Την θέση τους ξεκαθαρίζουν τα μέλη της Νέας Αρχής Ρόδου (και πρώην στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) κ.κ. Βυρίνης Αθανάσιος, Ιωσήφ Δημήτρης, Καλαποδάκης Βασίλης, Καραταπάνης Σάββας, Σπυρόπουλος Σπύρος και Χριστοδούλου Σάββας.
Σε σχετική ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, ξεκαθαρίζουν ότι “Η Ρόδος πρέπει να πει, κατηγορηματικά «ΟΧΙ» στη δημιουργία δομής φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών” εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους, για τις εξελίξεις:
Μετά τα τελευταία περιστατικά με τους δεκάδες παράτυπους μετανάστες να στοιβάζονται σε δημόσιους και μάλιστα κεντρικούς χώρους της πόλης της Ρόδου, και τη συζήτηση που έγινε στην Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής του κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, οι Ροδίτες παρακολουθούν ανήσυχοι τις εξελίξεις.
Είναι γεγονός πως εδώ και πολλά χρόνια, οι πρώην Δημοτικές Αρχές (του κ. Αντώνη Καμπουράκη, του αείμνηστου Φώτη Χατζηδιάκου κ.ο.κ.) έχοντας τη σύμφωνη γνώμη και στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των εκπροσώπων των κομμάτων, αλλά και των αρμοδίων αρχών, είχαν καταλήξει στο αυτονόητο: ότι η Ρόδος δεν θα δεχτεί ποτέ, τη δημιουργία δομής φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών. Και μάλιστα, ήταν μια απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από όλους και εκφράστηκε κατηγορηματικά.
Όλοι θυμόμαστε τις προσπάθειες να σταματήσει τη λειτουργία της, η πρώην πρόχειρη δομή στα παλαιά σφαγεία, από την οποία πέρασαν περί τους 25.000 πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, η οποία και έκλεισε μετά από χρόνια.
Μετά λύπης, παρακολουθούμε ωστόσο, τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αλέξανδρο Κολιάδη να εμφανίζει μια άνευ προηγούμενου διγλωσσία επί του θέματος: από τη μία δηλώνει αντίθετος στο ενδεχόμενο λειτουργίας δομής φιλοξενίας, από την άλλη συμφωνεί να γίνει κάτι τέτοιο αλλά με εντελώς προσωρινό χαρακτήρα, στο Λιμάνι της Ακκαντιάς.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις τοποθετήσεις των πολιτικών μας εκπροσώπων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μάλλον είναι στα ‘σκαριά’ να λειτουργήσει μια νέα δομή φιλοξενίας -έστω και… «προσωρινού» χαρακτήρα- στη Ρόδο, που όμως, εγκυμονεί τον κίνδυνο να μετατραπεί σε μόνιμη, δηλαδή σε ΚΥT (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης).
Το βασικό πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη χώρων προσωρινής φιλοξενίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην φιλοξενία των εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών, ελλείψει χώρων όπως π.χ. στα κρατητήρια. Ωστόσο, το ενδεχόμενο της γρήγορης μεταγωγής των μεταναστών που αποβιβάζονται στο νησί της Ρόδου, στα ΚΥΤ Λέρου και Κω, είναι η λύση που προτάθηκε από τους εκπροσώπους της Αστυνομίας.
Γιατί λοιπόν, ο Δήμαρχος (όπως και κάποιοι άλλοι) επιμένουν να προκρίνουν έναν χώρο «προσωρινής» φιλοξενίας;
Είναι προφανές ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας δομής φιλοξενίας, η οποία μπορεί άνετα να μετατραπεί σε ΚΥΤ στο νησί της Ρόδου με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών.
Κάτι τέτοιο βρίσκει αντίθετη τη Νέα Αρχή Ρόδου, που ακούγοντας τους Ροδίτες και παρακολουθώντας την κατάσταση εδώ και χρόνια, δεν θα συναινέσουν σε αυτό το ενδεχόμενο.
Την ώρα που το Μεταναστευτικό, παραμένει ένα καυτό ζήτημα για όλες τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι εξελίξεις τρέχουν, περιμένουμε και την θέση που θα πάρει η χώρα μας διά της κυβέρνησης αλλά και των εκπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα ευρωπαϊκά όργανα. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί εύκολα και όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που το αντιμετωπίζουν συμφωνούν, θα ακολουθήσει μια μακρά περίοδος για να δούμε τα επόμενα βήματα –ενώ οι αφίξεις θα συνεχίζονται.
Με αυτά τα δεδομένα, στη Ρόδο τη ναυαρχίδα του Τουρισμού και της επιχειρηματικότητας δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη δημιουργία κανενός είδους ‘δομής’ φιλοξενίας, πρόχειρης ή οργανωμένης.
Είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρχές, ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι και σε συνεργασία με τις λιμενικές, αστυνομικές, εισαγγελικές κ.λπ. αρχές να δώσουν λύση εδώ και τώρα. Επιπρόσθετα, κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών και του λιμεναρχείου με επαρκές προσωπικό.
Ο Δήμος οφείλει να προτείνει ένα ακίνητο που θα παραχωρήσει στην Αστυνομία, για να την διευκολύνει στην τήρηση της διαδικασίας μετάβασης στα ΚΥΤ. Άλλωστε και οι δηλώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανου Γκίκα ότι: «Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να αποφασιστεί η όποια δομή», δεν δίνουν κανένα περιθώριο για άλλες ερμηνείες.
Τα μέλη της Νέας Αρχής Ρόδου
Βυρίνης Αθανάσιος
Ιωσήφ Δημήτρης
Καλαποδάκης Βασίλης
Καραταπάνης Σάββας
Σπυρόπουλος Σπύρος
Χριστοδούλου Σάββας