Οι λεπτομέρειες της διάταξης και το εύρος της έρευνας
Η υπόθεση, που συγκλονίζει την τοπική κοινωνία και προκαλεί τριγμούς στις πολεοδομικές δομές του νησιού, φέρνει στην επιφάνεια ένα βαθιά ριζωμένο σύστημα αυθαιρεσίας, εξυπηρετήσεων και ύποπτων συναλλαγών που επί χρόνια λειτουργούσε εκ των έσω – με βασικούς υπαλλήλους των πολεοδομικών υπηρεσιών να φέρονται όχι ως απλοί αποδέκτες εντολών, αλλά ως συντονιστές και εκτελεστικά στελέχη ενός πολυεπίπεδου μηχανισμού διαφθοράς.
Η διάταξη δέσμευσης με αριθμό 28/2025, φέρει ημερομηνία 8 Απριλίου 2025 και υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Αρχής, στο πλαίσιο των διατάξεων του Ν. 4557/2018. Εκδόθηκε μετά από πόρισμα που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, βάσει του υπ’ αριθμ. ΕΜΠΙ 12 εγγράφου της ίδιας ημερομηνίας.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Α’ Μονάδας της Αρχής και τη σχετική αναφορά της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για τη διάπραξη σειράς κακουργηματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων:
– συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
– δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλων
– ψευδής βεβαίωση και πλαστογραφία
– υπεξαγωγή εγγράφων
– παράβαση καθήκοντος
– εμπορία επιρροής
Τα παραπάνω αδικήματα συνθέτουν το πλαίσιο δράσης ενός πολυπλόκαμου και θεσμικά ενσωματωμένου κυκλώματος, που φέρεται να είχε εγκαθιδρυθεί στους κόλπους των πολεοδομικών υπηρεσιών της Ρόδου. Οι εμπλεκόμενοι δεν ήταν εξωτερικοί εισβολείς, αλλά μέλη του ίδιου του μηχανισμού, δημόσιοι υπάλληλοι που για χρόνια διαχειρίζονταν κρίσιμες αρμοδιότητες και –σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας– φέρονται να αξιοποιούσαν τη θέση τους για να εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα έναντι αδράς αμοιβής.
Η δέσμευση αφορά το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των κατηγορουμένων: από καταθέσεις και θυρίδες, μέχρι επενδυτικά προϊόντα, μετοχές και ακίνητα υψηλής αξίας. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης λογαριασμοί σε ελληνικά και ξένα τραπεζικά ιδρύματα, εξαιρουμένων μόνο αυτών που σχετίζονται με μισθούς ή συντάξεις – και μόνο στο μέτρο που καλύπτουν βασικά εισοδήματα διαβίωσης.
Η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που αποφάσισε η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος βασίζεται σε συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα για κύκλωμα διεφθαρμένων πολεοδόμων στη Ρόδο. Σύμφωνα με το πόρισμα, πρόσωπα που σχετίζονται μεταξύ τους με συγγενικούς ή επαγγελματικούς δεσμούς, φέρονται να εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω αποδοχής ανεξήγητων τραπεζικών πιστώσεων, αγοράς και επένδυσης σε ακίνητα, αλλά και μέσω της σύστασης εταιρειών που χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για τη νομιμοφανή μεταφορά κεφαλαίων αδιευκρίνιστης προέλευσης. Ενδεικτικά, περιγράφεται περίπτωση οικογένειας με επαναλαμβανόμενες πιστώσεις σε προσωπικούς και εταιρικούς λογαριασμούς, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, καθώς και αγοράς ακινήτων με κεφάλαια αγνώστου προέλευσης. Παράλληλα, αναφέρεται και η σύσταση εταιρειών με σκοπό τη διοχέτευση του εγκληματικού προϊόντος και τη μετατροπή του σε νόμιμη περιουσία.
Οι πράξεις αυτές, σύμφωνα με το πόρισμα, συνιστούν ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, οδηγώντας στην απόφαση για δέσμευση περιουσιών έως ότου διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αρχή αναμένεται να κινηθεί και σε δεύτερη φάση, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος, για τον εντοπισμό επιπλέον ύποπτων διαδρομών χρημάτων, ενδεχόμενων εμπλοκών offshore εταιρειών, αλλά και τρίτων προσώπων που λειτούργησαν ως ενδιάμεσοι. Παράλληλα, αξιολογείται το ψηφιακό υλικό που έχει κατασχεθεί από τις διωκτικές Αρχές -υπολογιστές, σκληροί δίσκοι, USB και κινητά τηλέφωνα- που, σύμφωνα με πηγές του ρεπορτάζ, περιλαμβάνουν εσωτερική αλληλογραφία, οδηγίες και πιθανόν καταγεγραμμένες συνομιλίες που αποκαλύπτουν τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος. / πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ