ΠΑΣΟΚ: Απομονωμένος ο Ανδρουλάκης – Τον εγκαταλείπουν και μέχρι πρότινος υποστηρικτές του

Share

 

Σε «αναγκαστική προσγείωση» στις κάλπες «τώρα» -εντός του 2024- οδηγούν τον Νίκο Ανδρουλάκη κορυφαία στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συγκροτώντας ένα ισχυρό μπλοκ ακύρωσης κάθε προσπάθειας από τη Χαριλάου Τρικούπη να μεταθέσει τη δυναμική επανεκκίνηση του κόμματος στην εκπνοή του 2025. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήδη από χθες το βράδυ, που ολοκληρώθηκε η μαραθώνια και θυελλώδης συνεδρίαση, κορυφαίοι παίκτες του κόμματος άρχισαν να ετοιμάζονται για ένα δεύτερο και πιο σκληρό γύρο αναμέτρησης με τη Χαριλάου Τρικούπη, έστω κι αν γνωρίζουν ότι έχει στην Κεντρική Επιτροπή τον αριθμητικό συσχετισμό για να «παίξει καθυστέρηση» όσον αφορά στην κρίσιμη διαδικασία. Ακόμη και στελέχη που ήταν μέχρι πρότινος εκ των σταθερών υποστηρικτών του, μετακινούνται πλέον με ταχύτητα στο ετερόκλητο μεν, δυνατό μπλοκ δε, που θέλει γρήγορες αποφάσεις για την αναγκαία αλλαγή σελίδας μέσα στον Ιούνιο. Το αίτημα διατυπώθηκε με τον πιο καθαρό λόγο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας και έφυγε «σφαίρα» προς την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας, ει δυνατόν αμέσως μετά 50ά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Μάλιστα αρκετά στελέχη και βουλευτές ετοιμάζονται να προτείνουν την αξιοποίηση της 3ης του Σεπτέμβρη για ένα πρώτο βήμα στην εκλογική μάχη με την παρουσίαση της πολιτικής «πλατφόρμας» απ’ όλους του υποψήφιους αρχηγούς. Έτσι τουλάχιστον έλεγαν στα τραπέζια που συμμετείχαν μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες, αναζητώντας την περιγραφή καθαρών και ρεαλιστικών λύσεων, «που είναι αναγκαίες για να βγει το ΠΑΣΟΚ από τη στασιμότητα και την παράταση της εσωστρέφειας».

Καταλύτης οι απειλές διαγραφών

Η αλήθεια είναι ότι η σχετική «πρόταση» δεν έχει «καθαρογραφεί» ακόμη, αλλά η απειλή των διαγραφών λειτούργησε ως καταλύτης ραγδαίων εξελίξεων και πρόσθεσε αντί να αφαιρέσει δυνάμεις γύρω από το αίτημα για γρήγορη επανεκκίνηση. Αιτία ήταν και παραμένει για τους περισσότερους το εκλογικό αποτέλεσμα που κράτησε το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, ενώ διακηρυγμένος στόχος από το Νίκο Ανδρουλάκη ήταν ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις κάλπες των ευρωεκλογών. «Χάσαμε όχι μόνο από τον Μητσοτάκη, αλλά και από τον Κασσελάκη», επαναλαμβάνουν στελέχη που χρεώνουν στη σημερινή ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη «πολιτική αδυναμία» να δημιουργήσει την αναγκαία και ικανή συνθήκη αναβάθμισης του ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Ως «πολιτικά αδύναμα» κρίθηκαν από στελέχη σε κάθε περίπτωση και τα επιχειρήματα από κάποιους «προεδρικούς» που διατυπώθηκαν χθες στη λογική επίκλησης του καταστατικού.

«Με απογοήτευσες με την συνέντευξή σου», του είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ««δεν είμαστε ΚΚΣΕ να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά-εκλογές από τη βάση», πρόσθεσε ο Πέτρος Ευθυμίου, «χάσαμε, μην το ψάχνεις πρόεδρε», συνέχισε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, «η πραγματικότητα είναι μία, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που ήταν για χιλιάδες πολίτες: κόμμα εξουσίας», σημείωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, «δεν αρέσουμε πρόεδρε», διαπίστωσε η Λίτσα Λιακούλη, «διαχειριζόμαστε μια ήττα αλλά δεν χάσαμε», υποστήριξε ο Δημήτρης Μάντζος, «θα αγωνιστώ για να μην υπάρξει ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ», επεσήμανε η Μιλένα Αποστολάκη, με «σκληρό-ροκ» του απάντησε η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, «η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές», εξήγησε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, «κάλπη αναγέννησης, όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα», πρότεινε επίσης ο Παύλος Γερουλάνος, «αν δείτε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να χτυπάει και να κρυφοκοιτάζει εδώ μέσα μην παραξενευτείτε, θα είναι γιατί θέλει να πάρει μαθήματα από το πώς λειτουργεί το κόμμα», συνέστησε με δηκτικό ύφος ο Φίλιππος Σαχινίδης, «η ανάληψη ευθύνης δεν είναι ρητορικό σχήμα», είπε με νόημα ζητώντας και πράξεις προς αυτήν την κατεύθυνση η Τόνια Αντωνίου, «δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν ακούμε τι λέει ο κόσμος», υπογράμμισε ο Στέφανος Παραστατίδης, μήνυμα ενότητας έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, για τον ελέφαντα στο δωμάτιο μίλησε ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ όλοι όσοι πήραν το λόγο έδειξαν ότι αναμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου στις 30 Ιουνίου.

Οι επιλογές Ανδρουλάκη

O Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να συναντήσει τα ομαδικά πυρά, έχοντας δίπλα του στην αίθουσα του ισογείου της Χαριλάου Τρικούπη τον εκπρόσωπο Τύπου, Θανάση Γλαβίνα και όχι ως είθισται στις κομματικές συνεδριάσεις τον Γραμματέα του κόμματος και στενό του συνεργάτη, Ανδρέα Σπυρόπουλο. Ο Γραμματέας – και υποψήφιος ευρωβουλευτής που δεν εκλέχτηκε- ήταν και παρέμεινε στην αίθουσα μέχρι το πέρας της συνεδρίασης, αλλά απέφυγε να πάρει το λόγο και να απαντήσει σχετικά με τα σενάρια περί παραίτησής του, που όμως δεν έγινε αποδεκτή το βράδυ των ευρωεκλογών από το Νίκο Ανδρουλάκη. Πολλά και άλλα «καυτά» ερωτήματα έμειναν αναπάντητα όσον αφορά στον «οδικό χάρτη» που σκοπεύει να παρουσιάσει ο κ. Ανδρουλάκης, στην Κεντρική Επιτροπή.

«Θα προσπαθήσω η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης», ισχυρίστηκε πάντως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έχει ζητήσει να δηλώσουν «παρών» όσοι πρόκειται να διεκδικήσουν την ηγεσία. «Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό», ξεκαθαρίζει ο Χάρης Δούκας και προαναγγέλλει όπως όλα δείχνουν την υποψηφιότητά του λέγοντας: « Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ.» Σταθερά συνεχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την ηγεσία, τόσο ο Παύλος Γερουλάνος, όσο και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης– αν και έμπειρα στελέχη δεν αποκλείουν να εμφανιστούν στην κούρσα και άλλοι αντίπαλοι του Νίκου Ανδρουλάκη.

Μπορεί με την αρχική του ομιλία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος, όμως ο επιθετικός τόνος και στην δευτερολογία του εναντίον των «αμφισβητιών», χαρακτηρίστηκε «μισό βήμα», το οποίο επέλεξε να κάνει για να εκτονωθεί η ένταση στην αίθουσα. Βαλβίδα εκτόνωσης βέβαια δεν βρέθηκε- ακολούθησε καταιγίδα επιθέσεων προς την ηγεσία από στελέχη. Ελάχιστοι πίστευαν για παράδειγμα ότι ο άλλοτε «μέντοράς του, ο Κώστας Σκανδαλίδης προσήλθε στη συνεδρίαση για να «αποκαθηλώσει» με την παρέμβασή του το μοντέλο ηγεσίας που δίνει χώρο στις απειλές περί διαγραφών σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την παράταξη. «Έχω κάνει τόσες πολλές διαγραφές που τι να πω; Τι να πω; Φοβερό! Δηλαδή τι θα κάνει ένα κόμμα, εάν πάρουν δημοκρατικά απόφαση τα όργανα, και την επόμενη μέρα έχουμε πάλι τα ίδια; Πρέπει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν 15 χρόνια;», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζοντας σχετικά με τις διαγραφές επίσης: «Πολιτικό ήθος είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, όσα λέμε εδώ δημοσίως να τα πιστεύουμε μέσα μας και να θέλουμε πραγματικά να τα υπηρετήσουμε. Και όχι να θέλουμε ξαφνικά να δημιουργήσουμε μία αίσθηση πλήρους ταπείνωσης του κόσμου, ότι αποτύχαμε, και να γίνει κάτι άλλο. Να το περιγράψουμε το κάτι άλλο. Κι όχι να στήσουμε μια πασαρέλα για να έρθει το κάτι άλλο κρυπτόμενο».

Οι τάσεις και τα σενάρια

Το σίγουρο είναι ότι από τη χθεσινή διαδικασία φάνηκε καθαρά η τάση υποστήριξης της πρότασης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου (που είχε στείλει με επιστολή του στον Γραμματέα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου μία εβδομάδα πριν) για εκλογή ηγεσίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη για «κάλπες ακόμη και μέσα στον Ιούλιο» έσβησαν άδοξα και αμέσως, σίγουρα πριν συναντηθούν οι διάφορες τάσεις στη χθεσινή διαδικασία. Κώστας Σκανδαλίδης, Πέτρος Ευθυμίου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Φίλιππος Σαχινίδης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Τόνια Αντωνίου, Έφη Χαλάτση, Χαρά Κεφαλίδου, Μιλένα Αποστολάκη, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Χάρης Καστανίδης και άλλοι «συντονίστηκαν» με τις ομιλίες τους απέναντι στους «προεδρικούς» που επέμειναν στη «γραμμή» της επίκλησης του καταστατικού. «Προεδρικοί», όπως ο Νίκος Μήλης, Δημήτρης Μάντζος, η Όλγα Μαρκογιαννάκη έκαναν λόγο για την ανάγκη συγκρότησης πρότασης διακυβέρνησης χωρίς επίσπευση απαραίτητα των διαδικασιών- μόνο ένας βουλευτής, ο Μανώλης Χνάρης από το ορεινό Ρέθυμνο θέλοντας να στηρίξει τη γραμμή Ανδρουλάκη προσπάθησε να «κατατροπώσει» τους «αμφισβητίες» με το εξής επιχείρημα: «Στην Κρήτη κερδίσαμε και τον Μητσοτάκη και τον Κασσελάκη. Κάνε πρόεδρε εκλογές τον Ιούλιο να μετρήσουν το μπόι τους ντάλα μεσημέρι».

«Δεν θα πετύχουμε τον στόχο κατηγορώντας ο ένας τον άλλον, για το αν πάλεψε ή όχι στις Ευρωεκλογές», είχε εξηγήσει νωρίτερα ο Παύλος Γερουλάνος δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της ενότητας και της αποφυγής διχαστικών λόγων και πράξεων. «Όλοι, εδώ μέσα, έδωσαν ό,τι μπορούσαν. Όπως και εκατοντάδες ακόμα στελέχη, σε όλη την Ελλάδα. Κανένας δεν έκανε λευκή απεργία, κανένας δεν έτρεξε περισσότερο από άλλον. Κι όποιος σκέφτεται με τέτοιους όρους, δεν ενώνει. Διχάζει. Επίσης, δεν θα πετύχουμε το στόχο, ελπίζοντας ότι μια μέρα θα αποσχιστεί η Αττική από την Ελλάδα», είπε ο κ. Γερουλάνος αφήνοντας εκ νέου αιχμές για την αναφορά Ανδρουλάκη το βράδυ της Κυριακής στο «κακό» αποτέλεσμα της Αττικής και στο «καλό» στην περιφέρεια.

Μέσα στις επόμενες ώρες στα «πράσινα» γραφεία αναμένεται συναγερμός για τη διατύπωση της πρότασης και του χρονοδιαγράμματος προς τις κάλπες, που εμπεριέχει ενδιάμεσα βήματα. Ο Χάρης Δούκας για παράδειγμα προτείνει «εκλογή από τη βάση, τώρα», άλλα στελέχη δεν απορρίπτουν ένα Έκτακτο Συνέδριο ή Συνδιάσκεψη σε επόμενη φάση. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει καταλήξει στο «χαρτί» που θα τραβήξει, αλλά τα περιθώρια ελιγμών περιορίζονται σε ένα στενό πλαίσιο πλέον. / ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ