Πολλά χρόνια πριν, η ρωσική αγορά συγκαταλέγονταν ανάμεσα στις τρεις πρώτες αγορές για τη Ρόδο αλλά και για νησιά όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Κως καθώς και για προορισμούς όπως η Χαλκιδική.
Μετά την πανδημία η πτώση από την τεράστια αυτή αγορά κατέγραψε φέτος μια δραματική μείωση που άγγιξε το 83% σε σχέση με την καλοκαιρινή σεζόν του 2019!!!
Όπως εξήγησε με αποκλειστικές δηλώσεις του ο κ. Δημήτρης Χαριτίδη, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της TEZ TOUR Greece, οι λόγοι ήταν πολλοί: από τη μία η πανδημία covid, από την άλλη η πολιτική κατάσταση, η ταλαιπωρία των Ρώσων με τις βίζες και τα πολύ περιορισμένα αεροπορικά δρομολόγια και τις μειωμένες πτήσεις τσάρτερ, οδήγησαν στην κατρακύλα των αφίξεων των ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα το 2021 ενώ το τοπίο είναι εντελώς θολό και αόριστο και για το 2022.
Τραγική μείωση στα νούμερα των αφίξεων
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους όσον αφορά στις αφίξεις των Ρώσων τουριστών, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αεροδρομίων, οι Ρώσοι τουρίστες το 2021, δεν ξεπέρασαν τις 100.000, έναντι περίπου 610.000 το 2019 και κατά ένα εκατομμύριο λιγότεροι σε σχέση με τις χρονιές ρεκόρ τα έτη 2013 – 2014 που είχαν σημειώσει την μεγαλύτερη άνοδο.
Στις αρχές του 2021, ο πρώην υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, επιστρέφοντας από τη Μόσχα είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα περιμένει φέτος τουλάχιστον 500.000 τουρίστες από τη Ρωσία, κοντά δηλαδή στα επίπεδα του 2019, ενώ είχε διαβεβαιώσει ότι θα δεχόμαστε και όσους είναι εμβολιασμένοι με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik (που είναι πέντε διαφορετικά εμβόλια) χωρίς άλλο έλεγχο.
Επίσης είχε εξαγγείλει μια σειρά από διευκολύνσεις όπως η χωρίς καραντίνα είσοδος στη χώρα μας, των Ρώσων τουριστών που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν πιστοποιητικό νόσησης, είτε το αρνητικό μοριακό στ κορωνοϊού.
Αυτές οι δηλώσεις που ήρθαν αρκετά αργοπορημένες, δημιούργησαν ένα καλό κλίμα αφού ήταν ελάχιστες οι χώρες που δεχόντουσαν το ρωσικό εμβόλιο κ.λπ.
Ο ρωσικός τουρισμός καθυστέρησε πολύ να ξεκινήσει. Τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν ερχόντουσαν πτήσεις προς Ελλάδα ενώ μία νέα οδηγία της χώρας, έλεγε ότι από τις 30 Ιουνίου, όλοι οι ρώσοι που έφταναν στη χώρα μας, άσχετα με το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι θα έπρεπε να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test και επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονταν σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, στα visa centers στη Ρωσία παρατηρούνταν μεγάλες καθυστερήσεις στις εκδόσεις, πολλά από αυτά στις επαρχιακές πόλεις δεν άνοιξαν καθόλου, ενώ άλλαξε και ο τρόπος έκδοσης βίζας για τα παιδιά.
Σα να μην έφταναν όλα αυτά τα εμπόδια, εντελώς ξαφνικά, ο μεγαλύτερος tour operator στην Ελλάδα για επισκέπτες από Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την λειτουργία του: ο ‘Mouzenidis Travel Greece’ έριξε αυλαία μετά τον ξαφνικό θάνατο του ιδρυτή του Μπόρις Μπουζενίδη αλλά και τη δραματική μείωση των εσόδων του λόγω της πανδημίας, που έφτανε το 95%.
Τα νούμερα, πήραν την κατηφόρα: η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Ρόδος και η Κέρκυρα είναι οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους Ρώσους τουρίστες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία: Το 2019 η Κρήτη υποδέχτηκε πάνω από 270.000 Ρώσους τουρίστες, ενώ φέτος οι αφίξεις τους μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη δεν ξεπέρασαν τις 36.000 ενώ πολύ περιορισμένα ήταν τα νούμερα και για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, που διοχετεύει τους τουρίστες στην Χαλκιδική. Οι αφίξεις από τη Ρώσικη αγορά το 2021 έφτασαν τις 35.000, έναντι 160.000 περίπου το 2019.
Στη Ρόδο η μείωση που σημειώθηκε ήταν ακόμη μεγαλύτερη, με μόλις 16.500 Ρώσους τουρίστες να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί το 2021, αντί των 110.000 περίπου του 2019 ενώ την Κέρκυρα επισκέφτηκαν φέτος σχεδόν 9.000 Ρώσοι, έναντι 45.000 το 2019.
Προσπάθειες από τον Βασίλη Κικίλια
Εντωμεταξύ με την αλλαγή στο υπουργείο Τουρισμού, ο Βασίλης Κικίλιας, έβαλε τον πήχη ψηλά και ακόμη πιο ψηλά τις προσδοκίες, ζητώντας από τους τουριστικούς παράγοντες να ετοιμαστούν ώστε η νέα τουριστική σεζόν να ξεκινήσει την 1η Απριλίου του 2022.
Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε ‘να γίνει δεκτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το ρωσικό εμβόλιο’ ενώ οι τουριστικοί παράγοντες, προσδοκούν στην αποκατάσταση της δημιουργηθείσας κατάσταση σε τουριστικό επίπεδο, το 2022.
Επιπλέον, δεν υπήρξαν πολλές πτήσεις ενώ τα τσάρτερ ήταν πολύ περιορισμένα. Φέτος, οι τακτικές πτήσεις για Ελλάδα πραγματοποιούνταν μόνο από το Μόσχα ενώ μεγάλες πόλεις με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου, όπως η Αγία Πετρούπολη, δεν είχαν απευθείας σύνδεση με την χώρα μας και με τους ελκυστικούς προορισμούς.
Μιλώντας ο κ. Δημήτρης Χαριτίδς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της TEZ TOUR Greece εξήγησε:
«Για τη Ρόδο ήταν μόλις τέσσερις πτήσεις από και προς Μόσχα. Δυστυχώς ο αριθμός των αφίξεων ήταν πάρα πολύ μικρός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ενώ το 2019 έφτασαν τις 110.000. Φέτος είχαμε 1.127 αφίξεις, τον Ιούλιο 3452, τον Αύγουστο 6.000 και τον Σεπτέμβριο, τις 5.900 ενώ περιμένουμε τον Οκτώβριο. Σίγουρα όμως θα αγγίξουν τις 1.000 – 1.500 αφίξεις. Δηλαδή οι αφίξεις δεν θα ξεπεράσουν τις 20.000 φέτος. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι τα νούμερα είναι πάρα πολύ μικρά.
Η Ουκρανία αντίθετα, κινήθηκε πολύ καλύτερα καθώς είναι μια αγορά που κινείται καλά από την προ-κορωνοϊού εποχή.
Ακόμη και τώρα, η Ελλάδα για τη Ρωσία θεωρείται ‘κλειστή’. Ενώ αυτή την περίοδο υπάρχει κινητικότητα, οι περιορισμοί παραμένουν. Θα δούμε πώς θα κινηθεί ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας από τον οποίο θα ζητήσουμε να κινηθεί γρήγορα για να μπορέσουν οι tour operator να ξεκινήσουν να κλείνουν συμβόλαια».