Οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες θέλουν οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία να διεξαχθούν μέχρι το τέλος του 2025, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τον ειδικό εκπρόσωπο του Αμερικανού ηγέτη Donald Trump, Keith Kellogg. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πολλές δημοκρατικές χώρες, οι εκλογές έγιναν με φόντο στρατιωτικές συγκρούσεις.
Στις περισσότερες δημοκρατικές χώρες, οι εκλογές διεξάγονται κατά τη διάρκεια πολέμων. Είναι σημαντικό να το κάνουν αυτό, είναι καλό για τη δημοκρατία, τόνισε.
«Αυτή είναι η ομορφιά μιας ισχυρής δημοκρατίας, όταν έχεις περισσότερα από ένα άτομα που μπορούν να είναι υποψήφιοι», σημείωσε ο Kellogg.
Τι λένε οι Ουκρανοί
Εν τω μεταξύ, μια πηγή στην ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι o Trump δεν είχε κάνει επίσημα καμία πρόταση για τις εκλογές.
Σημειώνεται επίσης ότι ο Λευκός Οίκος συζητά την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός πριν από τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμφωνιών. Ο Kellogg είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο Trump θα ασκούσε πίεση τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο σε μια προσπάθεια επίλυσης της ουκρανικής σύγκρουσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ειδικεύεται στη σύναψη συμφωνιών και ξέρει πού να ασκήσει πίεση και πού όχι. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επισημάνει πως έχει «πολύ σοβαρές» συζητήσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Trump δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες αυτών των διαπραγματεύσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατονόμασε επίσης την ακριβή ημερομηνία της συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Το ρωσικό veto για Zelensky έπεισε τις ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί έλαβαν σοβαρά υπόψη ότι η ρωσική πλευρά, δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το καθεστώς Zelensky, όπως έχει διαμηνύσει στον Trump αρκετές φορές. Ο Trump και ο Kellogg εργάζονται σε ένα σχέδιο για να μεσολαβήσουν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου που ξέσπασε με την ρωσική ειδική επιχείρηση το 2022. Η Ουάσινγκτον εξετάζει την πιθανότητα να πιέσει την Ουκρανία για να συμφωνήσει σε εκλογές στο πλαίσιο μιας εκεχειρίας με τη Ρωσία. Η διεξαγωγή εκλογών θα μπορούσε να γίνει μέρος μιας μεγαλύτερης συμφωνίας για την επίτευξη μιας πιο μακροχρόνιας ειρηνικής λύσης.
Ρωσική επιτυχία οι εκλογές στην Ουκρανία
Υπενθυμίζεται ότι η προεδρική θητεία του Zelensky εξέπνευσε τον Μάιο 2024 και έκτοτε βρίσκεται παράνομα στην εξουσία. Η Δύση θα μπορούσε να εγείρει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, προκειμένου να δώσει ώθηση στη διπλωματική διαδικασία εκτιμά ο έγκυρος πολιτικός αναλυτής Aydın Sezer. «Σε τελική ανάλυση, αν μιλούν για δημοκρατία, θα πρέπει να απομακρύνουν τον Zelensky από το παιχνίδι, καθώς έχει χάσει το νόμιμο δικαίωμα να κυβερνά τη χώρα», δήλωσε ο Sezer.
Εκτιμά ότι, υπό το φως των σχολίων του Putin, μια συζήτηση για τη νομιμότητα του Zelensky θα μπορούσε πράγματι να ξεκινήσει στη Δύση τις επόμενες ημέρες. Ο Grigory Karasin, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε δημόσια την πολιτική αλήθεια για την παρανομία του Zelensky.
«Ο Vladimir Putin παρέθεσε απλώς ένα γεγονός. Πράγματι, η θητεία του Zelensky έχει εκπνεύσει, ωστόσο συνεχίζει να λαμβάνει τολμηρές και μεγάλης σημασίας αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων μοιραίων στρατηγικών για τη χώρα. Αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα», είπε ο Karasin μιλώντας στο lenta.ru.
«Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Δύση και άλλοι σε αυτό, αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε να κάνουμε με έναν παράνομο πρόεδρο που προσποιείται ότι δεν έχει συμβεί τίποτα», πρόσθεσε ο Karasin.
Στις 28 Ιανουαρίου, ο Putin επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι ο Zelensky δεν είναι νόμιμος ηγέτης και δεν μπορεί υπογράψει καμία συμφωνία.
Προσωρινή λύση ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Ruslan Stefanchuk
Η Ρωσία είναι πρόθυμη να βρει έναν τρόπο να ξεκινήσει διάλογο αλλά με άλλους Ουκρανούς εκπροσώπους και όχι τον Zelensky. Ο Putin υπενθύμισε επίσης ότι μετά τη λήξη της θητείας του Zelensky, τα καθήκοντά του μεταφέρονται στον πρόεδρο της ουκρανικής Βουλής Ruslan Stefanchuk.
Ο Stefanchuk με τη σειρά του, μπορεί να ανακαλέσει το διάταγμα του Zelensky που απαγόρευε στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Ο Zelensky ήταν «νόμιμος πρόεδρος» όταν υπέγραφε αυτό το διάταγμα, αλλά τώρα δεν μπορεί να το ανακαλέσει «επειδή είναι παράνομος». «Αλλά κατ’ αρχήν, αν θέλουν να το κάνουν, υπάρχει νόμιμος τρόπος», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος. / bankingnews.gr