«Politically incorrect» η απόφαση του Δήμου για τα λουκέτα στα πλέον γνωστά beach bars της Ρόδου, εν μέσω τουριστικής σεζόν

Share

 

Σε ανάκληση της αδείας ίδρυσης και διακοπή λειτουργίας σε έξι καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ­προχώρησε χθες η Δημοτική Επιτροπή του δήμου της Ρόδου, από τα συνολικά δεκαοκτώ που ήρθαν με το ερώτημα αυτό στη συνεδρίαση, απόφαση που είχε αναβληθεί από τον περασμένο Μάιο ενώ ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης, διεμήνυσε σε υψηλούς τόνους, ότι ο δήμος σταματάει πλέον «να βάζει πλάτη» σε περιπτώσεις που δεν βλέπουν διάθεση συμμόρφωσης! 

Το… μισό πινάκιο της χθεσινής συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής αφορούσε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τα οποία τα μέλη έπρεπε να πάρουν μία δύσκολη απόφαση, η οποία εκκρεμούσε από τις αρχές του καλοκαιριού και σε αρκετά από αυτά είχε δώσει αναβολή για να θεραπεύσουν τις αυθαιρεσίες που είχαν βεβαιώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες (σ.σ. Πολεοδομία και Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων).

Από την πρώτη κιόλας περίπτωση που εξέτασαν, το μέλος της μείζονος στην Επιτροπή, Τηλέμαχος Καμπούρης, έθεσε το θέμα ότι θα πρέπει να παρίσταται στις συνεδριάσεις αυτές και εκπρόσωπος της Αρχαιολογίας. Ο δήμαρχος τότε είπε, ότι αυτό το έχουν ξαναθέσει και προτίθεται μάλιστα να το ζητήσει και με έγγραφό του προς την Υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι, για αρκετές από αυτές τις 18 περιπτώσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία δραστηριοποιούνται ως επί το πλείστον στην πόλη, την Καλλιθέα και την Ιαλυσό, τόσο ο κ. Καμπούρης όσο και το μέλος της ελάσσονος στην επιτροπή, κ. Δημήτρης Ζανεττούλλης, ζήτησαν την αναβολή της απόφασης για μία εβδομάδα.

Όμως, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και αναπληρωτής δημάρχου, κ. Κώστας Χαλκιάς, ήταν ανένδοτοι. Ο τελευταίος, στην τοποθέτησή του, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν αναβάλει αυτές τις υποθέσεις και δεν ελήφθησαν μέτρα, οπότε αφού ο διοικούμενος δεν δείχνει τη διάθεση να συμμορφωθεί, να πάρει τις απαιτούμενες εγκρίσεις και να λειτουργεί νόμιμα, δεν μπορούν να αναβάλουν την απόφαση για ανάκληση ή μη της αδείας τους εκ νέου.

Η συνεδρίαση, όπως συνήθως όταν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη τέτοια θέματα, πραγματοποιήθηκε παρουσία αρκετών δικηγόρων διοικούμενων που εξετάζονταν οι υποθέσεις των καταστημάτων τους. Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος, αυτή τη φορά, δεν έκαναν αποδεκτά αιτήματα για αναβολή της εξέτασης σε περιπτώσεις που απουσίαζαν οι δικηγόροι που τις χειρίζονται λόγω κωλύματος.

Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι φορές που ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον δήμαρχο και σε δικηγόρους διοικούμενων, με τον κ. Κολιάδη να λέει για συγκεκριμένες περιπτώσεις ότι «έχουμε δείξει απίστευτη υπομονή» ενώ θύμισε, ότι από την προηγούμενη φορά, είχαν ξεκαθαρίσει ότι την επόμενη φορά δεν πρόκειται να γίνει δεκτή δικαιολογία για απουσία δικηγόρου.

Σημειώνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, παρόντες ήταν και ο διευθυντής της Πολεοδομίας κ. Γιαννακόπουλος και ο νομικός σύμβουλος κ. Στάγκας, καθώς και οι κατά τόπους αρμόδιοι υπηρεσιακοί. Μάλιστα, ο νομικός σύμβουλος είπε προς τους συναδέλφους του, ότι η νομική υπηρεσία του δήμου απαρτίζεται από τρία άτομα που επιλαμβάνονται όλες τις υποθέσεις του δήμου σε όλη την επικράτειά του αλλά είναι υποχρεωμένοι να συναινούν στις δικαιολογημένες απουσίες δικηγόρων για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης. Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι δύσκολα θα μπορούσαν να πουν να αναβληθεί εκ νέου η εξέταση συγκεκριμένης περίπτωσης γιατί «ό,τι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε και ό,τι ήταν να προσκομιστεί προσκομίστηκε».

Ο δήμαρχος, από την πλευρά του, ήταν κατηγορηματικός για αρκετές περιπτώσεις, ειδικά της πόλης και της ΔΕ Καλλιθέας, να μην αναβληθεί εκ νέου η εξέτασή τους.
Ο κ. Καμπούρης, πάντως, επιχειρηματολόγησε υπέρ της αναβολής για την αμέσως επόμενη συνεδρίαση, δηλαδή για μία εβδομάδα.

Οι δικηγόροι των διοικούμενων, ανάλογα με την περίπτωση που χειρίζονται, εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους ζητούν αναβολή εξέτασης της υπόθεσής τους ενώ άλλοι προσκόμισαν έγγραφα για να υποστηρίξουν τη διάθεση συμμόρφωσης που επιδεικνύουν οι διοικούμενοι που εκπροσωπούν, όμως ο δήμαρχος ανέβασε τους τόνους λέγοντας: «Έχουμε γίνει γραφικοί πλέον! Έχουμε δώσει δεκαπέντε αναβολές! Να πάτε εσείς όταν μας καλέσει ο Εισαγγελέας, φθάνει ο εμπαιγμός. Καταθέτουμε ως ύποπτοι εδώ και τρία χρόνια»!

Ο κ. Χαλκιάς, από την πλευρά του, ενδεικτικά για συγκεκριμένη περίπτωση καταστήματος, είπε ότι είναι χρονοβόρα η ολοκλήρωση της διαδικασίας και ως Επιτροπή είναι έκθεση ενώ θα κληθούν για παράβαση καθήκοντος. Συμπληρώνοντας, ο δήμαρχος είπε, ότι είναι μια κατάσταση που κρατάει εδώ και χρόνια και δεν έχουν δει πρόοδο. Επίσης, έχουν περάσει εκατό ημέρες από την αναβολή που έδωσαν, καθώς, όπως είπε, ρισκάρουν και τρενάρουν τις υποθέσεις αυτές από τον περασμένο Μάιο, ακριβώς επειδή σκέφτονται ότι υπάρχουν και διακόσιοι εργαζόμενοι και έτσι εξάντλησαν κάθε χρονικό περιθώριο.

«Συμμορφωθείτε για να πάμε στην επόμενη ημέρα. Να συνεχίσετε να επιχειρείτε εσείς και εμείς να διοικούμε. Δείξτε διάθεση να συμμορφωθείτε κάποιοι. Βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε!», είπε προς τους εκπροσώπους των διοικούμενων και τόνισε ότι δεν τους είναι ευχάριστο να κλείνουν ροδίτικες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ήταν τα όσα ανέφερε σε κάποιο σημείο ο δήμαρχος, ο οποίος «ξέσπασε» λέγοντας: «Μέχρι πού θα φθάσει αυτή η ιστορία; Μέχρι πότε θα κοροϊδεύουμε τον κόσμο;», αναρωτήθηκε σε υψηλούς τόνους και συνέχισε: «Πού είναι η ισότητα που θέλουμε για όλο τον κόσμο; Εμείς και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές βάζουμε πλάτη με μεγάλο ρίσκο.

Επειδή τυχαίνει να είμαστε αιρετοί, καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που βεβαίως και δεν θέλουμε και είμαστε στη δυσάρεστη θέση και από πάνω να έχουμε την αγωνία και τον φόβο ότι μπορεί να μας καλέσει ανά πάσα στιγμή ο οποιοσδήποτε Εισαγγελέας και το οποιοδήποτε Δικαστήριο να καταθέσουμε. Γιατί ο προηγούμενος δήμαρχος ακόμα καταθέτει και δεν έχω καμία όρεξη ούτε καμία διάθεση να είμαι ο επόμενος δήμαρχος που θα καταθέτω…».

Στη συνέχεια, για αρκετές περιπτώσεις, ο δήμαρχος (και πρόεδρος της Επιτροπής) έθεσε σε ψηφοφορία το αν αναβληθεί ή όχι η εξέτασή τους, με την Επιτροπή να αποφασίζει κατά πλειοψηφία ή ομόφωνα (σ.σ. με τους κ.κ. Καμπούρη και Ζανεττούλλη να ψηφίζουν «παρών») τη μη αναβολή.

Τελικά, από τις 18 περιπτώσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που εξετάστηκαν χθες, για τις 6 ελήφθη η απόφαση ανάκλησης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους ή διακοπής της λειτουργίας τους (σ.σ. ανάλογα με το πώς ήρθε το ερώτημα), για 7 περιπτώσεις αποφασίστηκε η μη διακοπή λειτουργίας τους και για 5 δόθηκε αναβολή για να συμμορφωθούν και να επανεξεταστούν σε άλλη συνεδρίαση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα περισσότερα καταστήματα για τα οποία ελήφθη η απόφαση μη διακοπής λειτουργίας ή αναβολή, βρίσκονται στην Ιαλυσό, με τον δήμαρχο να επισημαίνει, ότι εκεί δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα μη συμμόρφωσης, όπως σε άλλες περιοχές του νησιού. (πηγή: ΡΟΔΙΑΚΗ)

«Politically incorrect» η απόφαση του Δήμου για τα λουκέτα 

Η χθεσινή απόφαση, έχει προκαλέσει ήδη, έντονες αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο της Ρόδου αφού είναι η πρώτη φορά στα χρονικά τόπου που μία δημοτική αρχή προβαίνει στο κλείσιμο καταστημάτων ενώ βρισκόμαστε στον Αύγουστο, δηλαδή στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με πολλές χιλιάδες τουρίστες να έχουν κατακλύσει το νησί και με την προοπτική της ‘επιμήκυνσης’ το επόμενο δίμηνο. 

Τα  πλέον γνωστά beach bars της Ρόδου (beach bar Ronda, Baia Sea Side, Tulum και Καλάμι) πρέπει να βάλουν λουκέτο άμεσα και φυσικά, να αφήσουν δεκάδες εργαζόμενους στο δρόμο, με τους επιχειρηματίες να είναι υποχρεωμένοι να μετρήσουν πολλαπλές απώλειες, σε μια σεζόν που εξελίσσεται με εξαιρετικούς ρυθμούς. 

Τι ακριβώς προσπαθεί να επιτύχει ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή με αυτή την απόφαση; 

Είναι άλλο το να θέτεις όρους συμμόρφωσης και να ακολουθείς το γράμμα του Νόμου και άλλο να πηγαίνεις από το ένα άκρο στην αντίπερα όχθη. Δείχνει ότι δεν υπάρχει λογική ή έστω, συνοχή σε τέτοιες αποφάσεις. 

Και η φράση «Συμμορφωθείτε αν θέλετε να συνεχίσετε να επιχειρείτε», του Δημάρχου κ. Κολιάδη, δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία. 

Κατά τα άλλα, ‘η Δημοτική Αρχή Ρόδου ευχαριστεί δημοσίως τους ξενοδόχους του νησιού που σε κάθε μεγάλη δοκιμασία δείχνουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους -αλλά μιλάει και για φόρους’ -αλλά φάσκει και αντιφάσκει στα σημεία περί φορολογίας… 

Τελικά στηρίζει την επιχειρηματικότητα, τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας ο κ. Κολιάδης ή όχι; 

Και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις; Από τη μία μιλάει για στήριξη του Τουρισμού αλλά δεν διστάζει να προβεί σε τέτοιες αποφάσεις. Έπεα πτερόεντα… / Πέγκυ Ντόκου