Ομόφωνη απόφαση ΔΣ και φορέων να μην ρυμουλκηθεί στο λιμάνι της Καλύμνου το πλοίο M/V ‘BLUE SHARK’ και ασφαλιστικά μέτρα (videos)

Share

 

Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ συγκλήθηκε το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, παρουσία  εκπροσώπων φορέων του νησιού και πολιτών, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις ώστε να μην ρυμουλκηθεί στο λιμάνι της Καλύμνου το πλοίο M/V ‘’BLUE SHARK ‘’, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στα «ανοιχτά» από τον Σεπτέμβριο του 2023. Το εν λόγω φορτηγό πλοίο  μήκους 70 μέτρων, σημαίας Τόνγκο, ρυμουλκήθηκε στην Κάλυμνο από την Τήλο, μετά από μηχανική βλάβη,  και φέρει καύσιμα άνω των  60 τόνων και φορτίο σιτηρών, ενώ στο πλοίο επιβαίνουν 9 αλλοδαποί πλήρωμα, οι οποίοι παραμένουν εκεί υπό δυσμενείς συνθήκες. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου και το τελεσίγραφο που δόθηκε στο λιμεναρχείο για την εξασφάλιση χώρου προκειμένου να ελλιμενιστεί το BLUE SARK, θορύβησε και εξόργισε τη Δημοτική Αρχή, τους επικεφαλής των παρατάξεων, τους δημοτικούς συμβούλους, τους φορείς του νησιού και τους πολίτες, λόγω των καταστροφικών συνεπειών που μπορεί να επιφέρει το γεγονός αυτό στην οικονομία του νησιού και στο περιβάλλον.

Στο έκτακτο αυτό ΔΣ, αρχικά μίλησε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μαστροκούκος ο οποίος έκανε μια εκτενή ενημέρωση για το θέμα όπως επίσης και ο πρόεδρος του ΔΛΤ, Αναστάσης Τρικοίλης και εξήγησαν ότι από την αρχή και μόλις πληροφορήθηκε το Λιμενικό Ταμείο τι επρόκειτο να συμβεί προέβησαν σε διάφορες ενέργειες, ζήτησαν έγγραφα από το Λιμεναρχείο και αντέδρασαν. Επιπλέον, το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου έχει ήδη λάβει ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την οποία αρνείται να επιτραπεί η είσοδος και ο ελλιμενισμός του πλοίου. Επίσης τόνισαν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η αποδοχή ελλιμενισμού του στο ήδη επιβαρυμένο από προβλήματα λιμάνι του νησιού.

Στη συνέχεια έθεσαν ερωτήσεις και τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, Γιώργος Μαύρος και Σάκης Χούλλης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Μιχάλης Λελέκης , ο Νομαρχιακός σύμβουλος , Μικές Ζηρούνης, ο πρώην πρόεδρος του ΔΛΤ, Σάκης Τηλιακός, ο πρώην Αντιδήμαρχος , Αγαπητός Σκουμπουρδής, ο πόεδρος της Καλυμνιακής Ένωσης Ξενοδόχων, Νικόλας Τσαγκάρης, ο πρόεδρος  του Αλλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας, Μανώλης Κουλλιάς, ο πρόεδρος των Σπογγαλιέων Παντελής Γιωργαντής   και ο πρόεδρος Αλιέων , Κώστας Σαρούκος κ.α.

Όλοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και τους φόβους τους και ήταν κατηγορηματικοί πως σε καμία περίπτωση το πλοίο δεν πρέπει να μπει στο λιμάνι της Καλύμνου. Πρότειναν μάλιστα να ζητηθεί να απ’ αντληθούν τα καύσιμα και να αφαιρεθεί το εμπόρευμα. Να προσθέσω ότι στο έκτακτο αυτό ΔΣ δεν παραβρέθηκε κανείς από την παράταξη του Γιάννη Γαλουζή ενώ ο Δημήτρης Διακομιχάλης ήταν δικαιολογημένα απών.

Το ΔΣ αποφάσισε και ψήφισε ομόφωνα:

Α. Άμεση ανάκληση της εντολής που έδωσε το αρμόδιο υπουργείο και να δοθεί νέα εντολή από το υπουργείο για άμεση μεταφορά του πλοίου στη Σαλαμίνα.

Β. Δηλώνουμε την αντίθεση μας και την αγωνιστική μας διάθεση ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μπει το πλοίο στο λιμάνι , για όλους τους λόγους που ανέλυσε ο πρόεδρος το ΔΛΤ.

Γ. Να προχωρήσουμε παράλληλα στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για να προληφθεί οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη.

Ακολουθεί σε τρία μέρη η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ

ΒΙΝΤΕΟ

Α ΜΕΡΟΣ Εισήγηση- τοποθέτηση Δημάρχου Γιάννη Μαστροκούκου και προέδρου ΔΛΤ, Αναστάση Τρικοίλη

Β ΜΕΡΟΣ Τοποθετήσεις και ερωτήσεις επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων

Γ Μέρος Τοποθετήσεις Περιφερειακού Συμβούλου Μικέ Ζηρούνη και εκπροσώπων φορέων