Ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Δημοκρατίας, διοργάνωσε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα “Χτίζουμε ΜΑΖΙ τη Ναυτιλία και τη Νησιωτική Πολιτική”, που έγινε με την παρουσία του Προέδρου του Κινήματος Στέφανου Κασσελάκη, στις 29 Μαρτίου 2025 στον Πειραιά στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι βουλευτές του Κινήματος Ραλλία Χρηστίδου και Γιώτα Πούλου, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρώην Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Συντονίστρια του Τομέα Ναυτιλίας Καίτη Γιαννακά, καθώς και στελέχη από τις Ομάδες Πρωτοβουλίας του Κινήματος της Περιφέρειας του Πειραιά και Νήσων, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων της Ναυτιλίας και των νησιωτικών περιοχών.
Την εκδήλωση άνοιξε η Βουλευτής του Κινήματος Ραλλία Χρηστίδου, ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, η εισήγηση του Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τη Συντονίστρια Κατερίνα Γιαννακά.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος τόνισε τις ιδιαίτερες σχέσεις διαχρονικά του Πειραιά με τη νησιωτική χώρα, αναφέρθηκε στη μεγάλη παροικία νησιωτών του Πειραιά, τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά μετά από εκείνη των Μανιατών και επισήμανε το ενδιαφέρον του για στενότερη συνεργασία του Δήμου με τα νησιά.
Παρέμβαση επίσης έκαναν ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουπής και ο πρώην Βουλευτής και Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Κασσάρας.
Η Ομιλία του Προέδρου του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανου Κασσελάκη
– Το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας
Στην ομιλία του, ο κ. Κασσελάκης ανέδειξε τη σημασία της ναυτιλίας για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι ο κλάδος συμβάλλει στο 9% του ΑΕΠ και αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες της εθνικής μας ταυτότητας.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η ελληνική ναυτιλία να χάσει την πρωτοκαθεδρία της λόγω άστοχων πολιτικών και έλλειψης οράματος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναλύοντας το σχέδιο του Κινήματος Δημοκρατίας, ο κ. Κασσελάκης παρουσίασε μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων, που στοχεύουν στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας:
- Διατήρηση του φόρου τόνου, με κλιμακωτές εκπτώσεις για όσους επενδύουν σε πράσινα πλοία, δημιουργώντας έτσι κίνητρα για την ανανέωση του στόλου.
- Αναπροσαρμογή του ελληνικού νηολογίου, ώστε να είναι ελκυστικό έναντι άλλων ναυτιλιακών κέντρων, προσφέροντας φορολογική και θεσμική σταθερότητα.
- Δημιουργία Εθνικού Ταμείου Καινοτομίας Ναυτιλίας με χρηματοδότηση από τον κλάδο και το κράτος, για την ανάπτυξη πράσινων καυσίμων όπως το υδρογόνο και η αμμωνία.
- Επενδύσεις στα ναυπηγεία και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε ακριτικά νησιά, ενισχύοντας την άμυνα, την οικονομία και την απασχόληση.
- Ψηφιακή μετάβαση του κλάδου, με την ίδρυση Εθνικού Ψηφιακού Κόμβου Ναυτιλίας και την ενσωμάτωση τεχνολογιών AI και blockchain.
- Ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης και προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, με ειδικά προγράμματα επιδότησης και συνεργασία με διεθνή ναυτιλιακά ινστιτούτα.
- Δημιουργία τεχνικών σχολών για την ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του κλάδου.
- Προώθηση της Ελλάδας ως παγκόσμιου ναυτιλιακού κέντρου, μέσω στοχευμένων επενδύσεων και διεθνών συνεργασιών.
Ο κ. Κασσελάκης έκλεισε την ομιλία του καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να στηρίξουν το όραμα για μια δυναμική, καινοτόμο και βιώσιμη ελληνική ναυτιλία. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει θεατής στις εξελίξεις. Είναι ώρα να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας ανήκει, επενδύοντας στη ναυτιλία μας, στηρίζοντας τους ανθρώπους της και διαμορφώνοντας ένα σταθερό, ανταγωνιστικό φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο. Η θάλασσα είναι δική μας – ας την κάνουμε ξανά μεγάλη».
Η ομιλία της Ραλλίας Χρητίδου
Το Κίνημα Δημοκρατίας παρεμβαίνει δυναμικά σε κάθε τομέα που αφορά τη ζωή των πολιτών, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Στόχος μας είναι η βελτίωση των συνθηκών απέναντι σε ένα κράτος που αδικεί κατάφορα όλες τις κοινωνικές ομάδες!
«Δεν μπορούμε να αγνοούμε την τεράστια εθνική σημασία της νησιωτικής χώρας και τη δυναμική συμβολή της στο ΑΕΠ. Όμως, οι νησιώτες βιώνουν σήμερα τις επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και της πλήρους αδιαφορίας του κράτους!»
Η υποβάθμιση των δομών υγείας, η εκρηκτική ακρίβεια, η αισχροκέρδεια και η εγκατάλειψη της νησιωτικής Ελλάδας από το κράτος είναι πραγματικότητα. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες – οι «εθνικοί δρόμοι» των νησιών – έχουν καταντήσει
πολυτέλεια για λίγους. Αυτό πρέπει να αλλάξει!
“Αυτό που χρειάζεται δεν είναι άλλες κενές υποσχέσεις. Χρειάζεται πολιτική βούληση. Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι εδώ για να υπερασπιστεί τα νησιά, τους ανθρώπους τους και το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή!».
Η εισήγηση του Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τη Συντονίστρια
Κατερίνα Γιαννακά
Η χώρα μας είναι η μοναδική πολυνησιακή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επί πλέον τα περισσότερα ελληνικά νησιά βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά της και γι’ αυτό είναι περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη από τους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή, από τις μεταναστευτικές ροές και την κλιματική αλλαγή.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, στον Τομέα Ν. κ .Ν.Π., ανοίγουμε διάλογο και ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε τη νησιωτική μας πολιτική.
Στόχος μας είναι να καταστεί το «Νησιωτικό Ισοδύναμο» άξονας πολύπλευρης ανάπτυξης της νησιωτικής χώρας, ώστε οι νησιώτες να απολαμβάνουν τα δημόσια αγαθά ως ισότιμοι πολίτες της χώρας. Επεξεργαζόμαστε και συζητάμε προτάσεις σε όλους τους τομείς.
Στον Πολιτισμό
- Δίνουμε έμφαση στην προστασία των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, της πνευματικής δημιουργίας, ως δημόσιων αγαθών και είμαστε αντίθετοι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων, ακόμη και των ανασκαφών, που προωθεί η κυβέρνηση.
- Προωθούμε τη διοικητική αποκέντρωση και στελέχωση των αρχαιολογικών και διοικητικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ στις πρωτεύουσες των νησιωτικών νομών, εκεί που δεν υπάρχουν, όπως στις Κυκλάδες και τη θέσπιση «δημοτικής αρχαιολογικής υπηρεσίας» στους νησιωτικούς δήμους, η οποία θα λειτουργεί σε συνεργασία και υπό την εποπτεία της αντίστοιχης υπηρεσίας του ΥΠΠΟ.
Στην Παιδεία
- Η Εκπαίδευση πρέπει να καταστεί ταυτοτικό στοιχείο της νησιωτικότητας με πυλώνα το «Νησιωτικό Ισοδύναμο».
- Η λειτουργία των σχολικών μονάδων προσχολικής αγωγής, Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, πρέπει στα νησιά να προσδιορίζεται, με στόχο κανένα νησιωτόπουλο να μη στερείται το δημόσιο αγαθό της παιδείας στον τόπο μόνιμης κατοικίας του.
- Ειδική μέριμνα, διοικητική, οικονομική, στεγαστική, για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να επιλέγουν τα νησιά και να επιδιώκουν την παραμονή τους σε αυτά.
- Επέκταση του θεσμού των δυσπρόσιτων σχολείων και στα νησιά με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.
- Φορολογικά κίνητρα σε εκπαιδευτικούς σε νησιά μέχρι 3.000 κατοίκους.
- Διασύνδεση και συνεργασία -«εκπαιδευτική υιοθεσία»- των σχολείων των μικρών νησιών με αντίστοιχα γειτονικών νησιών – «κόμβων», με στόχο την ανταλλαγή επισκέψεων, κοινά μαθήματα διδασκαλίας (ζωντανά και διαδικτυακά), κοινές εκπαιδευτικές δράσεις κ.ά. για την αναβάθμιση της λειτουργίας των μικρών σχολείων και την κοινωνικοποίηση των μαθητών τους.
Στην Υγεία
- Ένα σύγχρονο Εθνικό σύστημα Υγείας πρέπει να περιλαμβάνει ειδικό σχεδιασμό για τα νησιά, ένα «Νησιωτικό ΕΣΥ», όπως:
- Ίδρυση ανεξάρτητης ΔΥΠΕ Αιγαίου.
- Αναβάθμιση δομών Α/θμιας υγείας σε όλα τα νησιά • Ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) ανά δήμο-νησί χωρίς μονοπρόσωπες ειδικότητες.
- Αναβάθμιση και ίδρυση δομών Β/μιας φροντίδας υγείας (Κ. Υγείας- Νοσοκομείο) σε όλα τα μεγάλα νησιά με προτεραιότητα τα νησιά ναυαρχίδες του τουρισμού.
- Ίδρυση βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ σε νησιά κόμβους. Διοικητική Αποκέντρωση – Τοπική αυτοδιοίκηση. Η Διοικητική αποκέντρωση στη νησιωτική χώρα αποτελεί ζωτικό στοιχείο στην καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση των νησιωτών.
Στην Αυτοδιοίκηση
- Στον μεγαλύτερο αριθμό νησιών, το ρόλο της διοίκησης επιτελεί η τοπική αυτοδιοίκηση, της οποίας ο ρόλος καθίσταται κομβικός.
- Η επανεξέταση του νόμου «Καλλικράτης» είναι ζωτικής σημασίας για πολλά νησιά.
- Η μεταφορά αρμοδιοτήτων τοπικού ενδιαφέροντος στους νησιωτικούς Δήμους, παράλληλα με τους αντίστοιχους πόρους, είναι επιβεβλημένη.
- Η Πολιτική Προστασία είναι ανύπαρκτη ουσιαστικά στα νησιά, εκτός από την μόνιμα υποστελεχωμένη Πυροσβεστική.
Κοινωνικές υπηρεσίες
- Η Δημιουργία δομών Κοινωνικών υπηρεσιών, που είναι ανύπαρκτες ουσιαστικά ακόμη και στις πρωτεύουσες των νησιωτικών νομών, όπως συμβουλευτικά γραφεία, δομές για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων, θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, κακοποιημένων γυναικών, ηλικιωμένων, χρόνια πασχόντων.
Στις υποδομές
- Ειδική μέριμνα από την Πολιτεία για τις βασικές υποδομές των νησιών, λιμάνια, αεροδρόμια, ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα των οικισμών κ.ά., εξ αιτίας της υπέρβασης από την φέρουσα δυναμικότητα ταχύτατους ρυθμούς εξαντλούν την αντοχή και τη δυναμικότητά τους από την υπέρβαση της φέρουσας δυναμικότητας των νησιών.
Στο Περιβάλλον
- Η Προστασία του νησιωτικού φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί για το Κίνημα Δημοκρατίας έργο άμεσης προτεραιότητα. Απαιτείται σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και κατάλληλες δομές σε όλα τα νησιά, για την αποτελεσματική προστασία του ιδιαιτέρου κάλλους νησιωτικού φυσικού περιβάλλοντος. Μια αμμοθίνα για να δημιουργηθεί, απαιτούνται εκατοντάδες χρόνια, αλλά αρκούν μερικά λεπτά της ώρας για να ισοπεδωθεί. Το φυσικό περιβάλλον των νησιών αποτελεί τη μεγαλύτερη και πολυτιμότερη πηγή ζωής και πλούτου γι’ αυτά. Για την προστασία και την ισόρροπη αξιοποίησή των.
Στον Αγροτοκτηνοτροφικός τομέα
- Ο πρωτογενής τομέας, δυναμικός και ποιοτικός στα νησιά, απειλείται με εξαφάνιση, λόγω του υψηλού κόστους των γεωργικών εφοδίων, της ενέργειας, των καυσίμων, της έλλειψης εργατικών χεριών και της κλιματικής αλλαγής.
- Η οικοπεδοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, που παρατηρείται σε πολλά νησιά, συρρικνώνει δραματικά την καλλιεργήσιμη αγροτική γη.
- Επιβάλλεται η θεσμοθέτηση ειδικών μέτρων για τη στήριξη του «επιχειρείν» στον πρωτογενή τομέα, η προώθηση των ΠΟΠ προϊόντων, πολιτικές προσέλκυσης εργατικών χεριών σε όλους τους παραγωγικούς τομείς (αγροτοκτηνοτροφικό, οικοδομικό, τουριστικό).
Στη Στέγη
- Το πρόβλημα της στέγης είναι οξύτατο στα νησιά, για τους δημόσιους λειτουργούς, τους εργαζόμενους γενικότερα, αλλά και τους ίδιους τους νησιώτες. Ενδεικτικές προτάσεις άμεσης αντιμετώπισης: του στεγαστικού:
- Ενοικίαση από την Πολιτεία, την Περιφέρεια και τους Δήμους, κατοικιών, για εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς, δωρεάν, είτε με μικρό ενοίκιο.
- Κατασκευή συγκροτημάτων κατοικιών για τη στέγαση των δημοσίων λειτουργών.
- Θέσπιση κινήτρων, όπως φορολογικές απαλλαγές για τα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση σε υπαλλήλους.
- Κατασκευή φοιτητικών εστιών στα νησιά που είναι έδρα Πανεπιστημιακών Σχολών.
Στον Τουρισμό
- Ο τουρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή πλούτου για τα νησιά και τη χώρα και πρέπει να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της εγχώριας παραγωγής και όχι ως απειλή εξαφάνισής της.
- Η μετεξέλιξη του τουρισμού σε μονοκαλλιέργεια υπονομεύει τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης στα νησιά.
- Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να επεξεργαστούμε την πολιτική μας με στόχο:
- Την ποιοτική ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών, πρέπει να στοχεύει σε πολιτικές συμβατές με το φυσικό περιβάλλον, με τον πρωτογενή τομέα, με τον πολιτισμό και με τη φέρουσα ικανότητα κάθε νησιού.
- Την ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού, όπως ο περιπατητικός, ο θρησκευτικός, ο Ιστορικός-πολιτιστικός, ο γαστρονομικός, ο καταδυτικός, συμβάλλουν δημιουργικά στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών, στην διεύρυνση και
επέκταση της τουριστικής σεζόν.
- Ο υπερτουρισμός, υπαρκτό φαινόμενο, με ορατές πλέον τις επιπτώσεις του, οδηγεί στην υποβάθμιση, ποσοτική και ποιοτική, μέχρι και την εξάντληση του φυσικού πλούτου.
BINTEO