Νέες ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό υπέρ των οφειλετών – Ομιλία του Γιάννη Παππά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών
Την προσήλωσή του σε μια πολιτική που δεν εξαντλείται στη θεωρία αλλά δίνει πρακτικές, δίκαιες και ρεαλιστικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Ιωάννης Παππάς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών
Όπως ανέφερε ο πρώην Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς: «Η πολιτική δεν είναι ούτε για να ανακυκλώνουμε εντυπώσεις, ούτε για να είμαστε μίζεροι. Είναι λειτούργημα. Είναι καθήκον απέναντι στην κοινωνία. Και η δική μας ευθύνη είναι να προχωράμε, να δημιουργούμε, όχι να καθυστερούμε».
Ο κ. Παππάς χαιρέτισε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει ουσιαστικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ανάπτυξης, μέσα από ρεαλιστικά εργαλεία στήριξης. Στάθηκε ιδιαίτερα στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, υπογραμμίζοντας πως πλέον:
- Διευρύνονται τα όρια ένταξης,
- Δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης χωρίς πτώχευση,
- Ενισχύεται η θέση του οφειλέτη απέναντι στους πιστωτές,
- Μπαίνει τέλος στην αιφνιδιαστική κατάσχεση περιουσιών.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η σημαντική τροπολογία που εισήχθη στο νομοσχέδιο, και αφορά τη δυνατότητα νομιμοποίησης ή αντικατάστασης κατασκευών όπως πέργκολες, σκιερά και τέντες σε λιμενικές ζώνες. Μια ρύθμιση που δίνει λύση σε δεκάδες επαγγελματίες των νησιών, που επί χρόνια λειτουργούσαν υπό αβεβαιότητα.
«Δεν μπορούμε να αγνοούμε την πραγματικότητα. Η ρύθμιση αυτή στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να θίγει το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον. Είναι μια κίνηση κοινής λογικής και κοινωνικής ευθύνης», δήλωσε ο κ. Παππάς.
Ολοκληρώνοντας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επεσήμανε τον κίνδυνο της πολιτικής υποκρισίας και επιτέθηκε σε όσους επιχειρούν να καπηλευτούν την αγωνία της κοινωνίας, επιλέγοντας την τοξικότητα ως εργαλείο πολιτικής επιβίωσης:
«Δεν θα επιτρέψουμε η πολιτική να γίνει θέατρο, για να παίξουν κάποιοι που νομίζουν πως είναι καλοί ηθοποιοί. Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε σε εποχές δήθεν επαναστατικής καθαρότητας, που στο τέλος μόνο συντρίμμια άφησαν πίσω. Όσοι μεμψιμοιρούν ή νιώθουν κουρασμένοι και κακόμοιροι να μας αδειάσουν τη γωνιά. Εμείς είμαστε εδώ για να τραβήξουμε “κουπί” και να πάμε τη χώρα μπροστά».
BINTEO
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα εδώ, όχι απλώς για να διαβάσουμε άρθρα και διατάξεις. Βρισκόμαστε στον ναό της δημοκρατίας για να κάνουμε αυτό που ο λαός περιμένει από εμάς, να δίνουμε λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, να παίρνουμε αποφάσεις, να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Η πολιτική δεν είναι για να ανακυκλώνουμε εντυπώσεις, ούτε για να κατασκευάζουμε συγκρούσεις εκεί που δεν υπάρχουν, ούτε για να είμαστε μίζεροι. Η πολιτική είναι λειτούργημα, είναι ευθύνη. Και η δική μας ευθύνη είναι να προχωράμε, να δημιουργούμε, όχι να καθυστερούμε.
Το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για τον εκσυγχρονισμό του αναπτυξιακού μας μοντέλο. Προάγει τη σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα για να προσελκύσει επενδύσεις. Και πάνω απ’ όλα, ενσωματώνει μια σειρά από διατάξεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη καθημερινότητα των πολιτών.
Θα μου επιτρέψετε να σταθώ ιδιαίτερα στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών. Η κοινωνία μας ζητά λύσεις, όχι λόγια, όχι θεωρίες. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Διπλασιάζουμε τα όρια στα εισοδήματα και την περιουσία, ώστε το 85% των αιτούντων να εντάσσεται πλέον στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Θέτουμε υποχρέωση στους πιστωτές να καταθέτουν ρύθμιση τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από κάθε πλειστηριασμό, γιατί κανείς δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται. Δίνουμε δυνατότητα απαλλαγής από τα χρέη χωρίς πτώχευση μέσω απλής δικαστικής πράξης. Επεκτείνουμε τις προθεσμίες για την ένταξη των ευάλωτων στο προστατευτικό πλαίσιο από εξήντα σε μόλις είκοσι μέρες πριν την κατάσχεση. Παρέχουμε ρύθμιση και για δάνεια με κρατική εγγύηση, ώστε να στηρίξουμε βιώσιμες επιχειρήσεις και δουλειές. Καθιερώνουμε μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης για τους ζημιωθέντες της «Ασπίς Πρόνοια», ένα χρόνιο αίτημα που γίνεται πράξη.
Δεν κοιτάμε αριθμούς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Κοιτάμε ανθρώπους.
Θέλω να σας πάω στην Κάρπαθο, σε ένα απλό παράδειγμα, σε ένα μικρό κρεοπωλείο ενός δεύτερης γενιάς επαγγελματία, που κρατά το μαγαζί του ανοιχτό με κόπο. Έχει φορολογικές υποχρεώσεις, ασφαλιστικές εισφορές, ένα παλιό δάνειο που τρέχει από την εποχή της κρίσης. Πριν τον εξωδικαστικό έπρεπε να παλέψει με πολλές τράπεζες, με τρεις δημόσιες υπηρεσίες ταυτόχρονα. Τώρα, με μια και με διαφάνεια, μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του και να σταθεί ξανά στα πόδια του, να πατήσει γερά στη γη.
Κύριε Πρόεδρε, ας πάμε λίγο πιο βόρεια, στην Κάλυμνο, στον ψαρά που έχει το δικό του καΐκι, αλλά δεν κατάφερε να ανανεώσει την άδεια λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών. Με τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό μπορεί να τακτοποιήσει την θέση του, να μένει ενεργός στην παραγωγή, να συνεχίσει να στηρίζει το νησί του, την παραγωγή, να χτίσει το μέλλον του στο ακριτικό αυτό νησί της Καλύμνου και να κρατήσει τα παιδιά του στη θάλασσα.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και σε μία τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο και έχει μεγάλη αξία. Με την τροπολογία αυτή δίνουμε λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά της Δωδεκανήσου, όπως η Κάλυμνος, η Λέρος, η Ρόδος, η Σύμη, η Χάλκη, και πολλά άλλα νησιά της Ελλάδας.
Κατασκευές, όπως σκιερά, πέργκολες και τέντες, που έγιναν μέσα σε λιμενικές ζώνες χωρίς άδεια ή με υπέρβαση αυτής, μπορούν πλέον, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, να νομιμοποιηθούν ή να αντικατασταθούν με νέες, πιο ασφαλείς και λειτουργικές. Οι φορείς λιμένων έχουν προθεσμία μέχρι τον Οκτώβριο του 2025 να καταθέσουν τις σχετικές μελέτες, ενώ η απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών μπορεί να γίνει μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2026. Είναι μια αναγκαία ρύθμιση, που στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να θίγει το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτός είναι ο ορισμός της κοινωνικής πολιτικής σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Όχι σε ξεπερασμένες θεωρίες και ξοφλημένα συνθήματα, αλλά σε πράξεις!
Και βεβαίως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήταν αμέλεια να μην αναφερθώ σε ορισμένες φωνές της αντιπολίτευσης που επιχειρούν να ντύσουν την ακραία τοξικότητά τους με μανδύα δήθεν ηθικής ανωτερότητας. Όλοι καταλαβαίνετε πολύ καλά σε ποια πτέρυγα της αντιπολίτευσης αναφέρομαι.
Πρόκειται για αυτόκλητους λαϊκούς εισαγγελείς που δεν διστάζουν να προσβάλλουν και να θίξουν όποιον τολμήσει να ασκήσει κριτική, που θεωρούν ότι κατέχουν τη μοναδική αλήθεια σαν τους ιεροεξεταστές του Μεσαίωνα. Με μια ρητορική που φλερτάρει ανοιχτά με τη λογική του μονοκομματικού ολοκληρωτισμού και με ύφος αφ’ υψηλού, με τρόπο που θυμίζει το αλάθητο του Πάπα, καταγγέλλουν τους πάντες και τα πάντα, θεωρούν όλους ύποπτους, όλους συνένοχους.
Είναι μια πρακτική γνωστή. Την είδαμε να εφαρμόζεται στο παρελθόν και στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, πάντα στο όνομα του λαού για τον λαό, πάντα με επίκληση της δικαιοσύνης, αλλά με αποτέλεσμα τη φίμωση, την πόλωση, την απαξίωση κάθε θεσμού.
Στέκονται με τρόπο αλαζονικό ως δήθεν αντισυστημικοί απέναντι στα κόμματα. Κουβάλησαν εξάλλου την πλατεία μέσα στο Κοινοβούλιο. Όχι όμως επειδή απεχθάνονται την κομματική λογική -δεν θα μπορούσαν άλλωστε, γιατί προέρχονται απ’ αυτή-, αλλά επειδή πιστεύουν ότι οι αντιλήψεις τους ταυτίζονται με το δίκαιο, με το σωστό, με την αλήθεια, όπως κάθε φορέας αυταρχικής και ακραίας ιδεολογίας.
Οι συνεχείς επιθέσεις προς όλους, από τους θεσμούς μέχρι τους Βουλευτές, δείχνουν κάτι απλό. Η αντιπαράθεση δεν είναι επί της ουσίας, είναι καθαρά υπαρξιακή. Δεν θέλουν να συνδιαμορφώσουν, θέλουν να αποδομήσουν. Δεν προτείνουν, καταγγέλλουν. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν και γι’ αυτό ακυρώνουν. Είναι η παλιά ξεπερασμένη ρητορική της άρνησης, του λαϊκισμού, με το προσωπείο της κάθαρσης.
Επιστρέφοντας τώρα στο νομοσχέδιο, πρόκειται, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, για μια παρέμβαση ουσίας. Δεν είναι μια ακόμα τεχνική διάταξη. Δίνει εργαλεία στον κρατικό μηχανισμό να παρακολουθεί την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης με ευελιξία, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι δίνει στις περιφέρειες μεγαλύτερη ικανότητα διαχείρισης, ειδικά για έργα που αφορούν μικρά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.
Για εμάς τους νησιώτες αυτό δεν είναι θεωρητικό, είναι κομβικό. Είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα έργο που μένει στα χαρτιά και σε ένα έργο που υλοποιείται. Για τη Ρόδο μας, την Κω, την Κάρπαθο, τη Σύμη, τη Λέρο, την Κάλυμνο σημαίνει καλύτερες υποδομές, ενίσχυση του τουρισμού, καλύτερη ποιότητα ζωής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε εδώ για τους πολίτες, όχι για τους τίτλους. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη φλυαρία χωρίς περιεχόμενο. Θέλει έργο. Και το έργο απαιτεί ευθύνη, συνέπεια και ρεαλισμό. Αυτά υπηρετούμε και με το παρόν νομοσχέδιο.
Δεν θα επιτρέψουμε η πολιτική να γίνει θέατρο ώστε κάποιοι που αισθάνονται ότι είναι καλοί ηθοποιοί να τύχουν αποδοχής. Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε σε εποχές δήθεν επαναστατικής καθαρότητας, που στο τέλος μόνο συντρίμμια άφησαν πίσω και αφήνουν.
Για να προχωρήσει ο τόπος μας και να πάμε παρακάτω, πρέπει να τραβήξουμε «κουπί» και να πάμε πιο γρήγορα. Όποιος κουράστηκε ή ταλαιπωρείται ή περιμένει κάτι άλλο ή αισθάνεται κακομοίρης απλά μπορεί να μας απαλλάξει.
Και από εδώ, απ’ αυτό το Βήμα στέλνουμε ένα μήνυμα ξεκάθαρο στους πολίτες των Δωδεκανήσων και σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε εδώ για εσάς με έργα, όχι με συνθήματα, με πράξεις, όχι με καταγγελίες.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.