Metron Analysis: Σε κρίση τα συστημικά κόμματα – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα μετά από τις ευρωεκλογές (κάρτες)

Share

 

Ένα απόλυτα ρευστό σκηνικό σε όλα τα κόμματα μετά από τις ευρωεκλογές αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το mega με τους πολίτες να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα προς τα κόμματα με τη συνειδητή επιλογή της αποχής.

Η κεντροαριστερά βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή: Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες εκτιμούν πως το κομματικό σύστημα βρίσκεται σε φάση ρευστότητας με τα ποσοστά να φθάνουν στο 72% για όσους δηλώνουν κεντρώοι, στο 83% για όσους δηλώνουν κεντροαριστεροί και στο 82% για όσους δηλώνουν αριστεροί. 

Το ποσοστό ρεκόρ της αποχής στις ευρωεκλογές – 58,6% – οφείλεται στην αδιαφορία για τα πολιτικά δρώμενα αλλά ερμηνεύεται από τους ερωτηθέντες και ως μία καθαρή στάση διαμαρτυρίας προς το πολιτικό σύστημα.

Στα ποσοστά των ευρωεκλογών τα κόμματα 

Στην εκτίμηση ψήφου τα κόμματα βρίσκονται κοντά στα ποσοστά που πέτυχαν στις ευρωεκλογές εκτός από τη ΝΔ που καταγράφεται στο 30,4% ενώ στην ευρωκάλπη πήρε 28,3%. Στο δημοσκοπικό «χάρτη» έχει μπει η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου που καταγράφεται με ποσοστό 3,1%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,1% και το ΠΑΣΟΚ 10,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 9,8%.

O Kυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού με ποσοστό 33% έχοντας ως μοναδικό αντίπαλο τον… «κανένα» που ακολουθεί με 32% . Είναι ενδεικτικό πως ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 7%, στην τρίτη θέση είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6% και ακολουθεί Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%….

Οι ευρωεκλογές πέρασαν η ακρίβεια όμως είναι εδώ και μάλιστα αποτελεί όχι μόνο το πρώτο από τα πέντε βασικότερα προβλήματα της χώρας αλλά αυτό που καταγράφει και αύξηση στο ποσοστό των απαντήσεων κατά 6 μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μάϊου. 

«Αριστεροί» και «δεξιοί» δεν θέλουν κάλπες στο ΠΑΣΟΚ 

To 54% από 689 ερωτηθέντες συμφωνούν με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ λόγω του αποτελέσματος που πέτυχε στις ευρωεκλογές, ωστόσο ένα ισχυρό ποσοστό 41% έχει αντίθετη άποψη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες που τοποθετούνται ως «αριστεροί» ή «δεξιοί» δεν προκρίνουν την επιλογή των εκλογών. Αντίθετα όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί σε ποσοστό 63% συμφωνούν με την εκλογή νέου προέδρου. / ΠΗΓΗ: FLASH