Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου: Ανησυχία για τις «φουρνιές» των παράνομων μεταναστών – Το θέμα με τις ανεμογεννήτριες στη συνεδρίαση

Share

 

Με το ζήτημα που προέκυψε γι ακόμη μια φορά με τις «φουρνιές» των παράνομων μεταναστών αλλά και το θέμα με τις ανεμογεννήτριες στις περιοχές που επλήγησαν από φωτιά έναν χρόνο πριν, τέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, που είναι σε εξέλιξη. 

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης τόνισε τα εξής:

«Από τις συνεχείς επαφές που έχω με την Αστυνομία, το Λιμενικό και τις διάφορες υπηρεσίες, ενημερώθηκα για τις εξελίξεις. Δυστυχώς, η Ρόδος, η Σύμη και η Τήλος έχουν γίνει τόποι προσέλευσης μεταναστών, τον τελευταίο καιρό. 

Δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Ρόδου, αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε ‘αναρμόδιοι’ όταν υπάρχει θέμα με την εικόνα και την ασφάλεια του νησιού. Έχουμε συνεχείς επαφές με τους εκπροσώπους στα αρμόδια υπουργεία. 

Δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας –ειδικά τις τελευταίες ημέρες που παρακολουθούμε σε χωριά, σε σπίτια, σε πλατείες, σε ξενοδοχεία, ομάδες ανθρώπων.

Αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στους αρμόδιους και να μας πουν ‘ποιο είναι το σχέδιο’ γιατί αυτή την στιγμή, βάλλεται η Ρόδος, η εικόνα, η λειτουργία αλλά και η ασφάλεια του νησιού» -και πρότεινε στους αρχηγούς των παρατάξεων και να κληθούν οι εκπρόσωποι του αρμόδιου υπουργείου για να συζητηθεί το σχέδιο που υπάρχει από την Πολιτεία. 

Δεν μπορούμε να τους μετακινήσουμε ή να παρέμβουμε. Ωστόσο, δεν πρόκειται να λάβουμε καμία απόφαση εάν δεν μιλήσουμε όλοι μαζί με τις παρατάξεις, τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη και φυσικά, τους εκπροσώπους των αρμοδίων υπουργείων. Είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ σοβαρό. Και δεν φαίνεται ότι θα λυθεί σύντομα…» -όπως τόνισε προτείνοντας να γίνει μια ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους, αρχές, φορείς και εκπροσώπους υπουργείων.

Είπε ακόμη ότι και τα ΚΥΤ σε Λέρο κ Κω, αρχίζουν να γεμίζουν ενώ υπάρχουν πολλοί φόβοι για το ότι θα γεμίσει η Ρόδος.

Με το ζήτημα που προέκυψε γι ακόμη μια φορά με τις «φουρνιές» των παράνομων μεταναστών αλλά και το θέμα με τις ανεμογεννήτριες στις περιοχές που επλήγησαν από φωτιά έναν χρόνο πριν, τέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου

Για τους ΡΟΜΑ και τον καταυλισμό

Ο κ. Κολιάδης είπε ακόμη ότι είναι αναγκαίο πλέον, να δοθεί οριστική λύση με την κατάσταση στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ της Ρόδου αφού τα πράγματα πλέον έχουν φτάσει στο… απροχώρητο.

Η κατάσταση στον χώρο είναι απερίγραπτη, λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι τραγικές και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις ακόμη και αν είναι σκληρές ή δύσκολες. «Θα πάμε να καθαρίσουμε τον χώρο, μέχρι να δρομολογήσουμε την όλη διαδικασία για την μετεγκατάσταση. Ξέρουμε ότι έχουν περάσει πάνω από 25 χρόνια, αλλά, κάποτε πρέπει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία…» –ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο τοποθέτησης των ανεμογεννητριών και με αφορμή την σημερινή κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής Απολλώνων και των γύρω χωριών, για την αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε πως «θέλουμε να μάθουμε τι ακριβώς θα γίνει. Το θεωρώ προκλητικό να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα… καμένα. Είναι κάτι που μας βρίσκει αντίθετους και θα είμαστε απέναντι, σε κάθε περίπτωση» -όπως τόνισε.

Ο κ. Κολιάδης, είπε ακόμη ότι η Ρόδος βρίσκεται τους τελευταίους μήνες, στο μικροσκόπιο των εξονυχιστικών ελέγχων από ελεγκτικούς μηχανισμούς, λόγω του Τουρισμού και της επιχειρηματικότητας -ίσως και πάνω από το συνηθισμένο.

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Γερονικόλας πρότεινε να βρεθεί ένας προσωρινός χώρος φιλοξενίας των μεταναστών μέχρι να προωθηθούν οι διαδικασίες με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα που κυριαρχεί (εννοώντας με τις δεκάδες των μεταναστών που έχουν κατακλύσει διάφορους χώρους στην πόλη της Ρόδου).

Επικαλούμενος το ζήτημα με τον υπερτουρισμό – μαζικό τουρισμό που έχει αναδειχθεί στον δημόσιο διάλογο, ο κ. Γερονικόλας είπε πως «ναι, υπάρχει υπερτουρισμός, αλλά μιλάμε συγκεκριμένα για τρεις μήνες το χρόνο. Μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουμε το re-branding της Ρόδου και το θέμα». 

Τοποθετήσεις
Στην τοποθέτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Μιχάλης Κορδίνας, είπε πως υπάρχει θεσμικό έλλειμμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο για το θέμα των ΡΟΜΑ (αφού ο Δήμος Ρόδου, δεν μπορεί να χωροθετήσει) κάτι που αφορά και το θέμα με τις ανεμογεννήτριες όπου δεν ζητείται η θέση του Δήμου Ρόδου:

«Για καίριες επενδύσεις, για φωτοβολταϊκά κ.λπ. δεν μας ρωτάνε. Χωρίς το χωροταξικό του νησιού, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Η… ‘κερκόπορτα’ είναι να κάνουμε χωροταξικά για άλλα πράγματα (τοπικά σχέδια) χωρίς ολοκληρωμένο, γενικό χωροταξικό σχέδιο Ρόδου» ενώ, ανέφερε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ τοποθέτησε πάνω από 30 Η/Ζ σε όλο το νησί, χωρίς να έχει ρωτήσει κανέναν και μάλιστα χωρίς να ζητήσει άδεια από αρμόδιες αρχές.

«Οφείλουμε να λάβουμε μια πολιτική απόφαση εδώ μέσα (ως Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου) για τις ανεμογεννήτριες» -τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Ζανεττούλης ενώ και οι άλλες τοποθετήσεις, κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, ζητώντας να γίνει πολιτική παρέμβαση για το ζήτημα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Σωτήρης Βαγιανός

«Υπάρχει μια απαξιωτική πολιτική απέναντι στον Α’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στραγγαλισμό, αφαίρεση αρμοδιοτήτων και αφαίμαξη περιουσιών…» -ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Σωτήρης Βαγιανός, παρακινώντας για αντίδραση. «Η Ρόδος, πρέπει να υψώσει ανάστημα. Πρέπει να κοιτάξουμε τα θέματα συνολικά, την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τις παραλίες και μια σειρά από θέματα που μας αφορούν. Είναι η ώρα, να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν μέσω της ΠΕΔ, μέσω της ΚΕΔΕ κ.λπ. να αρχίσουμε να απαιτούμε την ανταποδοτικότητα που μας αξίζει» -ανέφερε.

Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο κ. Στράτος Καρίκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο Δήμος πρέπει να έχει έναν κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο (και λόγο) για θέματα όπως η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Το έζησα και ως αντιδήμαρχος και ως δικηγόρος και σε άλλα ζητήματα, όπως η τοποθέτηση των κεραιών. Ο Δήμος, δεν έχει λόγο και δεν είναι… τυχαίο αφού τα συμφέροντα, είναι τεράστια» -συμφωνώντας με την λέξη ‘καρτέλ’ που χρησιμοποίησε νωρίτερα επί του θέματος, ο κ. Σαρικάς.

(ρεπορτάζ σε εξέλιξη / Πέγκυ Ντόκου)