ΠΟΞ προς Θεοδωρικάκο: “Είναι στρατηγική επιλογή σας η απουσία του Τουρισμού από τον αναπτυξιακό”

Share

 

Τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και την κυβέρνηση, συνολικά, θέτει προ των ευθυνών τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), για την απουσία του Τουρισμού από τις χρηματοδοτήσεις και τις ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου. Με επιστολή της η ηγεσία της ΠΟΞ, την οποία αποκαλύπτει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, μετά και την προκήρυξη του Καθεστώτος Ενισχύσεων Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης, τονίζει εμφατικά ότι “…είναι στρατηγική επιλογή σας η απουσία του Τουρισμού από τον αναπτυξιακό” και ζητά τροποποιήσεις. Σημειώνεται ότι το Χ&Τ, με πλήθος ρεπορτάζ έχει αναδείξει την “εγκατάλειψη” του Τουρισμού από την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. 

Πιο αναλυτικά, “τουριστικός συναγερμός” έχει σημάνει στον κλάδο, μετά τη διαπίστωση ότι το 90% της ελληνικής επικράτειας μένει εκτός των ενισχύσεων του νέου Καθεστώτος Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 5203/2025 – με τον τουρισμό συνολικά να βρίσκεται στο περιθώριο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας. Σημειώνεται ότι και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έχει εκφράσει πολλάκις την αντίθεσή της στην τακτική που ακολουθείται, χωρίς ωστόσο οι εισηγήσεις της να γίνονται δεκτές…

Στην επιστολή τους, οι ξενοδόχοι προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, με κοινοποίηση στην Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Παράσχη.κάνουν λόγο για αποκλεισμό του τουρισμού από τις διατάξεις ενίσχυσης, ζητώντας άμεσες διορθώσεις, καθώς όπως αναφέρουν «Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, εάν ο τουρισμός δεν κατέχει κεντρική και ισότιμη θέση σε αυτό». 

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τα σημεία αιχμής της επιστολής

Η ΠΟΞ υπενθυμίζει ότι ενώ στο άρθρο 3 του Νόμου 5203/2025 γίνεται αναφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση ανισοτήτων και την περιφερειακή συνοχή, δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά στον τουρισμό, παρά το γεγονός ότι στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4887/2022) περιλαμβανόταν ρητά ως προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Η απουσία αυτή υπονομεύει την πληρότητα και τη στρατηγική ισορροπία του νέου παραγωγικού μοντέλου… και παραγνωρίζεται ο εξαγωγικός χαρακτήρας του τουρισμού, ο ρόλος του στην περιφερειακή ανάπτυξη και η πολλαπλασιαστική του επίδραση σε άλλους κρίσιμους τομείς».

Οι τρεις βασικές ενστάσεις των ξενοδόχων

  1. Γεωγραφικοί αποκλεισμοί:
    Επιτρέπεται η υποβολή επενδυτικών σχεδίων τουρισμού μόνο στο Βόρειο Αιγαίο, τη Σαμοθράκη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Το υπόλοιπο 90% της χώρας μένει εκτός, ακόμη και περιοχές με έντονο τουριστικό χαρακτήρα.
  2. Ασφυκτικό κριτήριο αναβάθμισης:
    Για να υπαχθούν υφιστάμενα ξενοδοχεία στον εκσυγχρονισμό, απαιτείται υποχρεωτικά αναβάθμιση σε τουλάχιστον 3 αστέρια – κάτι που πολλές μονάδες δεν μπορούν να υλοποιήσουν λόγω πολεοδομικών περιορισμών, παρότι παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες.
  3. Περιορισμένο ποσοστό ενίσχυσης:
    Το ύψος της ενίσχυσης για τον τουριστικό τομέα περιορίζεται μόλις στο 15% της συνολικής ενίσχυσης, αποτρέποντας ουσιαστικά κάθε σοβαρή επενδυτική πρωτοβουλία.

Αιτήματα ΠΟΞ: Άρση των στρεβλώσεων

Η Ομοσπονδία ζητά την άμεση τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, προτείνοντας:

  • Την άρση των γεωγραφικών περιορισμών για τουριστικές επενδύσεις.
  • Την επαναξιολόγηση του κριτηρίου αναβάθμισης αστέρων για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων.
  • Την αύξηση της συμμετοχής του τουρισμού στο συνολικό κονδύλι ενίσχυσης του καθεστώτος.

Ένας ολόκληρος κλάδος στο περιθώριο

Η επιστολή της ΠΟΞ έρχεται σε συνέχεια της έντονης αντίδρασης ολόκληρου του τουριστικού κλάδου. Όπως έχει αναδείξει σταθερά το money-tourism.gr, χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις μένουν αποκλεισμένες από αναπτυξιακά κίνητρα, σε μια περίοδο όπου η ανάγκη για επενδύσεις, αναβάθμιση και ανταγωνιστικότητα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Η έλλειψη στήριξης του τουρισμού από τον Αναπτυξιακό Νόμο δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις στρατηγικές επιλογές της πολιτείας, σε έναν από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Η επιστολή

H επιστολή της ΠΟΞ έχει ως ακολούθως:

Αθήνα 09-7-2025

Προς

κο Τάκη Θεοδωρικάκο, Υπουργό Ανάπτυξης.

Κοινοποίηση

κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργό Τουρισμού.

κο. Γιάννη Παράσχη, Πρόεδρο ΣΕΤΕ.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο τουριστικός τομέας αποτελεί διαχρονικά βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, με ουσιαστική συμβολή στο ΑΕΠ, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, ιδίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Επιπλέον, διασυνδέει τη χώρα με τη διεθνή αγορά και ενεργοποιεί αλυσίδες αξίας σε κρίσιμους κλάδους όπως η εστίαση, οι μεταφορές και οι κατασκευές.

Με την παρούσα επιστολή, επανερχόμαστε σε ζητήματα που έχουμε ήδη θέσει με προηγούμενες παρεμβάσεις μας και εκφράζουμε εκ νέου τις έντονες επιφυλάξεις και προβληματισμούς μας αναφορικά με τη θέση του τουρισμού και ειδικότερα του ξενοδοχειακού κλάδου στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις διατάξεις του Νόμου 5203/2025.

Έχουμε ήδη επισημάνει πως στο άρθρο 3 του νόμου 5203/2025, ενώ τίθεται ως βασικός στόχος η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση στη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών  ανισοτήτων και την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος – στόχους που ο τουριστικός τομέας υπηρετεί έμπρακτα εδώ και χρόνια – παρατηρείται απουσία ρητής αναφοράς στον τουρισμό. Υπενθυμίζουμε ότι, στο άρθρο 1 του Ν. 4887/2022, το οποίο τροποποιήθηκε με τη συγκεκριμένη διάταξη, ο τουρισμός περιλαμβανόταν ρητά μεταξύ των τομέων που αποτελούν προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.

Η απουσία αυτή υπονομεύει την πληρότητα και τη στρατηγική ισορροπία του νέου παραγωγικού μοντέλου, καθώς παραγνωρίζεται ο εξαγωγικός χαρακτήρας του τουρισμού, ο καθοριστικός του ρόλος στην περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και η πολλαπλασιαστική του επίδραση σε άλλους κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Η πρόσφατη έκδοση της 1ης προκήρυξης του Καθεστώτος Ενισχύσεων « Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» (ΦΕΚ Β’ 3306), επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς μας.

1.Παρότι η προκήρυξη περιλαμβάνει πλήθος περιοχών της χώρας, στον τομέα του τουρισμού επιτρέπεται η υποβολή επενδυτικών σχεδίων αποκλειστικά: στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την νήσο Σαμοθράκη και στα νησιά του νοτίου Αιγαίου (σημείο 25 του άρθρου 1 της ΥΑ). Αποκλείεται,δηλαδή, χωρίς αιτιολόγηση, το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων περιοχών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολλές με σαφή τουριστικό χαρακτήρα και ανάγκες επενδυτικής υποστήριξης.

2.Διατηρείται ως προϋπόθεση για την υπαγωγή υφιστάμενων καταλυμάτων στον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής η αναβάθμισή τους σε κατηγορία τουλάχιστον 3 αστέρων. Έχουμε  επανειλημμένως τονίσει ότι πολλά ξενοδοχεία, λόγω πολεοδομικών ή άλλων αντικειμενικών περιορισμών, δεν έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης σε κατηγορία, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες. Ο αποκλεισμός αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες μάλιστα συχνά στερούνται πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση, αποτελεί σοβαρό αναπτυξιακό εμπόδιο.

3.Το ύψος της ενίσχυσης που θα παρασχεθεί στον τομέα του τουρισμού περιορίζεται στο 15% της συνολικής ενίσχυσης του καθεστώτος, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του τομέα και αποθαρρύνει σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Δυστυχώς, οι παραπάνω διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν ότι η απουσία του τουρισμού από το άρθρο 3 του Ν. 5203/2025 δεν αποτελεί απλώς λεκτική παράλειψη, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένης στρατηγικής επιλογής.

Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, εάν ο τουρισμός δεν κατέχει κεντρική και ισότιμη θέση σε αυτό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητούμε την τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ώστε:

  • να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων του τουρισμού,
  • να επανεξεταστεί το κριτήριο αναβάθμισης κατηγορίας για τα υφιστάμενα καταλύματα και
  • να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής του τουρισμού στη συνολική ενίσχυση του καθεστώτος.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

Γιάννης Χατζής        Άγγελος Καλλίας

Πρόεδρος Δ.Σ.         Γενικός Γραμματέας”

ΠΗΓΗ: money-tourism.gr