Κολιάδης για παραλίες: «Η Ρόδος, έχει στοχοποιηθεί και πλήττεται πανελλαδικά, μέσα στην τουριστική περίοδο»

Share

 

Το θέμα με τις παραλίες επανήλθε σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, με τον Δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Κολιάδη να ξεκαθαρίζει στην τοποθέτησή του, ότι «Η Ρόδος πλήττεται πανελλαδικά. Το νησί μας έχει στοχοποιηθεί» ενώ, τόνισε πως «εμείς, ως Δημοτική Αρχή, καλούμεθα να λειτουργήσουμε όπου και όπως πρέπει με το νόμιμο τρόπο αλλά δεν θα επιτρέψουμε να δυσφημιστεί η εικόνα του νησιού». 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΕΓΚΥ ΝΤΟΚΟΥ

Από την σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος υπογράμμισε τα εξής:
«Η Ρόδος, πλήττεται αρκετά πανελλαδικά. Νομίζω ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχει στοχοποιηθεί το νησί μας, από κάποια ΜΜΕ. Γενικότερα, βλέπουμε μια αντιμετώπιση αρκετά έως πολύ αυστηρή –κεντρικά. Το λέω αυτό, γιατί βλέποντας άλλες περιοχές και άλλα νησιά σε άλλα σημεία της Ελλάδας όπου υπάρχουν θέματα πολύ σοβαρά, ενώ εδώ, παρακολουθούμε μια πολύ αυστηρή προσπάθεια εξάντλησης της νομιμότητας στο νησί μας.

Βεβαίως και είμαστε υπέρ της εφαρμογής του Νόμου, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε όλοι πως εμείς βρισκόμαστε στο μέσω μιας τουριστικής περιόδου, όπου το νησί είναι γεμάτο επισκέπτες. Είμαστε μέσα σε μια τουριστική περίοδο όπου προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των επισκεπτών, να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και αυτή την στιγμή το μόνο που βλέπουμε είναι μια αυστηρή εξάντληση της τήρησης της νομοθεσίας χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο.

Το λέω αυτό γιατί, σε κάποιες παραλίες βλέπουμε σήμερα, το άλλο… άκρο με την εικόνα ερήμωσης. Επιπλέον, ο Δήμος Ρόδου, καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα για τα οποία δεν είμαστε αρμόδιοι –αλλά στοχοποιούμεθα. Π.χ. στην παραλία της Αγάθη όπου δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα να παρέμβουμε, παρά να την καθαρίσουμε. Η εικόνα είναι πολύ άσχημη και δεν μας αντιπροσωπεύει…

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, καλούμεθα να λειτουργήσουμε όπου και όπως πρέπει με το νόμιμο τρόπο αλλά δεν θα επιτρέψουμε να δυσφημιστεί η εικόνα του νησιού. 

Έχουμε προβεί σε κάποιες ενέργειες, έχουμε κάνει προτάσεις σε υπουργεία ώστε οι παραλίες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, τόσο για τους ξένους επισκέπτες μας όσο και για τους πολίτες του νησιού μας, ενώ να υπάρχουν τα μέσα εξυπηρέτησης για όσους πηγαίνουν εκεί.

Ζητάμε την ισορροπία, να υπάρχει μια σωστή αντιμετώπιση, διότι οι ‘ακραίες’ λύσεις, ΔΕΝ βοηθάνε.

Και βεβαίως, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει στην Ρόδο, αυτό που έγινε πέρσι σε ένα άλλο νησί του Αιγαίου και φέτος πληρώνει τα… σπασμένα –των κακών ενεργειών που έκανε κάποιος επιχειρηματίας». 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Ο Δήμος της Ρόδου με 125.000 κατοίκους και φιλοξενούμενους πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, καλείται και οφείλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτής της τεράστιας τουριστικής δραστηριότητας. εξασφαλίζοντας τη λειτουργικότητα των παραλιών και την ελεύθερη πρόσβαση όλων (επισκεπτών και κατοίκων) σε αυτές.

Η δυνατότητα αυτή έχει περιοριστεί σχεδόν καθ’ ολοκληρία με την παραχώρηση στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ των παραλιών που έχουν χαρακτηριστεί ως «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα» (άρθρο 71 του ν. 5036/2023) και εν συνεχεία με τον νόμο 5092/2024 , όπου όλες οι παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας διενεργούνται ηλεκτρονικά κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας από την Κτηματική Υπηρεσία, αποκλείοντας τους δήμους από τη διαχείριση των παραλιών του.

Όλος αυτός ο δημόσιος πλούτος που είναι κοινός για όλους, έχει φτάσει να μονοπωλείται από μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν επιβάλει ανέφικτες τιμές στα ομπρελοκαθίσματα. Έτσι έχει αναγορευθεί η παραλία σε πολύ ακριβό εμπόρευμα, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον κόσμο ντόπιο και ξένο, να απολαύσει το δικαίωμά του στην αναψυχή και την ξεκούραση, εάν δεν πληρώσει αδρά.

Επιπτώσεις έχουμε και στον κλάδο της εστίασης με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αφού σε ταβέρνες όμορες με την παραλία, το κόστος που επιβάλλεται για να παρέχει δωρεάν ομπρελοκαθίσματα είναι ανέφικτο.

Πιστεύουμε ότι ο ρόλος του κάθε δήμου πρέπει να είναι καθοριστικός για τη διαχείριση του αιγιαλού και παραλίας ως κοινοχρήστων χώρων και σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνούμε με το άρθρο 14 του νόμου 5092/2024 που περιορίζει τις αρμοδιότητές του μόνο στην καθαριότητα, την ναυαγοσωστική κάλυψη και τη συμμετοχή του σε κλιμάκια ελέγχου. Ο δήμος πρέπει να έχει τα μέσα, την χρηματοδότηση και την αρμοδιότητα για την διαχείριση των παραλιών και την προστασία του περιβάλλοντος στις παράλιες ζώνες.

Προτείνουμε να διεκδικήσει ο δήμος Ρόδου από την κυβέρνηση:
• Να καταργηθεί ο νόμος 5036/2023, που παραχωρεί στην ΕΤΑΔ ΑΕ τις παραλίες και να περάσουν στη δικαιοδοσία του Δήμου.
• Να καταργηθούν οι διατάξεις του νόμου 5092/2024 που προβλέπουν ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την αξιοποίηση των παραλιών, όπως επίσης και όλες εκείνες τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας που στερούν το δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στις παραλίες.
• Να χρηματοδοτηθεί ο δήμος για τις δαπάνες στην καθαριότητα, την ναυαγοσωστική κάλυψη και για όλες τις απαραίτητες εργασίες και τον εξοπλισμό, ώστε να καταστούν οι παραλίες λειτουργικές και ασφαλείς για τους λουόμενους, προσβάσιμες και ελεύθερες για όλους.