Την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με την αποστολή τεσσάρων νέων «ομάδων μάχης» σε: Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία θα αποφασίζουν αύριο στη Σύνοδο Κορυφής οι Σύμμαχοι.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, υπάρχουν τώρα εκατοντάδες χιλιάδες συμμαχικά στρατεύματα σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη τη Συμμαχία. 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ευρώπη και 40.000 υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στο ανατολικό τμήμα.
«Όλα υποστηρίζονται από σημαντική αεροπορική και ναυτική δύναμη, συμπεριλαμβανομένων πέντε ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων στο Βορρά και στη Μεσόγειο. Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, θα λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις. Αναμένω ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν τη στάση του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς. Με σημαντικές αυξήσεις στις δυνάμεις μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα», τόνισε, εξηγώντας ότι το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη τεσσάρων νέων «ομάδων μάχης» του ΝΑΤΟ.
«Μαζί με τις υπάρχουσες δυνάμεις μας στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, σημαίνει ότι θα έχουμε οκτώ πολυεθνικές μάχιμες ομάδες του ΝΑΤΟ σε όλο το μήκος της ανατολικής πτέρυγας. Από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε. «Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα για την ασφάλειά μας. Πρέπει, λοιπόν, να επαναπροσδιορίσουμε την αποτροπή και την άμυνά μας μακροπρόθεσμα», είπε.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας θα συμμετέχει και ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος θα μας μιλήσει κατά τη διάρκεια της συνάντησης μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Αύριο, αναμένω ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν να παράσχουν πρόσθετη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και εξοπλισμό που θα βοηθήσει την Ουκρανία να προστατευτεί από χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας λέγοντας ότι «η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί ποτέ να νικήσει έναν πυρηνικό πόλεμο».
Οι ηγέτες θα συζητήσουν και τον ρόλο της Κίνας σε αυτή την κρίση. «Το Πεκίνο έχει ενωθεί με τη Μόσχα στην αμφισβήτηση του δικαιώματος των ανεξάρτητων εθνών να επιλέξουν το δικό τους δρόμο. Η Κίνα έχει παράσχει στη Ρωσία πολιτική υποστήριξη, μεταξύ άλλων διαδίδοντας κατάφωρα ψέματα και παραπληροφόρηση», επεσήμανε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.
«Οι Σύμμαχοι ανησυχούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να παράσχει υλική υποστήριξη για τη ρωσική εισβολή. Αναμένω ότι οι ηγέτες θα καλέσουν την Κίνα να ανταποκριθεί στις ευθύνες της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να απέχει από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και να ενωθεί με τον υπόλοιπο κόσμο ζητώντας τον άμεσο, ειρηνικό τερματισμό αυτού του πολέμου».
Οι ηγέτες θα καλέσουν επίσης τη Λευκορωσία να τερματίσει τη συνενοχή της στην εισβολή του Πούτιν.
«Οι σύμμαχοι είναι ενωμένοι. Σε υποστήριξη του γενναίου λαού της Ουκρανίας και ενάντια στη σκληρότητα του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, να επιτρέψει τη βοήθεια και την ασφαλή διέλευση των αμάχων και να εμπλακεί σε πραγματική διπλωματία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.
«Αύριο, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Και βοηθάμε τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα».
Από το 2014, οι Σύμμαχοι έχουν εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και έχουν ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητές τους. «Εφαρμόζουν αυτή την εκπαίδευση στην πράξη τώρα, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, με μεγάλη γενναιότητα», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Τους τελευταίους μήνες, οι Σύμμαχοι έχουν εντείνει τη στρατιωτική υποστήριξη, παρέχοντας αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καύσιμα και πυρομαχικά Καθώς και οικονομική βοήθεια και φιλοξενώντας εκατομμύρια πρόσφυγες.
«Αλλά έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία και δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Αυτό θα προκαλούσε ακόμη περισσότερο θάνατο και ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή», τόνισε.
Οι ηγέτες επίσης θα συμφωνήσουν να εντείνουν την υποστήριξη προς άλλους εταίρους που κινδυνεύουν από τη ρωσική πίεση, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι αναμένει ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για περισσότερες επενδύσεις. «Υπάρχει μια νέα αίσθηση επείγοντος επειδή δεν μπορούμε να θεωρούμε την ειρήνη δεδομένη», κατέληξε. / efsyn