Πρωτοβουλία ευθύνης των φορέων της Ρόδου για τη στελέχωση του Αεροδρομίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» με μόνιμο ιατρικό προσωπικό – Το κοινό αίτημα, στη Βουλή από τη Μίκα Ιατρίδη
Σε κοινή τους δήλωση – παρέμβαση, εκπρόσωποι παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Ρόδου ενώνουν τις φωνές τους, απευθύνοντας ισχυρό και ξεκάθαρο αίτημα για την στελέχωση του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας» με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συλλογική και τεκμηριωμένη παρέμβαση ευθύνης, που αναδεικνύει το επικίνδυνο κενό από την έλλειψη παροχής ιατρικών υπηρεσιών στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» μέσω του οποίου διακινούνται εκατομμύρια επισκέπτες και απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι.
Με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την εύρυθμη λειτουργία του Αερολιμένα και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης επισκεπτών και εργαζομένων, οι εκπρόσωποι των φορέων με κοινή επιστολή τους προς τα Υπουργεία Υγείας, Τουρισμού και Υποδομών, τη 2η ΔΥΠΕ καθώς και τη Διοίκηση της FRAPORT ζητούν την άμεση στελέχωση του ιατρείου του αεροδρομίου.
Η επιστολή συνυπογράφεται από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, τον Οργανισμό Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου, τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, τον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, το Πανδωδεκανησιακό Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων, το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου και τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου.
Η επιστολή είναι η ακόλουθη:
ΘΕΜΑ: Κοινή Παρέμβαση εκπροσώπων παραγωγικών φορέων για την ανάγκη μόνιμης παρουσίας ιατρού στον Διεθνή Αερολιμένα Ρόδου ΔΙΑΓΟΡΑΣ
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να θέσουμε ξανά υπόψη σας ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που αφορά την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και, συγκεκριμένα, την παρουσία μόνιμου ιατρικού προσωπικού στον Διεθνή Αερολιμένα Ρόδου.
Η Ρόδος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, εξυπηρετώντας καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως την τουριστική περίοδο. Αξίζει να αναφερθεί ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Fraport, στη Ρόδο το 2024 διακινήθηκαν 6.921.748 επιβάτες, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, κατά το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου, μεταξύ των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η εταιρεία.
Σε ένα τόσο πολυσύχναστο αεροδρόμιο, με ιδιαιτέρως αυξημένη επιβατική κίνηση, σε ένα νησιωτικό προορισμό και με ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες τους θερινούς μήνες, το ιατρείο παραμένει κλειστό και δεν υπάρχει παρουσία μόνιμου ιατρικού προσωπικού, καθώς αυτή προβλέπεται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που ο αερολιμένας έχει επιβατική κίνηση άνω των 7.000.000 επιβατών (ΦΕΚ 769/10.03.2017).
Αντιλαμβάνεστε ότι τα περιστατικά τα οποία χρήζουν ιατρικής βοήθειας δεν είναι μηδενικά ούτε σπάνια. Η απουσία μόνιμου ιατρού και η καθυστέρηση χορήγησης πρώτων βοηθειών ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τις ανθρώπινες ζωές εκατομμυρίων επιβατών και υπαλλήλων και υπονομεύει τη λειτουργία του Αερολιμένα και την εικόνα του προορισμού.
Έχει καταγραφεί πλήθος περιστατικών στον αερολιμένα της Ρόδου, για τα οποία απαιτήθηκε η άμεση παρέμβαση ιατρού, και σε ορισμένες περιπτώσεις η απουσία του απέβη μοιραία για τη ζωή συνανθρώπων μας. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση 52χρονης επιβάτιδας από τη Νορβηγία, η οποία έχασε τη ζωή της λίγα λεπτά μετά την άφιξή της, στις 21 Μαΐου 2023.
Κυρίες και Κύριοι,
Ζητούμε την επανεξέταση του εν λόγω θέματος και την άμεση στελέχωση του ιατρείου με μόνιμο ιατρό για την άμεση παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε έκτακτα περιστατικά, εντός του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου.
Όλοι και όλες μας, ανεξαιρέτως, μπορεί να βρεθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η παρουσία ιατρικού προσωπικού στον Διεθνή Αερολιμένα Ρόδου ΔΙΑΓΟΡΑΣ δεν αποτελεί θέμα Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, αλλά θέμα Ασφάλειας, Λειτουργικότητας και Εμπιστοσύνης σε έναν Σύγχρονο Διεθνή Αερολιμένα.
Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα και προσβλέπουμε στις άμεσες ενέργειές σας.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
Οι Συνυπογράφοντες:
Χρήστος Μιχαλάκης, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου
Γεώργιος Τόππος, Πρόεδρος Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού
Γιάννης Παπαβασιλείου, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
Παναγιώτης Εγγλέζος, Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου
Κωνσταντίνος Σπανός, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου
Γεώργιος Ματσίγκος, Πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου
Σάββας Καρατζιάς, Πρόεδρος Πανδωδεκανησιακού Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων
Δημήτριος Σαλαχούρης , Πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου
Θεοδόσης Καστανίδης , Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου
Την ανάγκη μόνιμης παρουσίας ιατρού στο Διεθνή Αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας» έφερε στη Βουλή και τα Υπουργεία Υγείας, Τουρισμού, Υποδομών και Μεταφορών η Μίκα Ιατρίδη.
Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Δωδεκανήσου κατέθεσε ως Αναφορά την επιστολή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, του Πανδωδεκανησιακού Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων, του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου και του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου.
Στην εν λόγω επιστολή, αναφέρεται ότι με δεδομένο ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Ρόδου «Διαγόρας» έχει επιβατική κίνηση κοντά στους 7.000.000 επιβάτες, θα πρέπει να εξεταστεί η άμεση στελέχωση του ιατρείου του αεροδρομίου με μόνιμο γιατρό για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε έκτακτα περιστατικά εντός του αεροδρομίου.
Η στελέχωση αυτή είναι απολύτως απαραίτητη και κομβικής σημασίας για το Διεθνή Αερολιμένα Ρόδου, ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ασφάλεια, η λειτουργικότητα και η εμπιστοσύνη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή των φορέων της Δωδεκανήσου.