«Είχαμε την ιδέα ένα φεστιβάλ για μια τόσο σύγχρονη μορφή τέχνης όπως τα κινούμενα σχέδια με συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο να κλείνει την ενότητα των πολιτιστικών μας φεστιβάλ του καλοκαιριού. Δεν περιμέναμε από τους διοργανωτές να δίνουν τόσο μεγάλη έμφαση στην προβολή της Σύρου ως προορισμού για κάθε είδους εξορμήσεις. Μας τιμά ιδιαίτερα η διεθνής προβολή που κάνει το Animasyros στο νησί μας και αναμφίβολα επιδρά σημαντικά στην αυξημένη επισκεψιμότητα της Σύρου τα τελευταία χρόνια», λέει η κ. Λεονταρίτη. / πηγή: καθημερινή