Μητσοτάκης: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών – «Όχι» σε πρόωρες εκλογές (video)

Share

Ανοιχτό παράθυρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης του στο Star.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε: «Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία».

Στο ερώτημα για το υπάρχει στο τραπέζι η πιθανότητα να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, όπως έγινε στην Ιταλία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι».

«Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή», πρόσθεσε.

Έκκληση προς ηλικιωμένους: «Καλώ τους ηλικιωμένους, τους παρακαλώ: να πάτε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν, είναι ασπίδα προστασίας τα εμβόλια, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και διαθέσιμα ραντεβού, είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια» και ότι «πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν ώστε το τείχος προστασίας να αρχίσει από τους μεγαλύτερους στους νεότερους».

ΜΕΘ: Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν». «Όχι. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Υπάρχει πράγματι μία αναμονή μικρή, όχι από συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να διασωληνωθούν. Όπως είπατε από διασωληνωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είναι αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ. Θέλω να σας πω ότι και σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη από την κατάσταση που υπήρχε πριν από τρία και τέσσερα χρόνια, όταν με μία απλή γρίπη το φαινόμενο αυτό ήταν ακόμα πιο έντονο», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Καταβάλλεται κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προσωρινά και μόνιμα. Αλλά προφανώς καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν κάποια όρια στο πού μπορούμε να φτάσουμε».

Για την επιτροπή των ειδικών: «Δεν θα άντεχε η κοινωνία πιο σκληρό Lockdown», τόνισε για να διαβεβαιώσει ότι «δεν επιβάλλει η κυβέρνηση της απόψεις της στην επιτροπή των ειδικών», αλλά -όπως είπε- η κυβέρνηση δέχεται τις εισηγήσεις των ειδικών και παίρνει τις αποφάσεις, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος.

Για τον Σ. Τσιόδρα: Σε ερώτηση για το κατά πόσο λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση, είπε: «Πιστεύω ότι λείπει», υπογραμμίζοντας, ωστόσο ότι « ο ίδιος πήρε την απόφαση» και πως «ένας από τους λόγους είναι ότι στοχοποιήθηκε χυδαία».

«Επίταξη, αν χρειαστεί…»: «Αν χρειαστεί νέα επίταξη στον ιδιωτικό τομέα θα το κάνω», είπε, σημειώνοντας πάντως ότι το παρόν σχήμα «δουλεύει καλά». Νωρίτερα είχε προαναγγείλει ότι «οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα επιτραπούν και τις καθημερινές».

Εστίαση μετά το Πάσχα: Ερωτηθείς για την εστίαση, αφού τόνισε ότι «είναι καλύτερα να είμαστε έξω, από μέσα» και πως «ο καιρός είναι σύμμαχος», πρόσθεσε ότι «η εστίαση θα ανοίξει –εκτιμώ- μετά το Πάσχα» και δη με τραπεζάκια έξω.

Lockdown: Κληθείς να σχολιάσει γιατί το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα, το απέδωσε στην μετάλλαξη «που έκανε πολύ πιο μεταδοτικό τον ιό». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέλαβε «την ευθύνη για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών».

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές: Ο πρωθυπουργός απάντησε με ένα «κατηγορηματικό “όχι” στο ενδεχόμενο εκλογών το προσεχές Φθινόπωρο», σημειώνοντας ότι πρόθεση του είναι η «εξάντληση της τετραετίας». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών». Τόνισε, επίσης, ότι θέλει να ολοκληρώσει την τετραετία η κυβέρνηση του, ώστε οι πολίτες να συγκρίνουν την τετραετία της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα με τη δική του και να αποφασίσουν.

Εισφορά αλληλεγγύης: Την είδηση πως δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως τη συγκεκριμένη δέσμευση περιελάμβανε το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο»: «Θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει απευθείας με την Ελλάδα συζητήσεις για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία και αν ο Ερντογάν θα εξαγάγει την κρίση στο Αιγαίο: «Εκτίμησή μου είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί. Οι αποφάσεις της ΕΕ ήταν ξεκάθαρες. Υπάρχουν πεδία που μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία και ως Ελλάδα και ως Ευρώπη»

Για το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης: «Δεν θα κάνω κάποια μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη. Ο ιός μάς έχει εκπλήξει πολλές φορές», είπε ενώ ανέφερε ότι στις επόμενες 10 ημέρες τα self – testς θα είναι διαθέσιμα και στον γενικό πληθυσμό, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους» και ζήτησε από τους πολίτες να δηλώνουν το αποτέλεσμα του τεστ, σε περίπτωση που αυτό είναι θετικό.

Για τον εορτασμό του Πάσχα: «Δεν θα υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη. Δεν θα υπάρξει πάντως πολιτική απόφαση». Δημιουργείται πολλές φορές η αίσθηση πολυφωνίας».

Οικονομία

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση διαθέτει πολλά χρήματα για τον συγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τη στήριξη της εργασίας και των ανέργων και της πρωτοβάθμιας υγείας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα όπως ανέφερε αν θα έκανε μια πρόβλεψη με τα σημερινά δεδομένα, τότε δεν να υπάρξει εισφορά αλληλεγγύης και το 2022, γιατί όπως τόνισε η κατάργησή της αποτελούσε βασικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας.

BINTEO

http://https://www.facebook.com/watch/live/?v=787126112240343&ref=watch_permalink