«Γεννητούρια» στην Ρόδο: Χελωνάκια caretta caretta ξεμύτισαν από τις φωλιές τους σε Ενυδρείο κ Τσαμπίκα (pics n video)

Share

 

«Γεννητούρια» είχαμε στην Ρόδο, πρόσφατα. Τις τελευταίες μέρες, νεαρά χελωνάκια Caretta caretta ξεμύτισαν από τις φωλιές τους της στις παραλίες του Ενυδρείου και της Τσαμπίκας και ήδη κολυμπάνε στην ανοιχτή θάλασσα! Όπως γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο ο ιχθυολόγος του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου και του ΕΛΚΕΘΕ κ. Γεράσιμος Κονδυλάτος: 

Καλορίζικα!!!
Τις τελευταίες μέρες, νεαρά χελωνάκια Caretta caretta ξεμύτισαν από τις φωλιές τους της στις παραλίες του Ενυδρείου και της Τσαμπίκας και ήδη κολυμπάνε στην ανοιχτή θάλασσα!
Ελπίζουμε να τα καταφέρουν εκεί έξω και να τα ξαναδούμε σε περίπου 20 χρόνια που θα επιστρέψουν στις ίδιες παραλίες που γεννήθηκαν για να γεννήσουν και αυτά με τη σειρά τους.
Και επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, να υπενθυμίσουμε ότι εάν δούμε χελωνάκια να βγαίνουν από την άμμο, τα αφήνουμε μόνα τους να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα και κυρίως ΔΕΝ ρίχνουμε πάνω τους φως από φακό ή φλας!
Είναι πολύ σημαντικό να περπατήσουν στην παραλία ώστε να την απομνημονεύσουν και να ξαναγυρίσουν στην ίδια για να γεννήσουν.
Η περίοδος ωοτοκίας συνεχίζεται, επομένως είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσουμε κάποια θαλάσσια χελώνα να βγαίνει στην ακτή για να γεννήσει.
Την παρατηρούμε αθόρυβα από μακριά και ενημερώνουμε τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου-Ενυδρείο/ΕΛΚΕΘΕ μέσω τηλεφώνου (2241078320) ή με μήνυμα στο facebook Rhodes Αquarium – Hydrobiological Station – HCMR ή Rhodes Aquarium ώστε να γίνει ειδική περίφραξη για τη προστασία της φωλιάς.
Τέλος, να ευχαριστήσουμε όλους τους πολίτες, το προσωπικό των παραλιών και τους νυχτοφύλακες που μας ενημέρωσαν για τις φωλιές και τα χελωνάκια (κ. Eirini Demelou, Tasos Sarikas, Bloom Water Park Tsampika Beach, κ. Λευτέρης, Ammara beach bar).
Φυσικά να ευχαριστήσουμε το Δήμος Ρόδου και κ. George Toppos και Stavros Tsouvalis και ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ -Κοινότητα Αρχαγγέλου 2024-2028 κ. George Varelis που έδρασαν άμεσα και έσβησαν όλα τα φώτα στις παραλίες ωοτοκίας κατά τη διάρκεια της εκκόλαψης των νεοσσών!
Επίσης, να ευχαριστήσουμε τα Πρότυπα Κέντρα Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης “Δημιουργία” και τη κ. Βασιλική Μιχαηλάκη Αρφαρά για τη προσφορά τους σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τη περίφραξη και προστασία των φωλιών.

 

ΒΙΝΤΕΟ

https://www.facebook.com/100011208513060/videos/pcb.2127981160918814/544272531279364