Σε συνέχεια του επεισοδίου που εκτυλίχθηκε χθες στο λιμάνι της Ερμούπολης, στη Σύρο, όπου μία ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε φιλο-παλαιστινιακή διαμαρτυρία, ενόσω το κρουαζιερόπλοιο Crown Iris, της ισραηλινής εταιρίας Mano Cruise επιχειρούσε να ελλιμενιστεί, το Ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας άλλαξε τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του για τα ταξίδια στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, μετά τις εικόνες ντροπής που έλαβαν χώρα στο λιμάνι της Σύρου, το ισραηλινό όργανο “τοποθέτησε” το επίπεδο απειλής της χώρας στο δύο, από το ένα, σε κλίμακα που φτάνει μέχρι το 4, γεγονός που σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί και οι Εβραίοι καλούνται να λάβουν “αυξημένα προληπτικά μέτρα ταξιδεύοντας στην Ελλάδα” (potential threat).
Τα γεγονότα
Συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στη Σύρο με αφορμή την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Crown Iris, της ισραηλινής εταιρία Mano Cruise, που μετέφερε περίπου 1.600 τουρίστες από το Ισραήλ.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έλαβε χώρα στο λιμάνι της Ερμούπολης, με τους διαδηλωτές να κυματίζουν παλαιστινιακές σημαίες και να ζητούν τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν, σύμφωνα με αναφορές, περίπου 300 άτομα, μέλη τοπικών συλλόγων, οι οποίοι κρατούσαν πανό με το συνθήματα όπως “Σταματήστε τη γενοκτονία” και “Δεν υπάρχει κλιματισμός στην κόλαση”, κάνοντας έτσι αναφορά στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με αναφορές, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα στην αποβάθρα, χωρίς, ωστόσο, να σημειωθούν βιαιοπραγίες.
Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από μια ομάδα κατοίκων του νησιού, οι οποίοι δήλωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο σκοπός της διαδήλωσης ήταν να “σηκώσουν τις γροθιές τους σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα”.
“Είναι απαράδεκτο οι τουρίστες από το Ισραήλ να συνεχίζουν να είναι ευπρόσδεκτοι εδώ, ενώ οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν στη Λωρίδα”, ανέφεραν οι διαδηλωτές.
Παρέμβαση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών και αλλαγή ρότας του Crown Iris
Παρέμβαση για το γεγονός φέρεται να υπήρξε του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και επικοινωνία ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, κ.κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και Gideon Saar, χωρίς, ωστόσο, να δοθούν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της συζήτησής τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Times of Israel, η απόφαση να μην αποβιβαστούν οι επιβάτες δεν προήλθε από τις ελληνικές αρχές, αλλά από το ισραηλινό πλήρωμα του πλοίου, προκειμένου να μην εκτεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες.
Η ιδιοκτήτρια εταιρία του κρουαζιερόπλοιου Mano Maritime ανέφερε σε δήλωσή της προς τη βρετανική εφημερίδα The Guardian: “Το πλοίο έφτασε στη Σύρο, συνάντησε μια διαδήλωση φιλοπαλαιστινιακών υποστηρικτών και οι επιβάτες παρέμειναν σε αυτό χωρίς να τους επιτραπεί η αποβίβαση”.
Αρχικά, η Mano Shipping δήλωσε ότι θα υπάρξει “μικρή καθυστέρηση” στην αποβίβαση, καθώς εκτίμησε ότι η διαδήλωση θα διαλυθεί “εντός μισής ώρας”. Αλλά καθώς η ώρα περνούσε και η καθυστέρηση παρατεινόταν, η εταιρία αποφάσισε το πλοίο να λύσει κάβους στις 3 μ.μ. και να αλλάξει δρομολόγιο προς τη Λεμεσό στην Κύπρο.
Αυτό επιβεβαίωσε και το Λιμενικό, ότι, δηλαδή το πλοίο απέπλευσε γύρω στις 3 το μεσημέρι, νωρίτερα από το αρχικό του πρόγραμμα.
Δήλωση του Γιάννη Χατζή

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής αναφορικά με το θέμα αναφέρει τα εξής:
“Η Ελλάδα είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Ισραηλινούς, καθώς μόνο το 2024 εκτιμάται ότι επισκέφθηκαν τη χώρα 621.000 ταξιδιώτες από το Ισραήλ.
Το πόσο αυτό το μεμονωμένο, πλην κατακριτέο, γεγονός επηρεάσει την τουριστική κίνηση από το Ισραήλ στην Ελλάδα μένει να το δούμε… H Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τον θεσμό της φιλοξενίας.
Μια αξία βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμό μας, που ξεπερνά σύνορα και συγκυρίες.
Περιστατικά όπως αυτό που σημειώθηκε πρόσφατα σε ελληνικό νησί, όπου δεν επετράπη η αποβίβαση επισκεπτών, φέρνουν στο φως την ανάγκη να διαφυλάξουμε συλλογικά την εικόνα της χώρας ως τόπου ανοιχτού, ασφαλούς και φιλόξενου.
Είναι σημαντικό η Πολιτεία να προλαμβάνει και να διαχειρίζεται ανάλογες συμπεριφορές που δεν εκφράζουν το πνεύμα φιλοξενίας και δεν αντικατοπτρίζουν τη στάση της πλειονότητας των πολιτών.
Ο τουρισμός είναι δίαυλος κατανόησης και σεβασμού. Μας θυμίζει ότι, πέρα από τις διαφορές μας, μοιραζόμαστε κοινές ανθρώπινες ανάγκες, αγωνίες και ελπίδες.
Όσοι επιλέγουν να επισκεφθούν τον τόπο μας, έρχονται με την επιθυμία να βιώσουν την καθημερινότητά μας και να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας.
Κι αυτό είναι ευκαιρία όχι απειλή. Είναι ευκαιρία για ανοιχτό διάλογο, για αλληλεπίδραση, για να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε: ένας λαός που σέβεται, ακούει και καλωσορίζει.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει, η φιλοξενία είναι το σταθερό μας έδαφος. Ας την προστατεύσουμε. Γιατί το αύριο είναι κοινό. Και ο τουρισμός μπορεί να είναι ο πιο ανθρώπινος τρόπος για να το χτίσουμε μαζί”.