Μάνος Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο – Η Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε έχει ήδη καταλήξει σε προτάσεις και συμπεράσματα»

Share

 

Η Ομάδα Εργασίας που είχε συσταθεί για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη Σχολή Δυτών Καλύμνου και τη λειτουργία της, ολοκλήρωσε το έργο της, σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστου Στυλιανίδη στην κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε κατεθέσει ο Μάνος Κόνσολας, όπως μας ενημερώνει ο ίδιος ο βουλευτής Δωδεκανήσου με ΔΤ. To News-Politics.gr είχε θέσει ερώτημα σε podcast (Τετ α Τετ) στον κ. Κόνσολα στις 19 Απριλίου και είχαν συζητηθεί οι προτάσεις που είχε καταθέσει ο βουλευτής μαζί με σχετική ερώτηση στη βουλή, με αρ. πρωτ. 4311/15.4.2024. 

Όπως αναφέρει ο Υπουργός, η Ομάδα Εργασίας κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν: στην περίοδο λειτουργίας της Σχολής, στα κριτήρια εισαγωγής και αποφοίτησης, στη στελέχωση της Σχολής με διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, στο πρόγραμμα διδασκαλίας, στην χρηματοδότηση καθώς και στην εργασιακή απασχόληση των αποφοίτων της Σχολής.

Μάλιστα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, στην έγγραφη απάντηση-ενημέρωσή του, αναφέρει ότι στην τελική επεξεργασία θα ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Μάνος Κόνσολας, οι οποίες προβλέπουν:

1ον : Διασφάλιση της χρηματοδότησης για τη λειτουργία της Σχολής Δυτών μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας με το Υπουργείο Οικονομικών.

2ον: Διετής φοίτηση στη Σχολή για την απόκτηση πτυχίου και πιστοποίησης, όπως γίνεται και στα ΙΕΚ, αντί των 40 εργάσιμων ημερών, όπως ισχύει σήμερα.

3ον: Κάθε ακαδημαϊκή χρονιά θα πρέπει να περιλαμβάνει 7 μήνες θεωρητική-πρακτική κατάρτιση και 4 μήνες πρακτική εξάσκηση σε καταδυτικά σκάφη, σπογγαλιευτικά, οστρακοκαλλιέργειες, τεχνικές εργασίες, αγωγούς, πόντιση υπογείων καλωδίων, δημιουργία λιμένος, βιολογικούς καθαρισμούς, εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου, ανέλκυση ναυαγίων.

4ον : Αλλαγή και βελτίωση του επιπέδου του προγράμματος σπουδών. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρέπει να ενταχθούν μαθήματα σχετικά με τη Γεωλογία, την Αρχαιολογία, Ξένες Γλώσσες αλλά και την Περιβαλλοντική Προστασία και την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης.

5ον: Διασύνδεση της Σχολής Δυτών Καλύμνου με τον International Marine Contractors Association, που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειονότητα εργολάβων και εφοδιασμού στον κλάδο των υπεράκτιων ναυτιλιακών κατασκευών παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι συνθήκες απασχόλησης για τους αποφοίτους της.

6ον: Παροχή δυνατότητας μετεκπαίδευσης στους αποφοίτους της Σχολής Δυτών.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός, κ. Στυλιανίδης, στόχος είναι η Σχολή Δυτών Καλύμνου να αποτελέσει ένα πρότυπο ειδικής επαγγελματικής σχολής και τα επαγγελματικά προσόντα των δυτών να αναγνωρίζονται, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. «Με δεδομένο ότι η Ομάδα Εργασίας που σύστησε το Υπουργείο ολοκλήρωσε το έργο της, θα πρέπει να περάσουμε, πλέον, στην τελική επεξεργασία των προτάσεων και στη θεσμοθέτησή τους για την αναβάθμιση της Σχολής Δυτών Καλύμνου.

Αυτό αποτελεί υπόθεση όλης της Καλύμνου. Θα αναλάβω σχετική πρωτοβουλία για να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση».