Δύσκολη παραμένει η πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα στη Ρόδο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ, Παναγιώτης Φωνιαδάκης περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά δημόσια κτήρια και υπηρεσίες και άλλα σημεία όπως τα πεζοδρόμια και οι δημόσιες συγκοινωνίες που δεν εξυπηρετούν επαρκώς τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Το ίδιο επισημαίνει για τις παραλίες και τα μηχανήματα που θα έπρεπε να υπάρχουν και αναφέρεται σε άλλα θέματα του συλλόγου.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
– Κύριε Φωνιαδάκη έχετε δηλώσει επανειλημμένα ότι στη Ρόδο, τα κτήρια, οι δημόσιες υπηρεσίες, σε μνημεία, στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας ακόμη και μέσα στην πόλη δεν υπάρχει προσβασιμότητα για τα άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα. Έχει βελτιωθεί αυτή η κατάσταση;
Θα προσπαθήσω πολύ περιληπτικά να απαντήσω στο ερώτημά σας. Δυστυχώς, η κατάσταση παραμένει σε μεγάλο βαθμό στάσιμη, η Ρόδος εξακολουθεί να μην είναι μια φιλική πόλη προς τα άτομα με αναπηρία. Πολλά δημόσια κτήρια και υπηρεσίες εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμα, να μην διαθέτουν ράμπες ή ανελκυστήρες, τα πεζοδρόμια είναι μη προσπελάσιμα, ακατάλληλα ή κατεστραμμένα, και οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν εξυπηρετούν επαρκώς τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Υπάρχουν μικρές αποσπασματικές βελτιώσεις, αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχει υπάρξει η συστηματική προσέγγιση που απαιτείται. Είμαστε χωρίς ίχνος υπερβολής ουραγοί στη χώρα μας σε θέματα προσβασιμότητας σε όλο το φάσμα της αλυσίδας. Δυστυχώς , ακόμα και σήμερα παρατηρούμε το φαινόμενο, σε έργα που έχουν αποπερατωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη , να μην υπάρχει μελέτη και μέριμνα για τη προσβασιμότητα των ΑμεΑ και ευπαθών ομάδων, όταν μάλιστα αυτό είναι υποχρεωτικό από το νόμο. Αλλά και στις περιπτώσεις που αυτό λήφθηκε υπόψη, η κατασκευή π.χ. της διάβασης ή της ράμπας είναι προβληματική χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Ο ρόλος μας σαν Σύλλογος είναι να επισημαίνουμε και να υποδεικνύουμε υπεύθυνα τις αστοχίες και τα λάθη, ζητώντας ταυτόχρονα τη παρέμβαση και τη συμμόρφωση. Με τη σημερινή δημοτική αρχή, βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία για όλα αυτά τα ζητήματα, και είμαι σε θέση να πω ότι υπάρχει αληθινή βούληση για να αρχίσει επιτέλους κάτι να αλλάζει στο τόπο μας….
– Τι γίνεται με το σύστημα αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες της Ρόδου; Φέτος θα είναι καλύτερα τα πράγματα;
Με μια πρόταση απαντώ, τα συστήματα sea access πλην της Λίνδου που είναι ιδιαίτερο, τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε. Το ζήτημα της πρόσβασης στις παραλίες είναι σοβαρό, διαχρονικό και ιδιαίτερα ευαίσθητο. Πέρυσι αν θυμάστε , αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα ειδικά στο σύστημα στη παραλία Έλλη, με τις βλάβες που προκαλούσε ο κυματισμός των διερχόμενων επιβατηγών πλοίων, που είχε σαν αποτέλεσμα να βρίσκεται το περισσότερο διάστημα εκτός λειτουργίας και να το στερηθούν οι συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη αλλά και οι επισκέπτες του νησιού. Είχαμε και τα κρούσματα των κλοπών αν θυμάστε. Στο Φαληράκι κλάπηκαν τα φωτοβολταικά πάνελ, οι μπαταρίες κ.λ.π., το πρώτο χρόνο λειτουργίας τους το 2022 <<χάθηκαν>> και ειδικοί διάδρομοι….Δυστυχώς είχαμε και προβλήματα με τις βλάβες στους ιμάντες κίνησης , αποτέλεσμα της έλλειψης συντήρησης. Τα συστήματα αυτή τη περίοδο βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη όπου στάλθηκαν για επισκευές και για την απαιτούμενη συνολική συντήρηση. Αισιοδοξούμε να επιστραφούν έγκαιρα και να τοποθετηθούν στην ώρα τους. Προσπαθούμε καθημερινά για αυτό. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, έχουμε υποβάλλει έγκαιρα υπομνήματα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις, και έχουμε καταθέσει προτάσεις για την ομαλή λειτουργία των συστημάτων. Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από τον Δήμο ότι φέτος θα υπάρξει καλύτερη οργάνωση και λειτουργία. Σε αυτό θα βοηθήσει πιστεύουμε και η πρόσληψη των τριών ατόμων ΑμεΑ που προχώρησε ο Δήμος μας , μέσω του ειδικού επιδοτούμενου Προγράμματος της Δ.Υ.ΠΑ. για τη πρόσληψη 1.000 ατόμων με αναπηρία αποκλειστικά στους Δήμους της χώρας. Τα άτομα αυτά θα απασχοληθούν αποκλειστικά στα συστήματα αυτά και θα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας , επίβλεψης και συντήρησης των συστημάτων. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να πούμε ότι ο Δήμος προχώρησε στη πρόσληψη συνολικά δέκα επτά ατόμων με αναπηρία από το ειδικό επιδοτούμενο αυτό πρόγραμμα 18μηνης διάρκειας πλήρους απασχόλησης. Ήδη, σχεδόν όλοι έχουν αναλάβει εργασία και κοσμούν με τη παρουσία τους τις υπηρεσίες του Δήμου από τα καθήκοντα εργασίας που τους έχουν ανατεθεί. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, γιατί συμβάλλαμε και εμείς αποτελεσματικά σε αυτό . Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο μας που ανταποκρίθηκε άμεσα και εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό όντας από τους πρώτους Δήμους, όταν πολλοί άλλοι Δήμοι της χώρας δεν έχουν εκδηλώσει κανένα ενδιαφέρον.
-Ο Σύλλογός σας, πόσα μέλη απαριθμεί και ποιες υπηρεσίες παρέχει;
Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Ρόδου, όπως θα γνωρίζετε, είναι Πιστοποιημένος Φορέας Κοινωνικής Φροντίδας μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ενεργό μέλος της ΕΣΑμεΑ , και της ΠΟ.ΑμεΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ. Αριθμεί περισσότερα από 2,500 εγγεγραμμένα μέλη, εκ των οποίων περίπου 400 ενεργά μέλη. Μέλη μας είναι όλα τα ΑμεΑ με κάθε μορφή αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας >50%, εκ των οποίων ένα σημαντικό ποσοστό είναι άτομα με σοβαρές κινητικές δυσκολίες. Τα εκατοντάδες μέλη μας είναι κάθε ηλικιακής κατηγορίας , άτομα που διάγουν την τρίτη ηλικία της ζωής τους και βιώνουν πέρα από τη φυσική αδυναμία τους , και την σωματική αναπηρία τους, και το αίσθημα της φυσικής και ψυχικής απομόνωσης από το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον τους , και της περιθωριοποίησης από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος να αποτελεί για αυτούς το δεύτερο σπίτι τους, κι εμείς τη δεύτερη οικογένεια τους, στην οποία απευθύνονται σε καθημερινή βάση, για να αντιμετωπίσουμε μαζί , οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν, μικρό ή μεγάλο. Προσφέρουμε συμβουλευτική υποστήριξη, καθοδήγηση για διεκδίκηση δικαιωμάτων, βοήθεια σε διαδικασίες διαπεραίωσης αιτήσεων κ.λ.π. καθώς και δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης και ευαισθητοποίησης. Να προβληθούν και να επιλυθούν, τα προβλήματά που καθημερινά αντιμετωπίζουμε, προάγοντας με συλλογικές δράσεις και αλληλεγγύη την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσής και ισότιμης μεταχείρισής μας από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα, λειτουργούμε ως συνδετικός κρίκος με τις τοπικές αρχές για να μεταφέρουμε τα αιτήματα και τα προβλήματα της κοινότητάς μας, συμβάλλοντας και εμείς αποτελεσματικά στην επίλυσή τους.
-Ποιοι είναι οι στόχοι του Συλλόγου για φέτος;
Οι στόχοι του Συλλόγου μας δεν εξαντλούνται και δεν περιορίζονται ποτέ. Οι βασικοί μας στόχοι για το 2025 είναι οι εξής: Η διεκδίκηση μιας συνολικής πολιτικής προσβασιμότητας για τη Ρόδο, με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Έχουμε παρουσιάσει και αναδείξει όλο το φάσμα της αλυσίδας προβλημάτων προσβασιμότητας στο νησί μας .Ας είμαστε ρεαλιστές όμως. Όλα αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα , οι παθογένειες δεκαετιών, οι λάθος προσεγγίσεις , η αδιαφορία αν θέλετε κ.λ.π. , δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν και να εξαλειφθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται ένα αποτελεσματικό πλάνο , ένας μακρόπνοος σχεδιασμός, αλλά προπάντων αποφασιστικότητα για να μπορέσουμε κάποτε να πούμε ότι το νησί μας είναι έστω σε ικανοποιητικό βαθμό προσβάσιμο και φιλικό για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα. Πρόσφατα ο κύριος Δήμαρχος παρουσίασε το προγραμματισμό για την αστική προσβασιμότητα και την ανάπλαση, όπου αισιοδοξούμε ότι επιτέλους θα αρχίσει να γίνεται πράξη και όχι να μένει στα λόγια όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Η πάταξη του φαινομένου της παράνομης στάθμευσης σε θέσεις και ράμπες ΑμεΑ ,το οποίο αποτελεί μάστιγα στο νησί μας. Εδώ χρειαζόμαστε τη κατανόηση και το σεβασμό από τους συμπολίτες μας , υπάρχει όμως…? Έχουμε ήδη εισηγηθεί και παρουσιάσει στο Δήμο μας ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου που θα δώσει λύσεις, το οποίο αισιοδοξούμε ότι θα υιοθετηθεί. Στόχος μας ακόμα είναι η συνέχιση και η ενίσχυση των συνεργασιών μας με σχολεία και κοινωνικούς φορείς, για δράσεις ενημέρωσης και αποδοχής της διαφορετικότητας. Παρά τις δυσκολίες, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με επιμονή για μια Ρόδο που θα σέβεται και θα αγκαλιάζει ισότιμα όλα τα μέλη της κοινωνίας της. Σας ευχαριστούμε πολύ. / 12vima.gr