Επικοινωνιακή ρελάνς επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης ακόμη κι αν έχει να εμφανιστεί τέσσερα 24ωρα, την ώρα που γνώριμα πρόσωπα στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφουν, προκαλώντας αμηχανία.
Το προσκλητήριο ετοιμότητας που απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης στα μέλη και στα στελέχη που τον στηρίζουν δεν ήταν παρά η πρώτη επικοινωνία του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον «έξω κόσμο» μετά από ένα τριήμερο αφωνίας και εγκλεισμού στο αρχοντικό των Σπετσών.
Από τις αντικρουόμενες διαρροές ακόμη και για αποστρατεία μέσω «φίλων» αντί κύκλων ή του περιβάλλοντός του, ο κ. Κασσελάκης αυτή τη φορά πέρασε μέσω συνεργατών στην πρώτη δημόσια παρέμβαση.
Το σήμα ετοιμότητας που έστειλε στα μέλη και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια έμμεση δήλωση ότι είναι παρών στις εξελίξεις.
Κερδίζει χρόνο
Ήταν ένα πρώτο βήμα ώστε ο κ. Κασσελάκης να επιστρέψει στην επιφάνεια, αλλά και μια πολύτιμη ανάσα για να κερδίσει χρόνο, εκτιμούν οι αντίπαλοί του, μέχρι να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις: να κάνει δικό του κόμμα ή να μπει και πάλι στην κούρσα διαδοχής.
Για να πάρει όμως τις αποφάσεις του, ο κ. Κασσελάκης πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα στα χέρια του σε αριθμούς και μετρήσιμα μεγέθη. Αρχικά μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον πυρήνα στελεχών και βουλευτών που όσο ήταν πρόεδρος ήταν πιστοί του σύμμαχοι.
Διαίρεση
Μετά τους Νίκο Παππά και Ρένα Δούρου, που μπήκαν στα κατάστιχα των υπονομευτών του νέου προέδρου και καταχωρίστηκαν στη «νομενκλατούρα της γραφειοκρατίας», γιατί σύμφωνα με την πλευρά Κασσελάκη τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του προέδρου στην ΚΕ, σειρά πήραν οι Πάνος Ρήγας και Νίκος Σκορίνης, που μεταπήδησαν στην Πολιτική Γραμματεία με την πλευρά των 100 υπέρ των αργών διαδικασιών για εκλογή νέου προέδρου στα τέλη Νοεμβρίου, γέρνοντας τη ζυγαριά στο 18-3 στην ψηφοφορία.
Από το στρατόπεδο του κ. Κασσελάκη πάντως δεν εκπέμπεται και η απόλυτη σύμπνοια μεταξύ των άλλοτε συναγωνιστών.
Μεσαία στελέχη αλληλοσπαράσσονται και για το «τις πταίει» της βαριάς ήττας στην ΚΕ.
Ο Λεωνίδας Μπεχράκης, πρόσωπο που βρισκόταν στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας και πολύ κοντά στην ηγεσία Κασσελάκη, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του παραιτηθέντος γραμματέα οργανωτικού Γιάννη Βουλγαράκη, χρεώνοντάς του ότι «κρέμασε τον πρόεδρο» και ότι «απέτυχε» στον ρόλο που του είχε ανατεθεί από τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη.
Διαψεύδει η πλευρά Κασσελάκη τα περί ταμειακών διαθεσίμων
Την ίδια στιγμή, η φήμη για εύρεση χρημάτων σε δεσμευμένο λογαριασμό με τα οποία θα καταβληθεί η μισθοδοσία του Ιουλίου στα κομματικά μέσα ενημέρωσης άναψε νέες φωτιές.
Η πλευρά Κασσελάκη διαψεύδει κατηγορηματικά την ύπαρξη ταμειακών διαθέσιμων στον ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτούνται αν τα χρήματα αυτά μαζεύτηκαν την περασμένη Δευτέρα, διαφορετικά, όπως προσθέτουν, πρόκειται για σπέκουλα εις βάρος του κ. Κασσελάκη, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα.
Πολάκης κατά Μωραΐτη-Κοντιάδη
Εν τω μεταξύ, ο Παύλος Πολάκης, απαντώντας στον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη για την ανάλυση του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη ο οποίος υποστηρίζει ότι ο κ. Κασσελάκης παραμένει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρότι κηρύχθηκε έκπτωτος από το δεύτερο τη τάξει εκτελεστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, την ΚΕ, ρώτησε «από πότε τα καταστατικά των κομμάτων τα εξηγούν συνταγματολόγοι;», για να προτείνει μάλιστα «να φωνάξουμε και το Ελεγκτικό Συνέδριο να ελέγξει τις δαπάνες!».
Ο Τεμπονέρας «επιστρέφει»
Οι πιθανοί υποψήφιοι αναμένουν τις οριστικές αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας για να καθορίσουν τις κινήσεις τους.
Ο Παύλος Πολάκης, μάλιστα, καλεί τώρα και σε debate τον κ. Κασσελάκη ερμηνεύοντας τις αναφορές για δημιουργία νέου κόμματος ή στις «κουκούλες της ΚΕ» ως πανικό στο στρατόπεδο Κασσελάκη.
Αυτό την ώρα που ο Διονύσης Τεμπονέρας, μετά από μια αναβολή μίας εβδομάδας λόγω των σφοδρών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να επιστρέφει με μια προαναγγελθείσα εκδήλωση, στα πρότυπα εκείνης του Θεάτρου Άλφα με Αχτσιόγλου και Χριστοδουλάκη για την ενιαία έκφραση των προοδευτικών δυνάμεων.
Όπως και τότε με την εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών «Μετά τον Μητσοτάκη, ποιος», αλλά και όσο ήταν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, ο κ. Τεμπονέρας αποτελούσε πάντα το κόκκινο πανί για τον κ. Κασσελάκη.
Ο ίδιος, πάντως, αποφεύγει να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση περί υποψηφιότητάς του μετά την παραίτησή του από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η επανεμφάνισή του το επόμενο διάστημα προκαλεί ήδη αρκετή νευρικότητα. Ο κ. Τεμπονέρας ήταν, μάλιστα, από τα πρόσωπα που ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει στο γραφείο του παραμονές του συνεδρίου του περασμένου Φεβρουαρίου.
Καταλληλότερος αρχηγός
Τα περιθώρια, πάντως, στενεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Κασσελάκη με τη δημοσκόπηση της GPO για το Star. Εκτός από το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει τρίτο κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό συγκεντρώνοντας 9,3% έναντι 11,8% του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κασσελάκης βλέπει τον πραγματικό του αντίπαλο και αυτόν που κατηγορεί ότι τον υπονόμευσε να συγκεντρώνει μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό υπερδιπλάσιο στον καταλληλότερο για πρόεδρο του κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 42,8% και ο έκπτωτος πρόεδρος 17,9%. Τρίτος, και σε απόσταση αναπνοής, ακολουθεί ο κ. Φάμελλος με 13,7%.
Πρακτικά, το ποσοστό αυτό δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι το πρόσωπο που θα επιλέξουν να στηρίξουν οι 100 και η φρουρά Τσίπρα είναι και εκείνο που θα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές. iefimerida