Γ. Χατζημάρκος: Η απόφαση του ΔΣ του Δήμου Καλύμνου για το οριστικό κλείσιμο του ΧΑΔΑ είναι μία ιστορική απόφαση που το νησί περίμενε για δεκαετίες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ
«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλύμνου για το οριστικό κλείσιμο του ΧΑΔΑ του νησιού, είναι μία ιστορική απόφαση για την Κάλυμνο, που το νησί περίμενε για δεκαετίες. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στις τελευταίες χωματερές που έμειναν στα νησιά μας, όπως αυτές της Καλύμνου και της Κω, αγνοώντας το λεγόμενο “πολιτικό.κόστος”, εφαρμόζοντσς κανόνες χρηστής και υπεύθυνης διοίκησης και τον νόμο.
Οι φυσικές χωματερές, όμως, πηγαίνουν παρέα με τις αντίστοιχες αντιλήψεις και πολιτικές και όποιος παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα τις εξελίξεις καταλαβαίνει ποιες νοοτροπίες μας κράτησαν στάσιμους και ομήρους. Η ώρα να λειτουργήσουμε υπεύθυνα, ώριμα, δημιουργικά και με αίσθημα καθήκοντος, είναι πάντα η ίδια. Είναι Τώρα!!»
Αυτά δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος σε ανάρτησή του, μετά το ιστορικής σημασίας Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλύμνου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Απριλίου 2025 και εκεί ψηφίστηκε ομόφωνα η απόφαση να κλείσει πλέον οριστικά η ντροπιαστική χωματερή του νησιού. Το ΔΣ πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Αποστόλη Ασπράκη, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Ευστρατίου, του Επάρχου ΠΕ Καλύμνου, Μανώλη Μουσελή και του περιφερειακού συμβούλου, Μικέ Ζηρούνη.
Εκτελούμε σήμερα το καθήκον μας εφαρμόζοντας τη νομοθεσία. Τα πρόστιμα πέφτουν βροχή και δεν μπορούσαμε να αφήσουμε κανένα νησί μας να πεθάνει. Εφαρμόζουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό, κάνουμε τη δουλειά μας με διαφάνεια και λογοδοσία, και μας είπαν πολλά για αυτό . Η αλήθεια είναι όμως ότι και τα δυο νησιά, Κάλυμνος και Κως έχουν πρόβλημα περιβαλλοντικό και πρόβλημα με την υγεία των δημοτών, τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια του ΔΣ.
Ξεκαθάρισε ότι η Κως δεν είχε ΧΥΤΑ, είχε και εκεί σε λειτουργία χωματερή και από τον περασμένο Σεπτέμβρη μπαίνει τάξη. Για την Κω αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις ενέργειες και συνελεύσεις που έγιναν από το Φο.Δ.Σ.Α για το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων της Καλύμνου στην Κω και δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις από τον Δήμαρχο Κω, κ. Θεοδόση Νικηταρά. Επίσης τόνισε ότι ο κ. Νικηταράς έχει ψηφίσει παρόμοιες λύσεις και εφαρμόζονται σε άλλα νησιά. Εκεί ρώτησε ο κ. Νικηταράς αν συμφωνούν οι άλλοι δήμαρχοι;;, είπε ο Περιφερειάρχης. Για το ΧΥΤΑ της Κω πρόσθεσε πως λείπει μόνο ένα στοιχείο για το φάκελο αδειοδότησης του.
Ο Γιώργος Χατζημάρκος εξήγησε πως, στο Φο.Δ.Σ.Α λόγο έχουν μόνο οι δήμαρχοι και εκεί όλες οι αποφάσεις είναι ομόφωνες. Έχουμε σχέδιο και εξασφαλισμένα τα χρήματα για ότι κάνουμε και επιλέγει πάντα ο Φορέας Διαχείρισης την καλύτερη λύση που έχει πάντα το λιγότερο κόστος για τον πολίτη. Στο σημείο αυτό εξήγησε πως στο παρελθόν η δεματοποίηση ήταν μονόδρομος και αφορούσε μόνο τους Δήμους .
Τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και η ωφελημένη , αν συνεργαστούν τα νησιά μεταξύ τους, θα είναι η Κως για την οποία θα μειωθεί το gate fee και ο δημότης της Κω θα επιβαρυνθεί με φθηνότερο κόστος διαχείρισης. Για την Κάλυμνο, όπως είπε, είναι «μία η άλλη» διότι κερδίζει το κόστος λειτουργίας ΧΥΤΥ, αν υπήρχε, και πληρώνει το κόστος μεταφοράς.
Στη συνέχεια , ο Γενικός Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ, Χρήστος Γαμβρούδης ενημέρωσε για τα τεχνικά ζητήματα για τη μεταβατική διαχείριση- προσωρινή λύση, για τον διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για τη μεταφόρτωση απορριμμάτων (έως 6.000 τόνους ετησίως, στην οριστική λύση 8.000 τόνοι), καθώς και για τις δύο Μονάδες Επεξεργασίας που θα κατασκευαστούν σε Κάλυμνο και Κω.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ψηφίστηκε ομόφωνα, αναφέρει :
“Αποφασίζουμε, την παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ Δήμου Καλυμνίων στην θέση Γιανναχώραφα με την συμβασιοποίηση και έναρξη υλοποίησης της μεταβατικής διαχείρισης των αστικών αποβλήτων Καλύμνου.
Η μεταβατική διαχείριση των αποβλήτων περιλαμβάνει την θαλάσσια μεταφορά των αποβλήτων στον πλησιέστερο νόμιμο αποδέκτη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε εφαρμογή της απόφασης της 10/9/24 του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της αναθεωρημένης μελέτης του ΠΕΣΔΑ Ν. Αιγαίου. Επισημαίνεται ότι κατά την διάρκεια της μεταβατικής διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, προβλέπεται επιπλέον των σύμμικτων, η ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής από τον Δήμο/ΦΟΣΔΑ, (όπως μπαταρίες , ογκόλιθοι, κλαδιά κλπ).
Παρακαλούμε το τμήμα περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού Δωδεκανήσου, αφού λάβει υπόψη το ανωτέρω, να προβεί στην έκδοση άδειας αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Καλύμνου, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκπόνηση οριστικής μελέτης αποκατάστασης του ΧΑΔΑ.”
ΒΙΝΤΕΟ